Reklama

Reklama

Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi

  • Velká Británie Rosencrantz & Guildenstern Are Dead

Obsahy(1)

Shakespearův Hamlet viděný očima jeho dvou přátel z dětství. Měli by jeho strýci - tatínkovi a tetince - matce pomoci odhalit příčiny podivného princova chování, ten úkol je však zřejmě nad jejich síly... (oficiální text distributora)

Recenze (102)

AnnaMae 

všechny recenze uživatele

Poetický a vtipný film. A ještě bych ho označila jako „umělecký“. Jako když malíř načrtne obraz, zachytí náladu, ale jeho tahy nejsou úplně přesné; není řečeno vše, nechává prostor pro fantazii diváka. Děj se odehrává vlastně paralelně s dějem Shakespearova Hamleta a sleduje osud dvou vedlejších postav této hry – Rosencrantze a Guildensterna. Ale co z toho je skutečnost? A co jenom hra na jevišti? :-) Pokud si člověk dobře pamatuje děj Hamleta, film si vychutná o to víc. ()

Mejsy 

všechny recenze uživatele

V první chvíli po přečteni názvu filmu jsem si myslela, že tu máme další film o pronásledování Židů za války. Ale velmi jsem se zmýlila. Je neotřelý pohled na Shakespearova Hamleta z pohledu dvou vedlejších postav, které ve hře málem ani nezaznamenáte. Slovní tenis s pravidly kladení otázek - lahůdka. ()

Squib 

všechny recenze uživatele

Tak takto vypadá ideální filmové zpracování konverzační komedie, na kterém je vidět, že si ho pěkně zrežíroval sám pan autor, jediný člověk, který tomu rozumí. ()

Kate Austen 

všechny recenze uživatele

Hľadať "zmysel" v absurdite sa proste nedá, tak prečo si proste neužijeme aj takéto chvíľky? :) Oldman a Roth perfektne zvládajú svoje roly (či vedia alebo nevedia kým sú) a napriek totálnemu výmyslu je fajn uvedomiť si, aké dôležité je naučiť sa povedať "nie". ()

Jastřabík 

všechny recenze uživatele

Stoppardovu hru jsem zneužil ve školní práci pro popis svázanosti pravidly, i přes jejich neznalost. Bourdieu užívá koncept "illusio" pro popis "vsazení do hry" (illusio tedy neznamená nepravost, nebo neskutečnost), jde o zájem hrát hru, respektovat pravidla a usilovat o možné zisky (kapitály - peněžní, symbolický (tj. úcta, uznání)). R&G ale přišli o illusio - nemají zájem na hře samotné, nerozumí ji - přesto z ní nemůžou vyjít. Hamlet si může dovolit cokoliv, protože Ví, může rozehrávat a působit mimo pravidla. R&G takovou možnost nemají a jsou Hamletem zesměšňování pro jejich poddanost. Označit nějaké illusio za iluzi není „zadarmo“ a vzniká tak kontrast mezi tím, jak R&G nerozumí hře a tápou, zatímco Hamlet hraje hru ve hře. A často právě myšlenka, že „vysoké hry“ jsou hodnotné, protože jejich hráči ví něco jiného a ví více, zabraňuje, aby byly těmi, kdo ví, že neví a nemají na nich zájem, považovány za iluze. ... Vedle toho je zajímavé, jak se původně "absurdní drama" mění při změně "formátu a média" v žánr "mysteriózní film". ()

Nut 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vážně filmová lahůdka, při které nebudete vědět, kde vám hlava stojí. Již samotný scénář je úchvatný, těžko ho však popisovat, je to o ničem a zároveň o všem:) Z celého filmu sálá ohromná pozitivní energie, ačkoli příběh je dost nešťastný...jak jinak, když jde o Hamleta. Myslím, že Shakespeare by byl spokojen. ()

Raz2 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem s tímto filmem strávil odpoledne a po pravdě sem moc netušil, co mě čeká. Z počátku jsem byl poněkud zmatený. Mou nevýhodou byla i slabá znalost Hamleta, s postupujícím dějem sem ale stále více v mozku oprášoval svoje znalosti ze střední školy, abych na konci dokonale prozřel. Přiznám se, že až na konci filmu mi došlo, že hlavní hrdinové jsou vlastně jen divadelní postavy, které procitají v okamžiku, kdy vcházejí do děje, dělají a říkají věci, o kterých často ani neví proč. Nechápou, co se to kolem nich děje, neznají vlastně ani vlastní jména a nakonec nevyhnutelně skončí na šibenici. Herecké výkony byly vynikající, dialogy byly taky napsány fantasticky. Slovní tenis mě vážně dostal. Jediné, co sráží moje hodnocení je na můj vkus až přílišná rozvleklost. ()

wray 

všechny recenze uživatele

Veril som si ze som narocny divak a tento film ocenim. Samozrejme som si to pozrel v anglictine a - nebudem sa tu hrat na pseudointelektuala a hipstera - nic mi to nedalo :) Bolo tam mozno par vtipnych (rozumej vtipnych tak ze aj ja som to pochopil) scen a za to 1* no celkovo som ten film zufalo nepochopil. Nepochybujem ze je to perla - vidim vsetky ostatne nadsene hodnotenia, a raz si to snad pozriem znova a pochopim vsetko to co mi teraz uslo a moje hodnotenie zmenim. Zatial vsak mozem odporucat iba fanusikom divnych filmov. Ak hladate cosi "divne" - R&G je vyborna volba. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Neustálé nicneříkající dialogy bez špetky humoru. Pokud se chcete hodinu a půl unášet řečmi a dějem, které nikam nevedou, byť mají více rozměrů, tak jste nejspíš na správné adrese. Mě to ale nebavilo. ()

llollita 

všechny recenze uživatele

Brilantní, jedinečné, dokonalé. Už hra samotná je naprosto bezchybná, ale ve filmu se Stoppardovi podařilo dotáhnout všechno do posledního puntíku. Už výběr dvou hlavních herců. Oldman i Roth si své role naplno užívají. Všechny hlášky (a že jich je ve filmu opravdu dost) pronášejí s neuvěřitelnou lehkostí. Co se týče obrazu - nevím jestli to byl záměr nebo pouze nedostatek financí, že tehdy Stoppard vsadil na komornější kameru, ale filmu to rozhodně pomohlo. Každý okázalejší efekt navíc by byl pouze nepříjemným vyrušením. Příběh skvěle funguje jako celek, i když chápu, že někomu se to může zdát jako velmi dlouhý celek. Ale takové je už holt absurdní drama... ()

DVCAM 

všechny recenze uživatele

Formálně je to sice průměrný film, ale herecky mě okouzlil natolik, že jsem hrám Tomo Stopparda propadl. Je tam spousta pěkných nápadů a když budete film hodnotit jako adaptaci divadelní hry, nemůžete neocenit snahu. Pátá * je za geniální hru. ()

HarryB 

všechny recenze uživatele

This is a truly unique movie, comic, sarcastic, tragic, ironic, and definitely hilarious, accidental discoveries of significant historical scientific findings (such as the steam engine or the concept of gravity). The characters stumble their way through the film, unaware of the consequences to their actions or their significance or importance. The constant banter between the two characters (specifically in their 'Game of Questions' at a badminton court) is pure quality ()

Misabarry 

všechny recenze uživatele

Podle hry Toma Stopparda v jeho režii, točeno v divém kraji, s ústřední dvojkou potulných bizárů, s bandou herců a jejich principálem, kolem věčného tématu Hamleta. Film jsem viděla několikrát, protože nejen že si k němu musíte najít cestu, ale pak i zažít a vychytávat narážky, drobnosti, slovní ekvilibristiku. Jazyková konverzačka na entou. Plus pro mě skvělé exkurzy do divadelnictví. Za málo peněž málo akce, ale tot intelektuální pošušňávání. Scény, na které nezapomenete, krom velevychváleného slovního tenisu aneb hranísi na otázky s pravidly. Tenhle film ve své bizarnosti, kostymní a vizuální hravosti jen tak nezapomenete. ()

baronGrga 

všechny recenze uživatele

Výborné, vtipné, absurdní, aneb když se ze dvou přicmrndávačů stanou hlavní hrdinové. A navíc si díky Stoppardovi znovu přečtete Hamleta. ()

Paradax 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracované absurdní drama, které asi není pro každého, ale mně se líbilo. Pěknou kapitolu tvoří Rosencrantzovy "vynálezy". ()

Reklama

Reklama