Reklama

Reklama

Irsko, keltská magie

(TV film)
  • Francie Irlande, la magie celte (více)
všechny plakáty
Francie, 2018, 90 min (Alternativní 49 min)

Obsahy(1)

Země plná útesů, potoků, posetá jezery a rašeliništi, zmítaná silnými mořskými větry... Jedna z nejúchvatnějších zemí Evropy, ale především jedna z těch nejzáhadnějších. Ostrov vydaný napospas mořským větrům, omývaný Atlantikem a vodami Keltského a Irského moře. Krásu ostrova lze najít v členitém pobřežím, dramatických útesech, potocích, jezerech i rašeliništích. Irsko je ale hlavně země plná velkolepých příběhů. Její keltské mýty a legendy utvářely její kulturu i naši představivost. Nad zemí, o rozloze přes 70 tisíc kilometrů čtverečních, se stále vznáší nádech tajemství. To se odráží v tradicích, víře, lidové hudbě. I to je dědictví tisícileté historie mimořádná země, kde se podle legend dodnes ukrývají ve skalách a v jeskyních obři a víly. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do západní výspy někdejšího keltského světa, jehož jsme bývali součástí pro změnu na jeho východní hranici. Tyto evropské tradice mají své kouzlo a shoduji se i s těmi, kteří jsou zeleným ostrovem okouzleni. Je věru čím. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pohled na Iry jako na povercivy narod presto, ze jsou prevazne katolici s mnoha pohanskymi zvyky. Posunout dalnici o kus dal kvuli stromu, jehoz pokaceni by prineslo nestesti je vynikajici trik. Nejznamejsi irsky narodni park vypada z tech nekolika zaberu jako bezlesa horska poust s par stromy v udoli,kde nemaji recepce ovce a kone. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Za ženami sa tam cestovať neoplatí, to sme tu pri oslave pohanských keltských sviatkov s fakľami v ruke dobre videli, ale každopádne ide o národ historický, hrdý, tradičný a na tradíciách založený. Každá kultúra má svoje čaro a táto zelená krajina s typickým jazykom potlačeným britským okupantom ho spolu s husľami, tancami a pivom má naozaj veľké. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Irsko je nejkrásnější země na světě, bez debat. Miluju (skoro) vše, co je s tímto Smaragdovým ostrovem spojené. Samotnou zemi, gaelštinu, hudbu, Iry, whiskey, pivo typu stout a irské tradice, zvyky, legendy nebo pověry. A právě těm se tento dokument věnuje. Bohužel stylem, který mi moc záživný nepřišel. Nevadí, i tak pohled na irskou krajinu potěší oko a irská hudba hraná v typickém pubu zase ucho. Má tá an t-ádh leat a bheith Éireannach, tá an t-ádh leat. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Irsko jedna z nejnádhernějších zemí světa. Miluju irskou hudbu, irskou whisky a irskou přírodu. A když se k tomu přidají jejich tradice a druidové, není prakticky o čem. Snad se tam jednou podívám. Dokument právě z těchto prvků vychází. Představí nám nádherné zelené pláně, ale též drsná pobřeží a tradiční rituály. Jen proto, že si pětku schovávám na opravdu výjimečná díla ji nedám, jinak se jedná o celkem běžný cestovatelský dokument, ale vskutku pozoruhodný a je to pastva pro oči. Za mě je veliká škoda, že Česká televize odvysílala zkrácenou verzi. ()

shade000 

všechny recenze uživatele

Och, neskutočne krásny dokument. Írsko som navštívil iba raz, no tú krajinu som si nesmierne zamiloval. Glendalough a Wicklow sú rajom na zemi. Hudba, kultúra, tradície a legendy sú len malou čiastkou toho, čím je táto krajina tak očarujúca. Ďakujem veľmi pekne za nádherný dokument. Írsko, jedného dňa sa vrátim... ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Vlastně to není dokument, spíš lehká zelená halucinace. Irsko je krásná země a trocha toho pábení k němu patří. Co na tom, že se v pořadu míchá historie skutečná s fantaskními výplody éry romantismu, který se soustředil na Kelty, resp. "Kelty", ale nejen na ně. Doporučuji si k tomu dát irskou nebo stout. Sláinte! ()

Reklama

Reklama