Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Zneužitá justice (E03)

(epizoda)
  • Slovensko Politické procesy

Obsahy(1)

Jedním z neodpornějších divadel, do kterých se tajná policie pustila, byly zinscenované procesy a monstrprocesy... Na podzim 1949 přijeli do Československa sovětští bezpečnostní poradci s jasným úkolem – vybudovat StB, její strukturu, vyškolit personál a zavést tvrdé praktiky používané v sovětské tajné službě KGB. V krátké době se Státní bezpečnost stane hlavním organizátorem politických procesů. Jejich cílem je zbavit režim kritiků a nepohodlných lidí s odlišnými názory. Nakonec politicky organizovaná mašinérie semele i nejvyšší stranické funkcionáře. Za hledání vnitřních nepřátel jsou zodpovědní estebáci a jejich síť agentů a informátorů. Pokud nenajdou pachatele, doslova je vyrobí spolu s důkazy o trestné činnosti. Úkolem vyšetřovatelů není zjistit pravdu, ale vynutit si přiznání – jakýmkoliv způsobem. Vrcholem této mašinérie jsou monstrprocesy, mediálně propagovaná soudní divadla, která mají za cíl zastrašit a poučit masy. StB ve spolupráci se státním zastupitelstvím připravuje doslovný scénář výslechů. O verdiktech ve skutečnosti rozhodují stranické bezpečnostní komise. Mezi nejvýznamnější patří procesy s Heliodorem Píkou, slovenskými biskupy, Miladou Horákovou nebo Rudolfem Slánským. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Revolúcia požiera svoje deti v komunistickom prevedení. Kým žil zakomplexovaný poďobaný Stalin, celá spoločnosť nielen v Sovietskom zväze, ale v celom východnom bloku bola traumatizovaná stihomamom a hľadaním vnútorných nepriateľov. Stalinova paranoja stála život milióny ľudí, našťastie zdochol v roku 1953, ale dovtedy sa systém vyvŕšil na nevinných aj u nás. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všetko dôležité už povedal “Arsenal83”, akurát by som chcel dodať, že my to snáď máme predurčené byť národom, ktorý budú všetci permanentne znásilňovať a to najmä preto, lebo stále sa na vrchných pozíciách dokážu nájsť takí, ktorí bez morálnych základov vidia len svoje vlastné záujmy, pričom na obyčajných ľudí úplne jebú .. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jako byl to hnus. Prakticky vše odpovídá myšlenkám fungující i v současnosti o několik tisíc km na východ… to ale neznamená, že šlo o zpracování které by mě uchvátilo (ale možná to bylo jen tématem samotným faktem, že pozdější KSČ uznala, že to byla levota a nic z toho). ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama