Reklama

Reklama

Westerplatte

Obsahy(1)

Válečné drama o heroickém sedmidenním beznadějném odporu polské posádky poloostrova Westerplatte v těsném okolí přístavního města Gdaňsk proti německé přesile v prvních hodinách II. sv.války. Film bez zbytečného patosu a politické angažovanosti líčí osud polské strážní jednotky a jejího velitele mjr. Sucharskeho během krutých bojů proti elitním jednotkám německého wehrmachtu. Dílo je působivou ukázkou filmového ztvárnění charakteru prostého vojáka v době války a jeho vztahu k ohrožené zemi. (ČSFD)

(více)

Recenze (6)

Robur888 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický film o dobývání Westerplatte. Děj vychází z reality a kdo na místě i byl, ocení skutečné prostředí. Film zbytečně nesrší patosem a vlastenectvím, což by se vzhledem k ikonizaci této bitvy mohlo nabízet. Naopak je zde zobrazena spíše bezradnost Němců, psychický tlak na vojáky pod dělostřeleckou palbou a leteckými útoky, únava, prvotní naděj na vítězství („Jak tylko Niemców pozbedziemy“), nálada po vstupu Francie a Británie do války, zcela skutečnost připomínající polámané stromy, ale zejména velmi oceňuji náznak kontroverze v polském velení a rozpor mezi majorem Sucharskim a rázným kapitánem Dąbrowskim, který v době natáčení ještě nebyl příliš popisován. Na druhou stranu mohli filmaři mnohem více využít dobových černobílých záběrů, které by i pro laické diváky více zobrazily loď Schleswig-Holstein a její situaci či letecké útoky. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Pekne spracovany film o prvych dnoch utoku Nemcov na polske uzemie. Co ma velmi potesilo, boli monohopocetne boje Poliakov, ako sa branili pred invaziou nemeckej armady. Skoda, ze vo filme neukazovali Nemcov do zaberov blizkej vzdialenosti, aby ich bolo lepsie vidiet. ale to nevadi, hlavne ze film disponuje velkym mnozstvom vybuchov a gulometmi sa tiez nesetrilo. Poliaci sa branili ako mohli, ale predsa Nemcov bolo viac, takze urcite nemohli ocakavat vitazstvo. Ved chudaci Poliaci mali len jedno posrate delo a raz dostali aj minometnu podporu a to bolo aj vsetko, co sa tyka silnejsich a destruktivnejsich zbrani. Taketo filmy milujem, kde sa neustale striela a nie len keca o nepodstatnych veciach:) ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní a poutavý válečný snímek, na polské poměry špičkový film v tomto žánru. Oproti naprosto zbytečnému remaku napínavější, komplexnější i lépe vypadající, celkově působí realističtěji (zde lze chápat majorovu kapitulaci, v remaku nikoliv). Odpor na Westerplatte byl hrdinský, doporučuji ono místo navštívit, neboť zde na vás přímo dýchne duch bojů zachycených ve filmu (obzvlášť doposud stojící kasárna poničená náletem Stuk). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Je si vedenie vedomé v akej sme situácii? Oni majú pancierové tanky! ...A my? , jedno poľné delo..." Škoda, že film o úplne prvej bitke v druhej svetovej vojne je takmer neznámy. Poľský vojaci napriek katastrofálnej situácii, dokázali dlho vzdorovať proti neskutočnej presile. Bránili sa tým, čo mali. Guľometmi, puškami, granátmi...Film rozoberá situáciu tesne pred vypuknutím vojny i bitvu, ktorá nasledovala. Čiernobiely film ani zďaleka nie je zastaralý, práve naopak, prekvapila ma nielen technická a pyrotechnická vyspelosť, ale i film ako celok. V akčných scénach kamera sníma nemeckých vojakov vždy s odstupom, kontakt s nimi príde až v samom závere, keď už je jasné, že takej sile nemôžu vzdorovať. Príhovor majora v závere, kde hovorí, že nemá zmysel riskovať ich životy proti takej presile, stojí za pozornosť, pretože väčšinou sme svedkami úplne iného prístupu dôstojníkov k ľudskému životu. Veľmi kvalitný poľský film, ale hlavne oddanosť poľských vojakov ocenila aj skupina SABATON, ktorá im venovala skladbu 40:1 Klip obsahuje aj zábery z tohto filmu. To číslo znamená presilu akej čelili. Len pre zaujímavosť, Poliakov bolo 182. Nemcov asi 3500. O výzbroji sa baviť ani nemusíme...90%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Na konci snímku, kdy se polští důstojníci vzdávají Němcům, zní v pozadí skladba „Horst-Wessel- Lied“, známá též pod názvem „Die Fahne hoch“. (majky19)

Reklama

Reklama