Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Recenze (343)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Několik dílů X Files slepených za sebe, s patřičně velkým rozpočtem a skvělým obsazením. Mohlo z toho vzniknout něco horšího než pořádná jízda? Sice jsem to pořádně pochopil až při třetí repríze, ale to už se u dobrých konspiračněšpionážních filmů stává...vzpomeňte třeba na famózní Where Eagles Dare;) PS: Mark Snow is god. Takhle se vyvíjí umělecká myšlenka, filmové "main titles" jsou naprosto božskou variací na vlastní téma. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem kvůli tomu sledovat nezačal, ale přinejmenším jsem začal chápat důvody jeho popularity. 75% Zajímavé komentáře: kiddo, rowdy's ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Asi před měsícem jsem znovuobnovil svou snahu zhlédnout celý seriál, po páté sérii jsem se tedy dostal i k prvnímu celovečernímu kino filmu, který jsem viděl jen jednou kdysi dávno a nic jsem si z něj nepamatoval. Byl jsem docela překvapený tím, jak snadno musí být koukatelný i pro diváka neseznámeného se seriálem. Dobře funguje jako jeden konspirační scifi film i jako prohloubení stávající mytologie. Jen ty dvě hlavní postavy se zde imho chovají trochu jinak, než by se bývaly chovaly v příslušnou etapu seriálu. Ale to není nutné řešit. Horror movie of the year ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Přesně jak to píše gouryella - seriál měl v době natočení filmu jednoznačně upadající tendenci a i proto je film takovým překvapením. Je ale třeba podotknout, že pokud někdo nesledoval seriál, může občas u filmu "vypadnout z rytmu", jelikož se zde vyskytují některé vazby na seriálový děj (viz Anthonyho komentář). Každopádně je ale nutno zdůraznit, že jde v rámci žánru o špičkovou podívanou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $66miliónovTržby USA $83,898,313Tržby Celosvetovo $189,176,423║ Kino verzia nestratila nič z lesku fenomenálneho seriálu a len doplnila časti tajomného príbehu o mimozemšťanoch a záhadnej čiernej tekutine, fungujúcej ako nezadržateľný mor pre ľudstvo pokiaľ by sa rozšírila. Réžie sa ujal Rob Bowman pre neho je to zatiaľ najlepší počin v ačkovej lige a samozrejme aj v jeho tvorbe, od tohto filmu nič poriadne už nedokázal natočiť. Vo svojich úlohách opäť excelujú David Duchovny a Gillian Anderson. ... už onedlho teda po 10rokoch od vzniku tohto filmu by mala prísť ďalšia kinoverzia, stanovená premiera v USA 25.07.08 /videl v kine: 90%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Zatímco v době natočení tohoto filmu upadal stejnomený seriál do stále větší bezradnosti a šedě, podařilo se tvůrcům natočit výborný celovečerní film, jenž dal vzpomenout na nejlepší díly daného seriálu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chris Carter .. Celovečerák Akta X obsahuje většinu ingrediencí, kterou mám na seriálu velmi rád. Zbytečné se rozepisovat, fanoušci jistě znají, ostatním vřele doporučuji. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem ze seriálu viděl asi jen dva díly (a moc mě nebavily), film se mi docela líbil. Pár detailů mi musel vysvětlit kamarád - nadšenec, ale to základní se snad pochopit dalo -a mě stačí, když se u filmu dobře bavím a je na co se dívat a hezkých scén je tu dost. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že celovečerní dobrodružství Muldera a Scullyové přišlo po mnoha odkladech, a to v době kdy již seriál započal po svých pěti sezónách cestu do pekel, tak je jeho kvalita vlastně velmi příjemným překvapením. Dokonce i ty konspirační teorie tu v rámci možností fungují a není třeba se nijak výrazně orientovat v mytologii seriálu. Přesto by jistě většina diváků ocenila kdyby se místo honby za zelenými mužíčky, řešil nějaký samostatně stojící případ odproštěný od všech těch konspiračních kočkování. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jako samostatný film je první celovečerní dobrodružství nejúžasnější dvojice v dějinách FBI skvělým dobrodružným zážitkem, ale až když jsem ho viděl jako součást většího celku, porazila mě jeho genialita plnou silou. Téměř bezprostředně po skončení páté série funguje Fight the Future jako hluboká katarze. Mulderovo břímě definitivně nese i Scullyová, Syndikát odhaluje prapůvod svého fungování a tím pádem se mezi řádky ukrývá ona Pravda, kterou celé roky hledáme. Filmová X Files tak fungují jako pocta seriálu, jako pozdrav všem fanouškům, ale i jako ta nejlepší návnada pro příští série. Srdce pravého shippera nemohlo plesat víc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príjemne ambiciózny, sympatický a prekvapivo (samozrejme v rámci možností) drsný (úvodná jaskyňa) thrillerový sci-fi horor. Dá sa pozerať bez detailnej znalosti kultovej seriálovej predlohy, ale ak viete, o čo ide, je sledovanie zábavnejšie (šofér sanitky, Osamelí strelci). Akčnejšie, adrenalínovejšie, drahšie a ešte nebezpečnejšie, ako (vynikajúci) seriál. Veľká škoda, že sa v podobnom duchu neniesla aj filmová dvojka, ktorá bola pomerne slabá a prišla na trh až v r. 2008. Napriek tomu, že film prišiel relatívne na vrchole úspechu seriálu, na celom svete zarobil "len" 105 miliónov dolárov, čo pri rozpočte 66 a najmä kultovej povesti seriálovej predlohy pravdupovediac nie je zas až tak veľa. Kino Považan NMnV 2008 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne takovej jeden dil Akt X natazenej na dvouhodinovej film, kterej obsahuje az na par veci vse dobre, co se objevuje v serialu. Prislo mi, ze oproti serialu, kde je vse takove nedorecene a kdyz je neco zahadneho, tak je to jen tak naznaceno, tak tady je vsechno vysvetleno a vse je tu videt. Hodne tu je videt vetsi rozpocet, takze tu hezky uvidite vesmirnou lod, bandu emzaku, a spoustu dalsich trikovejch veci, ktere v serialu nejsou. Jesli to je dobre nebo spatne, to at posoudi kazdej sam, ale me to spis trosku vadilo, protoze nebejt znamejch postav a nekolika klasickejch Mulderovo vet a kdybyste nevedeli, jak se film jmenuje, tak nereknete, ze to jsou Akta X. Proste takovy nadprumerny sci-fi s prumernejma hereckejma vykonama (hlavne Duchovnyho - tvari se furt stejne) a zajimavym pribehem. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Hodně masivní snímek.Takové "akta x v kostce" shrnuté do jedno snímku, které v sobě mají všechno, co bylo tak úžasné na seriálu! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jako epizoda ze seriálu, jen trochu delší, propracovanější a zábavnější. Jenže mi vadilo, že se jako jindy opět nic nevyřeší, Mulder žádný důkazy nezíská, Scullyová nic neuvidí a tak neuvěří, ONI si budou dělat dál, co se jim zlíbí a mimozemšťani budou dál volně lítat na naši planetu. Pravda, trochu jsem to zjednodušil, ale o tom to je. Film mohl být skvělým a nově zavánějícím parfémem, kdyby jím seriál skončil a nic dál už by nebylo. Pak by nebyli tvůrci tísněni rozměrem seriálu, ze kterýho prostě nemohli vybočit a museli se tak držet některých zaběhaných schémat. Je to škoda, protože i tak je to opravdu zábavný a napětím nabitý SF thriller. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jako bych už všechny složky filmu Akta X někde viděl... Zpočátku napínavý thriller měnící se v méně napínavé konspirační drama mixované se sci - fi a na závěr prvky z Vetřelce v kombinaci s létajícím talířem. Čekal jsem více, než jsem dostal. Trailer: http://www.csfd.cz/film/12312-akta-x-film-x-files-the/videa/ ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Před desíti lety jako nadšený fanda seriálu jsem byl moc spokojený, teď už se rýpu v logice a chtěnosti zvratů, což není dobré. Taky nejsem zřejmě tolik paranoidní jako dřív. Na druhý celovečerní biják bych už proto radši chodit neměl, ale když já jsem nepoučitelný... :-) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Akta X zas tak dobře neznám, viděl jsem jen několik epizod, přesto si mě atmosféra tohoto snímku ihned získala. Až jsem dostal chuť podívat se na samotný seriál, což je asi největší klad, jakého může takovýto snímek dosáhnout. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Seriál som, bohužiaľ, nesledoval, no tento celovečerák ma dostal na plnej čiare - hustá atmosféra prešpikovaná konšpiračnými teóriami rovnako ako prepečený biftek kúskami slaniny, okorenený výbornými hereckými výkonmi a podliaty technicky zručnou réžiou. Žánrový mix science fiction a detektívky šmrncnutý prvkami hororu, po ktorého konzumácií vám zle rozhodne nebude, práve naopak - labužnícky si pooblizujete všetky prsty, vrátane tých na nohách. Ale pozor! Je dosť veľká šanca, že po vzhliadnutí tohto filmu už nebudete veriť nikomu a ničomu - obed, ktorý vám s radosťou navarila vlastná mama, dáte pre istotu najprv ochutnať psovi, fakt, že sa na vás konečne usmiala vaša platonická láska, si vyložíte ako vedľajší účinok napadnutia mimozemským parazitom a ako vrchol všetkého sa odhlásite z CSFD, potencionálneho strediska tajných služieb. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu Akta X jsem neviděl ani díl, přesto jsem však neměl pocit, že bych o něco přicházel. Film má poměrně dlouho velmi hutnou atmosféru, Herci jsou skvělí, a celé je to úžasně natočeno. nevypadá to jako obyčejný film, vypadá to jako... sci-fi :) BOHUŽEL ke konci se začne vyskytovat až příliš nedotažeností, trhlin, nelogičností, a nebo to prostě nepůsobí přesvědčivě a místy to vyloženě vypadá, že studio stříhalo, aby ho stáhlo na přijatelnou délku (například: v jedné scéně se Fox Mulder octne sám uprostřed města jen s nějakým lékem, a v dalším záběru jede v rolbě, je na Antarktidě, kde se nachází tajná cosi, k čemu NĚKDĚ sehnal přesné souřadnice, zároveň se mi nechce věřit, že by to tam uběhal bez čepice a rukavic, notabene nedávno postzřelenej a vůbec sem si nevšim, kde potom vzal druhý kalhoty - nechci říkat na co, abych nespoilerova až moc :)). To samé platí o konci, nutno ovšem podotknout, že ta ufonská loď hodně pomáhá od čistých 3 hvězd..Takhle je to na těch 7/10... ()

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama