Reklama

Reklama

Západní Bejrút

(festivalový název)
  • Libanon Beyrout al gharbiyya (více)

Obsahy(1)

Libanonská metropole, duben 1975. Konflikt mezi muslimy a křesťany otevřeně propuká, začíná občanská válka a Bejrút se stává válečnou zónou. Patnáctiletý sympatický rošťák Tarek a jeho kamarádi však skepsi nepropadají. Režisérovo úsměvně laděné ohlédnutí za nelehkými léty, které sám prožil, je mnohými považováno za vůbec nejlepší libanonský film. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

inutihar 

všechny recenze uživatele

Doueiri je původně kameraman a práci s kamerou si uměl ohlídat, takže film opravdu dobře vypadá. V jednotlivých scénách je pak velmi silný, ale jako celek není bohužel úplně konzistentní a trošku mě mrzí zejména mizející linie s May. Proto za čtyři. Některé další věci, které mi nesedly řekněmě z pohledu dobových/místních reálií, nejsou důležité, protože je odhalí jen málokdo, a navíc jsem po přečtení některých rozhovoru s režisérem pochopil, že to v tom byl i jistý autorský záměr. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, opravdu zajímavý a vtipný film, ale rozhodně bych si ho užil víc, kdyby hlavní postava nebyl takový sebestředný rozmazlený fracek. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Výborný film zobrazující počátky libanonské občanské války v druhé pol. 70. let. Soustředí se na příběh dvou dospívajících kluků vyrůstajících v prostředí západního, muslimského Bejrútu - Tárika a Omara, kteří se na začátku války seznamují s osiřelou křesťankou Maj. Režisér, sám Libanonec, ve snímku zachycuje tamější poměry autenticky a podává dobrý obrázek o životě některých Bejrúťanů v tomto strašném a tak těžko pochopitelném konfliktu. Autenticita je podpořená velice solidními hereckými výkony jak hlavních, tak vedlejších postav, zvlášť představitelů Tárika a Omara, kteří na neherce hráli opravdu přesvědčivě. I když se jedná o drama, vyskytují se ve filmu i komediální scény, a to hlavně díky úžasné Liliane Nemry v roli nesnesitelné Tárikovy sousedky, která se svojí vyřídilkou dodává filmu příjemný závan jadrného, lidového humoru. Nenapadá mě dokonce nic, co bych filmu vytkl, děj ubíhá plynule až k hořkému závěru, který dojímá naprosto přirozeně, bez nějakého patosu a přehnané dramatičnosti. Vřele doporučuju všem, nejedná se o žádný suchopárný válečný dokument, válku film přibližuje prostřednictvím životních osudů obyčejných Libanonců, je natočený s citem, upřímný a lidský. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama