Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Caine je čerstvý absolvent strednej školy, ktorý sa snaží žiť svoj život v prostredí amerického ghetta. V jeho živote hrajú najdôležitejšiu úlohu kamaráti a každodenné zarábanie peňazí na ulici pomocou všetkých dostupných nezákonných prostriedkov. Aj keď cíti, že má na viac ako nechať sa zastreliť či zavrieť za mreže (ako končí väčšina miestnych gangstrov), sú to jeho vlastné tiene z minulosti, ktoré mu rozhodnutie odísť a začať odznova po boku milovanej ženy a jej syna skomplikujú. (dieFcina)

(více)

Recenze (18)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nihilistická vízia života bez nádeje na krajšie zajtrajšky, surový portrét džungle menom Los Angeles a najdrsnejšie zobrazenie života v jeho gete, v ktorom sa išlo cestou údernej a stále rezonujúcej autenticity než vyslovene samoúčelnej porcie násilia bez hlbšieho významu, i keď sa na prvý pohľad môže zdať opak. Do víru a nikdy nekončiaceho kolotoča násilia diváka vtiahnu už úvodné tri sekvencie, ktoré (sociálnou) výpoveďou a odrazom reality v černošskom filme snáď ani dodnes nemajú obdobu, aby ich pred úplným ponorením do aktuálneho príbehu hlavného protagonistu zavŕšil text "Watts 1993" s následným preletom ponad Watts Towers a Jordan Downs spolu s v pozadí hrajúcou skladbou 'Ghetto Bird' od Ľadovej kocky, čo je určite jednou z najviac aklimatizujúcich scén naprieč celým spektrom tzv. hood filmov. Za zmienku taktiež stojí scéna výroby a rezania cracku, kde počas toho príhodne hrá remix 'Dopeman' od formácie N.W.A, ktorý sampluje už takmer 40 rokov úplne chorý beat skladby 'Funky Worm' od Ohio Players. Soundtrack iná liga. Záver jak sa kurva patrí, žiadne prifarbovačky a báchorky starých materí o šťastných koncoch. Menace II Society, opus, ktorý, žiaľ, bude neprávom naveky stáť v tieni Singletonovho revolučného Boyz n the Hood. --- #1 Problémom filmov tohto typu je, že síce zobrazujú reálie, nejak moc však neriešia, prečo sa dejú. Myslím, že práve preto vzniká (chcel som povedať dismisívna vo význame anglického slova dismissive, také slovo však nie je a údajne by mal byť správny slovenský ekvivalent pohŕdavá, čo mi nesedí, ale čo už...) pohŕdavá konverzácia na tieto témy, kde ľudia odmietajú realitu, relevantnosť a opodstatnenosť týchto problémov, pretože príčinám sa nikto v týchto dielach komplexne nevenuje. --- #2 Vidím (nielen) tu tiež časté porovnávanie s tvorbou Spikea Leeho, k čomu je nutne uviesť, že je chybné. Geto New Yorku a geto Los Angeles je vo výslednej forme možno podobné, fundamentálne však úplne rozdielne, z čoho vychádzajú aj jadrá a spracovania snímok obidvoch protipólov. Vo svojej príslušnej škatuľke debutové dielo bratov Hughesových dominuje rovnako silne ako Leeho tvorba. --- #3 A ten Kórejec, čo na začiatku schytal olovo do čela, dostal to, o čo si koledoval, nehovor, že nie x) --- #4 Eseje a iné veci na uloženie: ♪♫ (x / x) (x / x) (x / x) (2013) (2014) (07.4.2016) (15.3.2017) (6.12.2021) ()

S.Quentin QUALE

všechny recenze uživatele

Nehodnotím, protože jsem tento nigga shit vypnul a protože jsem se k němu dostal víceméně bezděčně. A jelikož jsem tomuto Spikeovi Leemu, který je proti Hrozbě společnosti velkofilmem, dal pouze 3*, tak tady by to aji smrdělo odpadem. Tady toto černošský prostředí a jeho figurky mi přijdou strašně otravný, přičemž zde je to umocněno prázdným tupým dějem (zlatej Spike Lee) a chabýma přehrávajícíma hercema. Hrozba akorát tak pro mě.....nebrat. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Syrovej záznam ze života lidskýho odpadu. Nikdy nekončící kolotoč vražd, zlodějiny, dealingu a života bez jakékoliv morálky a úcty k životu, z kterýho postavy, ne že nemůžou, ale ani nechtějí vystoupit. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ukecany a hodne nasilny film o AmerikoAfricanoch. A zarobilo to na seba, pre CZ a SK konciny hodne cudzie a az prilis cernosske . 55 % ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Oproti Boyz N Da Hood je Menace II Society méně politicky proklamativní v důsledku absence silné otcovské figury (i když se tady v jedné chvíli vyskytne v postavě Sharifova otce) kterou je Furious, a více násilný. Protože tam kde se Tré pohybuje na hraně, je Caine zcela ponořen do prodeje drog, násilí, loupeží. ("Přišli jsme si pro pivo a odešli s vraždou a ozbrojeným přepadením.") Tam kde Tré na konci BNDH couvne, Caine jde až do konce bez pochybností, a s jistotou, že v případě nutnosti by udělal to samé znovu. Vyčítat M2S podobné motivy jako BNDH je irelevantní, oba snímky totiž zachycují kolotoč násilí v ghettu, z kterého se jen obtížně hledá cesta ven, ať už se jedná o Watts nebo o Crenshaw. Jestliže ale Boyz N Da Hood jsou o tom, jestli lze opustit ghetto, pak Menace II Society je o tom, jestli ghetto může opustit gangsta. Když ale Caine nakonec ví jestli mu záleží na tom zda bude žít nebo zemře, je už pro něj pozdě. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Hughes brothers skládají povinnou filmovou zkoušku z pro jejich komunitu srdeční látky za tři hvězdy. Sociální drama z černošského ghetta, to je svatá půda, na níž neohrozitelně vládne Spike Lee. Hughesovci sice Spikeovi nesahají ani po kotníky, ale dokáží odvyprávět sice šablonovitý a předvídatelný příběh bez větších zaškobrtnutí, bohužel také bez jakéhokoliv silného momentu, který by Vás donutil pocítit hlubší emoci. Takhle mi bylo téměř jedno jestli se postavy vzájemně vykosí o pět minut dříve nebo později. 50% ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Klasický gangsta hiphopový videoklip natažený z pěti minut na hoďku a půl. Příběh řidší než bramborový kaše ze závodní jídelny, ale pár pěkných momentů to má a charismatické herce také. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Bylo z toho ta nezávislost vidět, bylo to velmi syrové, poplatné době. Nechtěli byste se do toho prostředí nikdy narodit. Nicméně vidět to v roce 2023 poprvé je pozdě, ztratilo to kouzlo. Možná ho ale ani nikdy nemělo. Je to někde mezi 2 a 3 hvězdy. ()

sutech666 

všechny recenze uživatele

Next motherFuckin' old school nigga shit. Film velmi podobný Boyz N The Hood (miestami až príliš), akurát je trocha surovejší (viac strelby). Samozrejme nechybajú lúpeže,bitky, važdy, tvrda reč, lowrider a všetko čo k tým špinavým uliciam patrí. Hlavný hrdina Caine Lawson ukončil highschool a chystá sa vypadnúť zo zavšivaveného gettha. Okolo seba má partu povalačov, ktorí robia iba problémy. Skúste hádať ako to dopadne... ()

Easykill 

všechny recenze uživatele

"Naše činy mají následky." Menace 2 society (hrozba společnosti) je v pořadí druhým filmem, ze kterého čerpá parodie "Nevyhrožuj". Opět sledujeme život v ghettu kde jdou grogy a zbraně ruku v ruce. Snaha o to být lepším člověkem jaksi nepřipadá v úvahu... ()

Asgard

všechny recenze uživatele

Do Menace II Society diváka vtáhne už samotných prvních 10 minut filmu! Pokud Vás nezaujme to, pak bude asi nejlepší když film vypnete a zapnete něco jiného. Celý film je vlastně takový dokument o ghetto life. Plus tomu také přidá ta trocha hořkého humoru! Za mě * * * * * a film putuje do mých oblíbených. ()

K1K0 

všechny recenze uživatele

Život pouličných gangstrov, smažiek, dealerov a ľudí bez domova bez vízie do budúcna, ľudí ktorý žijú v každodennom ruchu týchto ulíc Los Angeles a snažia sa dostať preč z tejto džungle. Každodenné prestrelki, bitky, krádeže čistokrvný ľudsky odpad bez morálky, život z ruky do huby, mohol by som pokračovať a stále to bude málo, toto všetko opisuje pribeh z getta ()

Reklama

Reklama