Reklama

Reklama

V jiném těle


Epizoda 6 (E06)

(epizoda)
Česko, 2022, 40 min

Režie:

Pavel Dražan

Obsahy(1)

V posledním dílu vidíme vyrovnanější psychickou stabilitu u mnohých našich respondentů, přestože u některých prodloužil čekání na zákroky Covid. Část jejich cesty, kterou jsme zaznamenali po dobu jednoho roku, nám ukazuje, že nejenom mentálně, ale i fyzicky se naši respondenti mění a jedné z našich postav se podařilo závěrečnou operací dokončit celou přeměnu. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série je tradičně završena operacemi a aby nám to nebylo líto, znovu si připomeneme záběry Tobyho na gynekologické prohlídce. Nicméně vrcholnou operací je spodní operace Markéty a záběry, jak jí natírají desinfekci na vnitřní stranu roztažených stehen a ne penis. Oproti operacím prsou aspoň nevidíme detail. Ale přesto režisér konečně došel k uspokojení, že mohl nafilmovat Markétin penis… A Péťa s Weissem probírají, jak úřední změna pohlaví bez kastrace (za což nás kritizuje EU), je nesmysl. Péťa odsuzuje neziskovky, které tuto normativita narušují, protože ona sama nic měnit nechce. A tak, jelikož stále nemá kastraci za sebou, nemůže změnit úřední pohlaví a dál vyhledává prekarizovanou práci, protože plný úvazek chce změnit až po uznání ženského pohlaví. Dočkáme se alespoň rozřešení Markétiny matky, která zjišťuje, že její dítě je stejné, jako dřív a miluje ho. A pak již jen závěrečné misgenderování a deadnaming, protože např. napsat o Markétě do popisku alespoň „rodič“, místo „otec“, by nebylo tak efektní… ()

Generi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotím po shlédnutí všech dílů jako pokus přiblížit problematiku těchto lidí běžné populaci. Jsou tady negativní komentáře na tvůrce, ale já bych nebyla tak přísná. Mně to dalo hodně už jen ukázkou těch konkrétních lidí, kteří podstupují strastiplnou cestu změny pohlaví. Edward -Karolína byl už po tranzici a působil vyrovnaně, Adriana už má nového přítele a taky působí relativně šťastně. Péťu bych já osobně považovala za transvestitu, kdybych ji potkala na ulici a působila na mě velice osaměle a nešťastně. Další protagonistka byla kdysi statný chlap, působící u hradní stráže a teď pracuje v masně, má nějaké kamarády alespoň v práci, ale díky covidu uvázne v tranzici na půl cesty. No a pak nejkontroverznější případ ze všech- fešák Michal, který se oženil, zplodil 2 děti a pak si vzpomněl, že on se od narození cítí být ženou a tak se během neskutečně krátké doby stane prsatou Markétou. Plní si své sportovní sny a jako Markéta podstupuje nekonečné operace prsou, aby se dopracovala k vytoužené velikosti. A snaží se svým 2 malinkým dětem vysvětlit, že ona už není tatínek ale Markétka. Nejvíc mi bylo líto mladinkého Tobiase -kdysi Simony- protože ze začátku neměl žádnou oporu okolí ani rodiny a na střední škole z toho měli spolužáci srandu. Navenek ho sice vzali na pivo, ale přiblblými otázkami jen prohlubovali Tobiásovo trápení. V posledním díle se naštěstí objevil nevlastní otec Tobiase a ten snad bude záchranou pro malou Tobiasovu dušičku a dokáže jej podržet. Celkově to byl výborný počin ČT otevřít toto kontroverzní téma a podle chybějících komentářů zde je vidět, že trefili do černého. Lidi nejsou schopni toto téma ani přijmout, natož hodnotit dokument ()

Reklama

Reklama