Reklama

Reklama

Uprostřed nočního ticha

  • Polsko Wsród nocnej ciszy
Drama / Mysteriózní / Krimi
Polsko, 1978, 116 min

Obyvatelé malého města v Pomoří jsou na sklonku roku 1923 šokováni dvěma brutálními vraždami malých chlapců. Případu se ujme zkušený policejní úředník, komisař Herman. Do vyšetřování se však nečekaně vloží jeho patnáctiletý syn. (NFA)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Každá vražda musí být potrestána." Hodně dobrý film dle předlohy Ladislava Fukse, funkční i jako napínavé krimi, ale především jako zajímavé psychologické drama kolem problematického vztahu mezi otce a synem, vrcholícího postupně děsivou pomstou z obou stran. Škoda jen rozvláčného vyprávění v první polovině kolem různých výslechů a taky poměrně chudé hudební složky, která povětšinou (s výjimkou závěrečných scén) ve scénách bez dialogů chyběla, u tohoto žánru bych jí zvlášť očekával. Příběh kriminálního rady z roku 1994 mne kdysi zasáhl mnohem víc, i výkon Luďka Munzara z české verze mi připadal zajímavější (ač Tomasz Zaliwski jako komisař Heumann nebyl taky rozhodně špatný). Nicméně i v konkurenci druhé adaptace nabídl tenhle polský film minimálně výborně podaný závěr z prostředí zasněženého přístavu, ta poslední výměna pohledů mezi oběma komisařy před definitivním skonáním vypověděla (ač beze slova) opravdu všechno. Působivá tečka v podobě závěru, na jaký se nezapomíná... 80% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skvělý Fuksův námět by si zasloužil svižnější scénář. Bohužel i novější české provedení se neubránilo jisté dávce liknavosti, takže nezbývá než doufat, že se jednoho dne dostane Příběhu kriminálního rady adekvátní adaptace. Kniha by si to rozhodně zasloužila. ()

Reklama

Reklama