Reklama

Reklama

Eugenika: Největší vědecký skandál

(TV film)
  • Velká Británie Eugenics: Science's Greatest Scandal
Velká Británie, 2019, 2x60 min

Obsahy(1)

Eugenika je rozporuplná věda. Poznejte historii jejího vzniku a jak se rozvíjela do období druhé světové války, než byly její myšlenky zneužity k selekci obyvatelstva... Eugenika je sprosté slovo, které jako přízrak z nějakého hororu pronásledovalo celé dvacáté století. Je spojeno s nucenou sterilizací, nacistickými tábory smrti a genocidou celých etnik. V základu stojí snaha zneužít vědu k manipulaci genetického dědictví, změně evoluce člověka a k vyšlechtění „lepšího“ člověka. Ta vedla ke zvrácené myšlence, že životy postižených, nízko postavených nebo jiných lidí než s bílou barvou pleti jsou méněcenné. Že by dokonce měly být pro dobro lidského genového fondu vymýceny. Dnes už si říkáme, že takové bludy jsou dávno za námi, že šlo o blouznění hrstky šílených vědců, že ve 21. století nic takového neexistuje. Ale skutečnost je úplně jiná. Připravte se na příběh, který je mnohem podivuhodnější, mnohem složitější, mnohem překvapivější a také mnohem znepokojivější. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem první díl na televizi Prima Zoom o historii eugeniky. Jako sociální pracovník podporuji zapojování lidí s duševními nemocemi do společnosti (deinstitucionalizace, demedicializace apod.), ale mělo by jim být zabráněno v množení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Druhá časť už nestíha za prvou, ale inak skvele vysvetlené od Britov, ktorí sa nebránia pravde. Hoci je eugenika spájaná hlavne s nacizmom a Hitlerom, pravda je úplne iná. Pochádza z Británie, z myšlienok Darwina a rozvinul ich Galton. A to všetko sa pekne vedecky formovalo na britských univerzitách i normálne vyučovalo, ako vedecká teória. Niet sa čo diviť, že i taký veľký George Bernard Shaw je známy výrokom z roku 1934, v ktorom vyzval chemikov, aby vyvinuli nejaký plyn, ktorý usmrtí nepohodlných ľudí, ale aby to bolo bezbolestne: „Nech je ten plyn v každom prípade smrteľný, ale nech je humánny a nie krutý.“ ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama