Reklama

Reklama

Uči no šišó wa šippo ga nai

(seriál)
  • Japonsko うちの師匠はしっぽがない (více)
Trailer 2

Epizody(13)

Obsahy(1)

Tanuki jsou japonská mýtická stvoření, zosobnění jistého druhu psíka mývalovitého, která však dokáží měnit svoji podobu a díky tomu si rádi dělají legraci z lidí. Jednou takovou mladou Tanuki je i Mameda, která sní o tom, že se vydá do Osaky a zde napálí každého člověka, kterého potká, stejně jako její otec, který v Osace dlouho žil a k dívce se pokaždé vracel se spoustou bláznivých historek o oklamaných lidech.
Když se však její sen splnil a dívka se konečně ocitla ve velkém městě, tak zjišťuje, že napálit lidi není vůbec snadné. Japonsko je v období Taišó a lidská společnost už zná mnohé nové a moderní technologie a vynálezy, díky kterým dokáží obyvatelé Osaky všechny triky mladé Mamedy snadno prohlédnout a dívku tak rychle odhalit. Mameda se však nevzdává a její cesta městem jí zavede do jednoho z japonských divadel, kde tajemná žena Bunko předvádí divákům rakugo. Mameda je z představení unesená, její mysl se do příběhu úplně ponořila a je to jako by byla jeho součástí, jako by jí příběh klamal všechny smysly. Po představení se dívka opět dostane do problémů a díky nim si uvědomí, že nejsnazší cestou, jak ošálit lidi, bude stát se také rakugokou. Nejdřív však musí přesvědčit Bunko, aby jí vzala do učení… (Jeoffrey)

(více)

Videa (23)

Trailer 2

Recenze (1)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2016 viděl Šówa genroku rakugo šindžú, tak jsem si rakugo velice oblíbil, a ještě dnes na tento seriál velmi rád vzpomínám. Dokázal mi totiž přesně ukázat, co je na rakugu tím hlavním a proč si zaslouží obdiv. A tak jsem se vlastně docela těšil na další anime, které se tomuto tématu bude věnovat a čekal, že si vše skvěle užiji, ale v My Master Has No Tail bohužel ta kvalita příliš není a kdybych ho viděl naprosto nezávisle, tak by u mě nejspíš příliš lásky k rakugu nevzbudil. Seriál sice dává k dobru nějaká ta představení a jako bonus na konci každého dílu přidává vysvětlení jednotlivých příběhů, aby měl divák větší vhled, ale tragicky selhává v tom, aby udělal samotná představení náležitě poutavá, a i v předvedení toho, co je na rakugu tak úžasné a skvělé – práce s výrazy, a především práce s hlasem. Třeba taková Bunko, dle seriálu jedna z nejlepších vypravěček, tu dle mého předvede pouze jeden solidní výkon, a to až v samotném posledním díle, kde je konečně vidět nějaká větší snaha o práci s hlasem. Zbylá představení a bohužel nejen její, jsou jen rychle vyprávěnými monology s minimem emocí a prakticky žádným výrazem. A tak tam pro mě to kouzlo příběhů prostě není a nepomáhá tomu ani snaha autorů o jejich vizualizaci. Dokonce i takový Akira Išida, který v Šówa genroku rakugo šindžú předváděl naprosto vynikající hlasové výkony tu předvede jen dle mého naprosto průměrné představení. Když k tomu přidám prakticky nulovou práci s mimikou, tak se dostávám k závěru, že jako reklama na rakugo tenhle seriál moc nefunguje. Ono i po stránce animační a hudební jde dle mého o veskrze průměrný, možná až podprůměrný počin. No a když opustím své rozlícení nad nevyvedeným uměním, tak co mi tu zbývá? Docela obyčejný příběh o tom, jak se jedna nezodpovědná, energická a docela milá dívenka / tanuki skrze seznámení s rakugem a lidmi kolem něj v životě o kousek posunula, našla si svůj cíl, překonala nějaké ty překážky, z nichž některé působily docela zajímavě, jiné (třeba ta úplně poslední) možná i trochu pitomě a jako drama pro drama. Dozvěděli jsem se pár věcí o dalších postavách kolem (které zase byly více či méně zajímavé) a jejich vlastních strastech, a to vše vcelku úspěšně opět napojili na rakugo, protože i to je přeci hlavně o lidských příbězích. Tahle paralela se autorům dle mého docela povedla. Také u mě seriál uspěl s předvedením hlavních hrdinek, které jsem si dokázal postupně oblíbit, a tak mě ta jejich cesta a vzájemný vztah zajímaly. Tím pádem končím se svým celkovým dojmem tak nějak uprostřed, byly tu věci, které byly fajn a zaujaly, ale i takové, které mě příliš neoslnily a navíc z tohoto představení cítím i jisté zklamání... 5/10 ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama