Reklama

Reklama

V jiném těle

(seriál)
Česko, 2022, 4 h (Minutáž: 40 min)

Režie:

Pavel Dražan

Epizody(6)

Obsahy(1)

V české populaci je několik stovek trans-lidí, kteří chtějí podstoupit změnu pohlaví. Máme šest hlavních postav. Co všechno musí snést, obětovat, čím se trápí, co to znamená pro jejich okolí a hlavně neskutečnou zátěž po ně samé... Transsexualita – módní „in“ záležitost nebo vážný problém pro člověka, který se s touto poruchou narodí?  Představíme 6 lidí, každého v jiné fázi proměny, kteří se rozhodli se svou cestou za vysněnou identitou před kamerami podělit. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Fender 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že se série snaží dostat pod pokličku života těchto lidí a přiblížit jejich strasti a cesty za přeměnou většině, ale dle mého postrádá edukativní charakter a působí nekompletně, že si z toho tématem nepolíbený a předsudečný člověk nic nevezme. Je mi jasné, že jiní lidé, kteří by mohli lépe tyto lidi reprezentovat a mají vše za sebou, mají šťastná manželství a životy, že by do tohoto dokumentu nešli a raději si střežili svá soukromí, ale právě jejich absence je si myslím dost fatální, protože by mohli být osvěžením pro edukaci. Jenže ač někteří aktéři, kteří zde byli působili normálně, tak zbytek měl pro společnost trošku kontroverzní způsob života a myslím si, že to osvětě moc nepomáhá. Oceňuji snahu ale šlo to špatným směrem. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

V podstatě bych mohl opakovat, co už napsali Generi a argenson. První díly mi přišly jako dost úlet a říkal jsem si, že tohle může těm lidem spíš ubrat než pomoct. V dalších dílech aspoň divák dostane názor nejbližších, což je hrozně důležité především směrem právě k trans lidem, protože typické je právě to, že "já už nejsem x, ale y, tak to tak ber", což prostě nejde tak rychle, jak by si představovali. Je fajn točit dokumenty na toto téma, ale celkově se tento moc nepovedl. ()

Reklama

Simomon 

všechny recenze uživatele

POSLEDNÍ SLOVO: 50%, 3/5 + relevantní insight do zkoumaný problematiky + není manipulativní + dobře vybraní respondenti - absolutně neadekvátní stopáž, mělo být 2x kratší - dramaturgie (např. v posledním díle bez kontextu se dovídáme o nádoru) - život po operaci bude zajímavější, tím ale dokument končí ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Je evidentní, že účastníci do toho šli z finančních důvodů. Takže s výjimkou jediného relativně sympatického Tobiase (Simony), kterému lze jakžtakž fandit, je to přehlídka podivných existencí se sondou do světa exekucí, ubytoven a umakartových jader. Vrcholem egoismu je sebestředná Markéta (Michal), která tvrdí, že odmala se cítí jako žena, v mezičase se ale ožení, pořídí si dvě děti a ve věku dětí, kdy to naprosto nemůžou pobírat, se nechá předělat na ženskou s důrazem na hodně velký kozy. Nejenom v tomhle kontextu myslím, že dané komunitě tenhle dokument nijak neprospěje ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Nechci hodnotit psychologii a charakter jednotlivých zúčastněných, to je vedlejší a o tom ten dokument nebyl. Úplně si nemyslím, že by tenhle dokuseriál měl trans lidem spíš uškodit. Je ale pravda, že formát neměl být tolik bulvární a že nebylo nutné za každou cenu ukazovat vše, některé scény byly vyloženě nelichotivé, často bylo napětí z "nenucené" konverzace cítil i přes monitor.. zkrátka bylo tam dost věcí, které se měly učesat, tady hrozně zklamala postprodukce. Vcelku mě to ale nijak neuráželo, byl tam jasně vidět vývoj, byly tam zastoupeny všechny strany a jakás takás objektivita, názory rodiny. Chtělo to ale rozhodně citlivější kameru, která se nebude cpát až před zrcadlo a ke každé schůzce s kamarádem/kamarádkou nebo u lékaře. Ve výsledku totiž to, co jsem viděl, rozhodně ustrnulé názorové vody nerozproudí, ale spíš napomůže velké skupině lidí ve svých dosavadních názorech ustat. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama