Reklama

Reklama

Nebe nad hlavou

  • Francie Le Ciel sur la tête (více)

Obsahy(1)

Širokoúhlý barevný dobrodružný film, neobyčejně obratně udržený na hranici reportáže a science-fiction, dalo by se říci „hraná reportáž z budoucnosti, která může být velmi blízká“. Posádka mateřské letadlové Jodi dostává náhlý rozkaz k bojové pohotovosti. Stupeň nebezpečí 1, všichni jsou připraveni k okamžité akci. Po chvílích tísnivé nejistoty přichází vysvětlení – kolem Země krouží neznámý obrovský satelit, jehož manévry i úmysly nejsou nikomu na Zemi známy. Může znamenat maximální nebezpečí pro celé lidstvo. Jak se zachovají lidé, žijící na dnešní Zemi, rozdělené ideologicky na dvě části? Mají přece jen jedno nebe nad hlavou. Režisér Ciampi ukazuje ve svém díle člověka postaveného tváří v tvář nebezpečí akutní nukleární války, který cítí obrovskou odpovědnost vůči sobě i jiným. Najde v sobě dost odvahy, aby nedošlo k nejhoršímu? (Filmový přehled)

(více)

Recenze (8)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zpočátku solidní nuda, neustálé přilétání a odlétání letadel působilo spíš jako reklama na letectvo než cokoli filmového. Od prvního setkání s „družicí“ mě to však docela dost chytlo (zvláště to chování velmocí), nechyběla ani slušná porce napětí a tajemna. I když co se týče toho zvláštního objektu, v dnešní době vyznívá triková část spíše úsměvně. Nechápavého výrazu se mi pro změnu dostávalo u vložky se suspendovaným pilotem, kterou jsem, přiznávám, opravdu nepobral. A závěr byl stejně neuspokojivý jako začátek, tvůrci sice asi sázeli na to, že otevřeným koncem diváka dostanou, ale jenom tím dokázali, že měli strach přijít s nějakým vážnějším odhalením/pointou (na druhou stranu by z toho však pak mohl být ještě větší průser, těžko říct), takže ve výsledku průměr. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli letadlová loď Clémenceau, letouny Etendard IV a Alizé.... Těch 5 hvězd je pro ně... Jojo, zas aspoň něco jiného než Made In USA... Těch 5 je pro ně ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zajímavě (řekl bych, i dost originálně) pojatý film s bohatým exkursem do technického zákulisí zkoušek letadel a příprav pilotů k potenciálnímu boji na moři v době studené války... Zpočátku ten film vypadá na pouhou sérii neustálých vzlétání a přistávání letadel na obrovské provozní lodi a také později (byť s již kratším trváním těchto pasáží) nás tu podobné záběry čekají často, na druhou straně mě překvapivě vůbec nenudily, protože nejenže jsou úžasně natočené, ale zároveň v nich režisér s kamaramenem vystřídají nejrůznější způsoby a úhly snímání letadel, kabíny a její zařízení i přistávací plochy, dochází na obměny různých okolností (včetně noční zkoušky ve tmě!) a zároveň jsou letecké scény pravidelně střídané s mnoha útržky z lodi plné námořníků i zbylé časové náplně, disciplíny a volného času pilotů připravených v pohotovosti. Stejně tak se pomalu rozjíždí politická linie s vyjednáváním nad neznámými signály a rostoucím konfliktem v éře železné opony, což se v jeden okamžik protavuje i do nešvárů mezi dvěma piloty... a celý tento realistický snímek na hraně reportáže plynule přechází s nepatrnými kapkami zvratů do sci-fi žánru, přičemž neznámo, záhadno a nadpřirozeno (se zachytávanými signály od potenciálních mimozemšťanů) jsou tu vyjádřeny zejména světelnými a hudebními efekty – tedy zcela prostým mysteriózním způsobem, díky němuž jsem ale neměl pocit, že by Nebe nad hlavou působilo zestárle až směšně, jak se mi u jiných takto starých sci-fi s explicitním ztvárněním budoucnosti po letech stává. Díky profesionální filmařině s autentickým pojetím akčních scén a skoro až dokumentárním navozovaním atmosféry jsem se často cítil, jakobych sledoval film Johna Frankenheimera, ačkoliv na to, aby dosáhl Yves Ciampi jeho úroveň, to už by musel s přidanou stopáží rozehrát i kousek psychologie, charakterů a osobních příběhů postav. Bozzuffi ani Fresson tu často nemají co příliš hrát a téměř dvouhodinovému filmu jako celku po skončení z mého pohledu schází (i přes sílu „davového“ závěru) něco málo, možná jakási duše, která by zajímavý koncept na své téma a sled fascinujících scén dotáhla do ještě většího zážitku s hlubším zásahem a já bych mohl dát plné hodnocení. Zážitek ze sledovaného byl však mnohdy velký. [85%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY (ačkoli...) Film určený pouze pro ty, kteří chtějí nebo chtěli být pilotem, námořníkem nebo letadlem. Celé to totiž stojí jen na záběrech vzlétání a přistávání bojových letadel, přičemž tyhle záběry (které jsou snad z každého možného úhlu pohledu a to nepřeháním) tvoří minimálně 70% filmu, takže pokud vám ke spokojenosti nestačí tohle, budete se dost pravděpodobně nudit. UFO přijde až někdy v půlce filmu (do té doby tam jen lítají letadla, někdy i jen tak) a ačkoli jsem čekal změnu, skoro ani nepřišla, neboť mě čekal další maraton záběrů přistávání a vzletání letadel. A ještě horší je, že ta letadla nakonec neudělají nic, mají sebou hafo bomb, ale ani jednou nevystřelí a maximálně na palubu letadlové lodě přitáhnou radiaci. A jestli si myslíte, že aspoň to vyvolá něco dramatičtějšího, tak se pletete, protože generál paniku rychle ukončí a ani se není čemu divit, když celá posádka má hluboké charaktery jako plastoví vojáčci. Ke konci to vypadalo, že to aspoň bude celé o tom, že mimozemšťané přiletěli coby hrozba Země proto, aby spojily dohromady Západ a Východ a ukončily studenou válku, jenže ani to ne, z poslední scény je jasné, že tu hlavně šlo o to neznámé plavidlo z vesmíru. Tomu se film věnuje dost okrajově, poprvé ho ukáže až po hodině a i pak je to laděné jako dobrodružný válečný film o hrdinských a neohrožených vojácích, ale rozhodně ne jako sci-fi a už vůbec ne jako mysteriózní. A takový film mi bude v závěru vyprávět o tom, že je spousta záhad které neznáme? Vždyť to o tom vůbec nebylo... Ale dobře, nejsem cílovka a vína je hlavně na straně zdejšího obsahu, který z toho dělá hlavně sci-fi (byť film v závěru vlastně taky, takže je to vzájemné) a ještě to označuje jako film "na hranici reportáže", což je snad největší pitomost. Ten příběh je nakonec prostější než některé průměrné americké sci-fi horory z 50.let, což je to asi nejhorší možné přirovnání, jaké by evropská sci-fi mohla dostat. Natočené je to solidně, cílovka by mohla být spokojená a sci-fi to nakonec byla (což je ale jen malé plus), takže za to všechno slabé dvě hvězdy. Víc ani ťuk, protože je to nuda o ničem a bez čehokoli navíc, ale aspoň jsem se jednou ze srdce zasmál u scény, kdy se povstává raketa a je to natočené tak, že to vyloženě evokuje penis při erekci - fakt by mě zajímalo, jestli to byl fór ze strany kameramana nebo nešťastný omyl. Je ale fajn, že si to své fanoušky našlo, viz. komentář uživatele Brouk - a to rozhodně nemyslím špatně, spíš jsem za to rád. 2* ()

Synyster. 

všechny recenze uživatele

Stálým opakováním jednotlivých prvků (přílety a odlety letadel, záběry na letce v kokpitech) dochází k retardaci děje. Hlavní zápletka je potom odhalena někdy v polovině filmu (který je dlouhý 107 minut). Tím se film stává pro diváka úmorným. Na druhou stranu však s minimem vizuálních sci-fi motivů a prakticky jen zvuky a hudbou dokáže navodit vcelku napínavou atmosféru. Nic to ovšem nemění na tom, že subjektivně je doba trvání projekce dvakrát delší. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Vzlety letadel z lodi zabírají většinu filmu, na konci doplněny záběry na mužstvo v podpalubí a na palubě po odletu tělesa. Efektní, ale vnitřně prázdný (restaurovaný) film.(50%) ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Když jsem to jako kluk viděl tak se mi to ohromě líbilo , hlavně provoz na letadlové lodi, tehdy to bylo pro mne něco úplně nového!!! ()

Reklama

Reklama