Reklama

Reklama

To, kvůli čemu jsi ochoten položit život, stojí i za to život vzít. Shakespearova tragédie moderního světa.
V Anglii třicátých let 20. století zuří občanská válka, která končí zavražděním krále. Země, vyčerpaná léty bojů, nutně potřebuje klid a mír. Naštěstí nový panovník Edward má se svou americkou manželkou tři děti, takže se zdá, že o trůn bude na řadu dalších generací postaráno. Je tu však ještě Edwardův mladší bratr, charismatický a po moci prahnoucí Richard, vévoda z Gloucesteru. Richard, jemuž příroda odepřela fyzickou krásu a zdraví, jehož však místo toho obdařila odzbrojujícím šarmem, odvahou, vtipem a podlostí. Vlastnostmi, které mu dokáží získat přízeň žen a oddanost mužů. A ten si budoucnost země představuje úplně jinak. "Kdyby Shakespeare žil dnes, psal by filmové scénáře," říká Richard Loncraine, spoluscenárista a režisér jedné z nejnovějších verzí klasické Shakespearovy tragédie. Verze, jejíž text je ryze shakespearovský, i když pochopitelně zkrácený. Její kontext je zcela moderní a povědomý. Snímek, jehož děj je zasazený do imaginární Anglie třicátých let dvacátého století, bohatě využívá ducha, stylu i hudby tohoto období, právě tak jako atmosféry latentně narůstající tyranie v Evropě. Loncraine chtěl vytvořit zcela unikátní obrazovou stránku filmu a s pomocí imaginativní výpravy Tonyho Burrougha a citlivé kamery Petera Bizoua se mu podařilo dokázat, že i současná filmová adaptace Shakespeara může dosáhnout filmařské dokonalosti. Použil k tomu všech dostupných prostředků, včetně počítačové animace, s jejíž pomocí například dokázal přemístit prostředí, v nichž natáčel do zcela nových lokalit (nádraží St. Pancras, kam umístil jeden z paláců, se například ocitlo na břehu Temže, brightonský Pavilion, ležící v centru města, na břehu moře, atd.). "Stylizoval jsem ten film do koktejlu obrazů dvacátého století a dialogů šestnáctého století tak, aby tomu lidé věřili. Chtěl jsem vytvořit verzi, kterou by přijali i ti, kdo se Shakespeara bojí. Protože Shakespeare nebyl elitářský autor. Psal pro obyčejné lidi a já jsem chtěl, aby ten film byl srozumitelný pro každého." Originalita tohoto tvůrčího přístupu přilákala ke spolupráci na filmu výkvět britského herectva. Od Iana McKellena - který spolu s režisérem napsal scénář - přes Jima Broadbenta, Nigela Hawthornea, Kristin Scott Thomasovou, až po Maggii Smithovou a řadu dalších. Loncraineův Richard získal řadu prestižních filmových cen, mj. Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně či nominaci na dva Oscary (za výpravu a kostýmy). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Až příliš extravagantní pojetí obrazu neladí dobře se Shakespearovým textem, navíc mnohde snaha odlišit se působí velmi násilně. McKellen samozřejmě strhující, ale dojem silného nesouladu nezaplaší. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kromě vynikajícího Iana McKellena v titulní roli tato verze nabízí zajímavou, i když nikterak uchvacující výpravu (ale míchání techniky 20. let a moderní mě trochu iritovalo). Samotný obsah je příliš redukován, proto gradace a zvraty probíhají příliš rychle, než aby výrazněji zapůsobily. Zajímavé, nikterak převratné. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na to, jak se spíše programově vyhýbám nejrůznějším aktualizacím Shakespeara, tento Richard III. mi učaroval na první poslech. Protože toto je skutečně jen volná adaptace odehrávající se ve fiktivní fašizující Anglii 30. let a jen počet skvělých dobových písní může konkurovat počtu vražd. Nadto obsazení je vskutku velkorysé - vedle démonického McKellena jsou nádherné Bening a Scott Thomas, nechybí ale ani Maggie Smith a Robert Downey Jr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem, či moja recenzia bude objektívna, pretože som film nedopozeral. Na film som náhodou natrafil na stanici AMC a úvodnými titulkami a žánrom som sa nechal zlákať. Hviezdne mená v titulkoch ma stále prekvapovali a na jeden film ich je až-až. Po chvíli ma oblial studený pot pri zistení, že film je ladený v Shakespeareových dialógoch, ktoré fakt nemusím a Mckellen neváha strčiť hlavu priamo do kamery a komunikovať priamo z divákom. Pre niekoho možno originálne, ale za seba hovorím, že to vôbec nefungovalo. Vymyslený dej mi prišiel úplne blbý, ale blbec budem nakoniec ja, pretože po zistení, že film je v kategórii drama a vojnový som už ani nečítal obsah filmu. Inak by mi došlo, že film nemá s 2. svetovou vojnou nič spoločné. Moja smola...40%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zasazení nadčasového Shakespearova příběhu do kulis předválečné Anglie dopadlo nad očekávání dobře, film nepostrádá myšlenkovou obsažnost předlohy a zároveň současný spád a - možná trochu překvapivě - značnou dávku humoru. V mých očích se Loncraineův Richard III. vyrovná tomu Olivierovu. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Richard III v rytmu swingu? Přestože dávám přednost tradičnějšímu zpracování, film zaujal. Výborné obsazení. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a originální pojetí Shakespearovy klasiky, které je rozhodně působivé nejenom díky dobře zvládnuté atmosféře, ale především díky skvělému McKellenovi. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Jistě zajímavé pojetí jednoho z nejznámějších děl w. Shakespeara. Ian Mc Kellen byl opravdu strhující, ale finále mi připadalo až moc moc akční. Tak jsem se těšil na "Království za koně..." a nějak mi to tu nesedělo... Něco mezi třemi a čtyřmi hvězdami. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Netradičná shakespearovská dráma. Veľmi sa mi pozdáva nápad presunutia deja z obdobia vojny ruží do 20. storočia. Síce tak vznikol kolosálny historický nezmysel, ale ako samostatný príbeh z fiktívneho sveta pôsobí zaujímavo. Rovnako podivné sa mi spočiatku zdalo, že táto „dobová“ dráma s vojnovými prvkami si zachovala podstatné divadelné rysy – dialógy sú ponechané vo veršovanej forme a hlavná postava sa občas prihovára priamo divákovi. Richard III. má mnoho dôležitých postáv, z ktorých každú stvárňuje dobrý herec, no kľúčový je samozrejme titulný charakter tradične vynikajúceho Iana McKellena. A celková sympatickosť počinu úspešne prebíja aj najmenšie náznaky televíznosti. "Let's do it pell-mell! If not to heaven, then hand in hand to hell!" (7/10) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

My Lord protector, what should we do if we perceive Hastings will not yield to our plans? Chop off his head. 1) Film sází na svou hlavní "inovaci" příběhu - zasazení do 30. let 20. století. Hned se tak nabídne asociace s nacisty (nejenom s nimi) a tvůrci ji hojně využívají: architektura londýnské elektrárny Battersea, fašistické německé uniformy (límcové nášivky) či uniformy NDR (helmy Volkspolizei), anachronický ruský tank T-55 či německé samopaly. Let us to't pell-mell, if not to heaven, then hand in hand to hell. 2) Problém je, že uvedené bizarnosti způsobují, že divákova pozornost je odváděna od (velmi seškrtaného) textu k margináliím. Snaha rozšířit vyznění Shakespearovy hry pak, alespoň pro mě, vyznívá poněkud rozpačitě. 3) Skvělé herecké obsazení, v němž se angažovala většina britské herecké špičky, věci jistě neškodí, ale ani zvláště nepomáhá. Pamatuji si 30letého Roberta Downeyho Jr. (lord Rives). 4) Výstižný koment: Marigold***, Skip***, Nos***, PhillM****. 5) A horse! A horse! My kingdom for a horse! ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a poněkud zvláštní adaptace Shakespearovy hry s výborným Ianem McKellenem. Ostatní herci také nehráli špatně. Něco bylo špatně ve scénáři, protože to strašně skákalo kupředu a ve filmu to prostě rušilo. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Většinou nemám moc problém s různými adaptacemi mistrova díla.Nemyslím si že Šejkspírovi hry stojí na kostýmní poplatnosti doby. Samozřejmě je to hlavně o textech a ty jsou u něj rozhodně nadčasové. Pokud se variace na dané téma povede zpracovat s vkusem a nezmizí podstata příběhu,tak proč ne (ne vždy se ovšem zadaří,-viz. Romeo a Julie/96/,nebo naprostá hovadina "O"/Othello).V tomto případě se zadařilo,hlavně militantní agrese zachycena naprosto skvěle. Té expresivity (nebo střihu?) snad až příliš,-a výprava jak po TV, -ale kdo by to zaplatil,že. Vždyť to by pak nemusely zbýt prachy na Titaniky,nebo na Avatary. Proboha!! Pro koně!! ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a pěkný obraz. Veršování v kulisách 20.století může vypadat jako dobrá idea, bohužel ve výsledku to tak dobře nedopadá. Celý film je velmi zmatený, působí jako střepy poskládané bez logiky k sobě. Herci jsou sice sympatičtí a dobře hrající, přesto jsem měla v postavách zmatek. Na konci jsem se už i nudila a snímek mě po celou dobu nechával chladnou a nezaujatou, přestože po plátně pobíhali ti nejlepší britští herci. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Verze s Cumberbatchem je lepší. A musím říct, že nakonec mi vůbec nevadilo, že je děj posunut do jakési fiktivní Anglie 20. let, kde zuří občanská válka a všichni chodí v náckovských uniformách (to nakonec fungovalo i docela dobře), nevadilo mi ani, že došlo k prokrácení textu (proč ne, když je to pro dobro věci a stravitelné stopáže), vlastně mi vadilo máloco. Vlastně mi nevadilo skoro nic. Herecké výkony jsou neskutečně fenomenální. Ian McKellen je ďábel a já ho snad ještě neviděl v lepší roli (a to jsem ho viděl v mnoha rolích), Jim Broadbent s doutníkem v držce je taky fantastický a i všichni ostatní podávají... inu, shakespearovské výkony. Ale na McKellena nemají. Výborné adaptace jedné z nejlepších her WS (jestli ne vůbec té nejlepší), ale verze s Cumberbatchem je prostě ještě o stupeň lepší. Ale i tuhle můžu s úplně klidným svědomím doporučit. Za ty herecké výkony to fakt stojí... koncert. 85%. ()

Reklama

Reklama