Reklama

Reklama

Epizody(20)

Obsahy(1)

Moc komunismu byla postavená na neviditelné paralelní struktuře, jejíž existenci všichni tušili, ale pouhým okem ji nebylo možné spatřit. Státní bezpečnost. Skutečná moc komunismu byla ukrytá v tajné policii a měla zločinnou povahu. Dvacetidílná dokumentární série má ambici stát se novodobým spisem, o formování a metodách Státní bezpečnosti. Zkoumá její mechanismy, fungování a proměny v čase. Odhaluje pozadí některých tajných operací, pachatelů a příběhy jejich obětí. Na konkrétních příbězích sleduje dějiny StB od jejího vzniku po zánik. Zaměřuje se na doposud filmařsky ani historicky nezpracované příběhy z celého území někdejšího Československa a také na nová zjištění a souvislosti ve známých případech. Kromě komentářů historiků a výpovědí pamětníků či přímých účastníků přináší unikátní rozhovor s Alojzem Lorencem, prvním náměstkem federálního ministra vnitra ČSSR pověřeného řízením StB, který v prosinci 1989 zorganizoval skartaci velké části živých svazků a také výjimečné výpovědi Sira Richarda Dearlova, bývalého ředitele britské MI6. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Stuart6

všechny recenze uživatele

No jo, no.....StB = šmírování lidí. Ano, to také. O tom už se natočilo a napovídalo mraky. Ale byla to také čs. KONTRAROZVĚDKA, kterou má každý stát na světě, a to, myslím, se až tak jakoby nesmí připomínat. Nebylo by záhodno někdy natočit dokument z profesionálního pohledu a v kontextu studené války ? Klidně k tomu dejte povídání jako k Zemanovi. ()

BestRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dopozeraní poslednej časti, verim že dalšia séria ešte príde. Viem, že ked sa to neobjavi na Netflixe, tak moja generácia o to nebude mať záujem, ale ďakujem za približenie a ukážku chorého režimu. Mne osobne chybala časť, ktorá by rozoberala to, akým spôsobom bolo hazardované s ľudským zdravým, treba si zobrať PCB látky a štatný podnik Chemko Strážské, ktorý vyrabal "prisne tajne chemikalie", koľko dnešných pohrobkov aj z radu ŠTB vyhubilo a spôsobilo dnešnej generácií až onkologické choroby. Ale samozrejme, to že sa cele časti nezákladli iba na fungovani ŠTB ale aj o samotnom KSČ prinieslo pekný prehľad problematikou. Osobné najlepšiu časť považujem časť o štátnej hranici, najemotivnejšia, zároveň miestami vtipná až tragický vtipna. Nie všetky časti boli dokonalé, no väčšina mala veľmi dobru informatívnú úroveň. Oceňujem najmä rozsiahlu dlžku každého dielu a odbornemu vysvetleniu, aj priestoru druhej strane, ktorá sa na niektorých dieloch objavila. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrý, ale nevyrovnaný projekt. Silné časti týkajúce sa cirkvi, strieľaní na hranici, politických procesov sa striedali s takými neutrálnymi až nevypovedajúcimi a horká pachuť ostávala po výpovediach ksichtov ako eštebácky kotolník Budaj resp. Udaj či Šimečku staršieho, ktorý sa tvári na disidenta riešeného komunistami za podvracanie republiky, no dnes on so synom buduje iný boľševický aparát obalený do progresivizmu a eurohujerstva a radi by tiež zatvárali za to isté podvracanie republiky, len tentokrát z ich pohľadu. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavý cyklus s niektorými veľmi silnými a zaujímavými dielmi. Chýba mi tu nejaká ucelená dramaturgia, veľmi vidieť, že si to robili viacerí režiséri po svojom, takže výsledok je taký mačkopes. Výber niektorých tém nestačí ani na tú polhodinu, inde si pre zmenu vyžaduje väčší priestor /cirkev, disent, agenti/, takže sa to vo výsledku nesúrodo prelína viacerými dielmi. Som rada, že sa TV pustila do tohto projektu, ale zmiešané pocity z nie celkom využitého potenciálu ostávajú. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Cyklus na dobré a závažné téma. Lenže akosi dojebaný. Velmi zajímavý díl o punku a agentu Plzákovi střídají zcela nudné užvaněné díly o církvi. V záběru je jeptiška, co se nehýbe a vedle ní kouří popelník. Miro Kusý se taky nehýbe, ale žváro mu hulí. To si děláte prdel? Animace zcela zbytečné, zvuková stopa nedbale sestříhána. Tvořili to asi zcela ožralí lidé. ()

Galerie (321)

Reklama

Reklama