Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kazimierz Kutz, který v danou chvíli nebyl schopen získat prostředky na dokončení dramatu Smrt jako krajíc chleba, který pojednává o masakru horníků v dole “Wujek”, napsal scénář k hořké komedii, taktéž zasazené do slezského prostředí v období stanného práva. Hlavní hrdina Tomasz Siwek, člen PZPR (Polské sjednocené dělnické strany), se na podnět předsedy strany vydavá na demonstraci špehovat kolegy z práce. Během shromaždění se nechá unést emocemi a spolu se všemi zpívá píseň “My chceme Boha”. Kvůli této neopatrnosti se v očích vládnoucích mění v oponenta a je zatčen. Podmínkou k jeho propuštění je uvedení jmen dalších demonstrantů, to ale Siwak neudělá. Je těžce zbit a propuštěn. Další den jede na ves k bratrovi, který slaví přijetí do ZOMO (Motorizovaných rezerv občanské milice), vlastní matka Siwka zavrhuje. (3Kino Fest)

(více)

Recenze (5)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Původně jsem v rámci Kina na Granici měl v plánu úplně jiný biják, ale Kazimierz Kutz mě tak zaujal svým filmem Perla v koruně, že jsem si řekl, tohle musím prubnout. Filmu přecházela neuvěřitelně bizardní situace, kdy se promítal animovaný kraťas o Polanskim, který sice měl skvělou pointu, ale trval cca dvě minuty a následná diskuze o tomto kraťasu trvala asi 20 minut, to mě tedy hodně bavilo. Pak už příšel na řadu Zawrócony a já se bavil i když s husinou na zádech, třeba honička s policajtama je i přes svou délku a opakující se scény velmi zábavná, ovšem celkové vyznění je spíš na smutek z doby a politické angažovanosti kombinované s vychcaností. Zbigniew Zamachowski jako dobrácký moula absolutně dokonalej. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Traskava kombinace grotesky, ktera si dela legraci z deni kolem Solidarnosci a krutosti. Ten film si utahuje ze "svatych" veci a pritom nijak nerozmelnuje krutost rezimu. Ta naopak v pribehu trouby demonstranta vynika o to vic. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru se jedná o nadprůměrný televizní snímek z polské produkce, který s nadhledem a také určitou dávkou humoru představuje události nedávno minulé v komunistickém Polsku. Hlavním hrdinou je prosťáček Tomek Siwek, který se účastní ilegální manifestace Solidarności, během níž má na příkaz svého nadřízeného špehovat kolegy z práce a posléze o nich podat hlášení. Svou hloupostí a jednoduchostí se ovšem nechá unést, začne společně s davem zpívat píseň "My chceme Boha" a při zásahu milicionářů je tudíž považován za odpůrce režimu a "zrádce pracujícího lidu". Následky na sebe pochopitelně nenechají dlouho čekat, je pozván na výslech, kde je postupně fyzicky i psychicky zlomen. Zastání nenachází ani u své rodiny, kde nejprve zavrhuje svého bratra, který se připojuje k milicionářům, a následně naproti tomu Tomka zavrhuje jeho vlastní matka. Podle mého soudu se jedná o velmi zdařilý film, ve kterém v roli prostoduchého Tomka Siwka exceluje Zbigniew Zamachowski. Upřímně jsem se při sledování tohoto snímku i velmi pobavil, ačkoliv se samozřejmě o veselé události zrovna nejednalo. Ale je zcela určitě sympatické, že i Poláci se umí na vážné věci podívat s nadhledem i humorem a natočit takový snímek. Hodnotím jej tedy zcela zaslouženě stoprocentně. ()

Reklama

Reklama