Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Zasmušilý spisovatel, kterému chybí inspirace pro druhou knihu, přijme nabídku sepsat paměti umírajícího muže – a brzo zjistí, že v mužově krvavé minulosti figuruje i on. (Netflix)

Recenze (18)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Ty motherfuckere! Co jsi mi to udělal? To byla brutální psychonálož! Pustila jsem si to vlastně náhodou páč se mi nechtělo dlouze hledat nějaké dobré můvi a zároveň jsem si chtěla dát chvilku pokoj od Yellowstonu. Ovšem moc jsem si nepomohla...Je to takové temné stejně jako název a paralely na odkazy našich rodičů za jejichž skutky sice nemůžeme, ale stejně si je někteří nesou celý život s sebou. Až jsem se oklepala z těch vzpomínek.  No, rozhodně mě to rozhodilo... P.S. Retro ve flešbecích je super.    Za mě 88% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Moje hodnotenie bude veľmi subjektívne, vyjadrím len pocity z videného. Chvíľami som bola na hrane, že pozerám na predvídateľnú blbosť. Lenže ono ma to nakoniec pekne posadilo na stoličku. Počítajte s čiernymi motýľmi ako symbolom depresie, veci sa nejako samovoľne kazia. Dôležitým prvkom bol viackrát opakovaný citát z Biblie o otcoch, ktorí jedli kyslé hrozno, ale až ich deťom tŕplo v ústach. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Místy temné, místy lehce krvavé, a s několika zvraty. Start je pomalejší, ale pak si vás Motýli získají. Nad absolutním hodnocením už jen váhám. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Pomerne iritujúca dráma a pomerne iritujúce správanie postáv. Námet výborný, ale inak spracovaný by bol lepší. Nudné jazdenie autom sem a tam, nezmyselný postup v spracovaní knihy spisovateľa, ktorý nevie čo so sebou, a ktorý nemá fantáziu na to, aby napísal film bez "skutočných udalostí". Ďalší príbeh o jednej mentálne zaostalej a narušenej kurve, ktorá sa nacapila na jedného narušeného debila. Koniec bol celkom dobrý, ale aj tak kus predvídateľný. Takže za mňa je to celkom pokazená motanica, majúca potenciál stať sa niečím dobrým. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Děsí mě představa, že je na Netflixu podobných seriálů bambilion a já je nikdy neuvidím jen proto, že se mi pořádně nenabízí. Tohle byl opus magnum francouzské seriálové tvorby. Stalo se tady toho tolik, že už toho bylo až moc. To je moje hlavní výtka. Jinak to buď příjmu a budu velebit, nebo na tom budu hledat mouchy. Rozhodl jsem se pro první variantu. Pohltilo mě to, ohromilo mě to a ta původní Solange mi přišla jako nejkrásnější herečka na světě. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Skvělé rodinné drama. Nebo taky krimi-trhiller. Záleží co si člověk vybere. S pár dokonalými twisty, ale možná až přílišným "bez nápadu" závěrem. Každopádně si mě tvůrci v té druhé půlce povodili krásně. 9/10 ()

simon84 

všechny recenze uživatele

Zajimavej francouzskej serial. ale delalo mi docela problemy se orientovat v tom preskakovani ruznych linek a casu. Navic zaverecna vymena hlavni herecky tomu pridala na chaosu. Bohuzel zamer autoru hezky, ale musel jsem si dohledat, proc to udelali. Jinak by me to nenapadlo. ale to je mozna jen muj problem. :-D ()

JB2203 

všechny recenze uživatele

Problematické hodnotit. Silný antagonizmus mezi snahou o objektivní pohled a subjektivními pocity, které ve mně sledování seriálu zanechalo. Po formální stránce se bezpochyby jedná o vysoce spektakulární záležitost, co se však týká samotného děje, tady je už věc podstatně složitější. Správné naladění a jistá míra tolerance jsou zřejmě nezbytné. Tvůrci zde přichystali pro diváka trpkou Odysseu, cestu na níž potkáváme plejádu povětšinou značně nesympatických postav strhávaných narativním vírem násilí a stále dokola se brodících marasmem sexu. Občas mi to přišlo docela ekl, občas jsem měl pocit, že je mi servírováno něco výjimečného. V každém případě to z hlavy jen tak nedostanu. Pokusím se tedy být objektivní a ve svém hodnocení upřednostnit uměleckou formu, která mi přišla po všech stránkách (režie, kamera, hudba...) nadprůměrná. ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Ráda bych sem dala rovnou odpad, ale přece jen nějakou koncepci to mělo. (Film Zběsilost mě velmi uchvátil, i když i tam chyběla logika,... tak alespoň z úcty k autorovi za dvě). ()

totalySICK 

všechny recenze uživatele

Muj salek kavy. Atmosfera, herectvi, napeti, prekvapeni, vse tam je. Pripomina mi to necim knihy od Gillian Flynn (a nasledne zpracovani pro obrazovky, predevsim Sharp Objects a Gone). ()

Toshio 

všechny recenze uživatele

Ze studijních důvodů jsem byl donucen koukat na tuhle sračku a z vypětím všech sil jsem zvládl jeden a půl dílu. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Spisovatel přijme nabídku starého umírajícího muže sepsat jeho paměti. Postupně zjišťuje, že součástí starcova neskuečně drsného života je i on sám... Zajímavý námět, několik zvratů méně či více přesvědčivých, krásná zrzka Solange, napínavý, chytlavý a vcelku dobře provázaný děj, nepříliš zajímavá hudba = krátké shrnutí minisérie, která sice není mimořádná ani vyjímečná, ale není ani tuctová a není z těch, která se člověku za pár dnů vypaří z mysli. Proto ty mé čtyři hvězdy. 70 %. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde o lásku ,která nemá hranice a je destruktivní. Seriál dostatečně zábavně a napínavě zamotává a závěrečné rozuzlení je překvapivé. Opět přichází na scénu dětství,které mnohdy předurčí naše další kroky v životě. ()

KLFPIM 

všechny recenze uživatele

Čepel mi přejíždí po týle / okolo lietajú motýle / Pode mnou cosi se mrská / asi to bude ta zrzka / Už další dcerku mám v merku / nejdřív mi udělá kérku / Nakonec nejspíše zešílím / přehlcen sexem a násilím. ()

Audreybe 

všechny recenze uživatele

5 dílů skvělých, poslední je tak hloupá a viktimizující slátanina, že mi to z 5 hvězd srazilo na 1 a ta zůstává jen pro formální nikoliv obsahovou stránku. Hlavní téma je od začátku sexualizované násilí a násilí všeho druhu v partnerských vztazích.  V prvním díle slibně nadhozeno téma transgeneračního přenosu násilí a epigenetiky (ovšem opravdu jen nadhozeno, tvůrci si zřejmě přečetli jen nadpis nějakého článku, aby použily termíny). Dobré herecké výkony, atmosféra i režie. Vzhledem k tématu samozřejmě kolikrát naprosto odporné scény, ze kterých jde mráz po zádech. Graduje napětí ohledně dalších zločinů a potenciálních odhalení. Závěr dělal někdo, kdo neví ani co by se za nehet vešlo o dynamice sexualizovaného násilí a násilí v partnerství.  Dále spoiler: Velké finále je tím nejhorším a nejsmutnějším klišé a mýtem, který je stále dokola kolem sexualizovaného násilí a násilí v partnerství reprodukován, a sice: je to přece všechno jinak a osoba, na které jsme doposud viděli, že je násilí pácháno, si většinu nebo možná vše vymyslela, sama touží být zavlékána do lesů slizkými chlapi, je to (jak jinak) muže nenávidějící "hysterka", která si všechno užívá a muži jen manipuluje, sama si udělala modřiny, aby svého manžela falešně obvinila z domácího násilí. A zabila ho proto, že dal synovi facku - absurdnější a méně uvěřitelnou zápletku by snad nešlo vymyslet - má to být nějaké pomrknutí na samozvané nice guys jako "dnešní chudák muž už ani nemůže dát synovi facku (přece se nebude učit, jak vychovávat bez facek!), jinak ho hysterická manželka hned zavraždí a obviní z domácího násilí"? A pak je ještě potřeba spor dvou žen a samozřejmě je tam stará - zlá a mladá, atraktivní - ta dobrá (zdlouhavou scénu toho běhu snad radši nekomentovat). Taková škoda! Mohlo to mít hloubku, nemuselo to plivat na lidi, které mají s takovým násilím zkušenost a mohlo to být vedle vlaštovek Promising Young Woman nebo Anatomy of Scandal dalším kouskem, který by měl s sebou ještě specifická témata a francouzské prostředí. Bohužel, nestalo se. ()

rengers 

všechny recenze uživatele

Dech beroucí seriálové dílo o sériových vrazích. Něco tak dobře natočeného, jsem už dlouho neviděl.  Výstižně převyprávěný, bez hluchých míst a zbytečných scén, skvělou kamerou a herci. ()

Sjoduk 

všechny recenze uživatele

Pozor: spoilers. Začne to zaujímavo, potom to stratí grády, ešteže je to limited series, takže sa to dá dopozerať. Vadilo mi, že v druhej epizóde je až príliš dlhá minutáž venovaná vraždeniu. Niekedy sa človek stráca v deji, ktorý je rozkúskovaný do viacerých dejových línií. Najviac mi prekážalo, že v poslednej epizóde je nahradená herečka stvárňujúca Solange. Dôvodom je, že pôvodne bola jej podobizeň iba Adrienova predstava, keďže nevedel ako vyzerá (Albert nemal žiadnu jej fotografiu), až neskôr, keď už poznal jej totožnosť, vedel ako naozaj vyzerá. Túto zmenu však tvorcovia neskôr nevysvetlili, takže bez googlenia to človeku ani nenapadne, čiže je to dosť kontraproduktívne a mätúce. Páčil sa mi soundtrack počas celého seriálu, dobre to dotváralo atmosféru 70-tych rokov. Celkovo 3 a pol *, ale na 4 to nemá, preto som zaokrúhlil nadol. ()

Reklama

Reklama