Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film s prvky lidové balady se odehrává v pohádkové vesnici, předválečné a poválečné se spojuje v jeden idylický celek. Je rok 1920,  polsko-bolševická válka. Na křižovatce, u osamělé břízy, se sklání mladý jezdec Jakubek (Bronislaw Pawlik)  nad hrobem své milované. Přísahá: „Přijdu za tebou, jakmile mi zavoláš.“ Jakubovi je dnes ale téměř devadesát let. Byl by rád, kdyby byl již spojen se svou mladistvou láskou. Dokonce má rakev, kterou pro něj připravili jeho spoluválečníci – Kotek, Ignatko a Gniewisz. A přesto, když se Jakubek vzdá svého ducha, stojí u brány do nebe – sv. Petr ho zastaví. Nemůžeš tam vstoupit s šavlí po boku. (sator)

(více)

Recenze (3)

darwin 

všechny recenze uživatele

Příběh se odehrává v 70. letech v jedné typické zapadlé polské vesničce, kde vedle sebe žijí čtyři dědečkové - veteráni z Piłsudského legií. Všichni dostali od Komendanta nějaké dary za službu vlasti a všichni je propili, až na Jakubka, který stále má svou milovanou šavli. Všichni čtyři spolu odedávna žijí a počítají i s tím, že spolu zemřou, v této vesnici, jeden po druhém. Právě Jakubek je nejstarší a chystá se na to, že tedy už zemře. Jednou se dostane až na druhou stranu, kde už už má vlézt do ráje, ale sám Komendant ho pošle zpátky mezi živé. Jakubek totiž podle polské vojenské tradice musí předat svou šavli svému vnukovi. Jenže Jakubek má pouze syna, vědátora, který provádí různé Mičurinovsko-Lysenkovské pokusy s ovocem. Synátor na ženské vůbec nemyslí a tak je úkol čtveřice veteránů jasný... Začíná tedy jejich konspirační akce jak najít ve vsi synátorovi tu pravou... Jan Jakub Kolski natočil velmi milou a vkusnou komedii, která vás vtáhne do snové a poklidné atmosféry polského venkova tak, že budete chtít přeskočit do filmu, sednout si pod zelenými stromy a vypít s legionáři nejednu štamprličku denaturátu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nemám potřebu Menzlových socialistických veseloher ani Woody Allenových satirický moudrých příběhů, ale bez Kolského filmové bych byl skutečně nerad. Samozřejmě časem kouzlo trochu vyprchává, komičnost a absurdita se opakují, a když už není co, tak se tam vloží hudební klip (jako zde: lidová písnička, která by na se youtube v této formě určitě prosadila). Problémem tohoto filmu se zbytnělým ovocem je, jak velké by mělo být. Myslím, že velikost byla dobře odhadnuta, jablko bylo velké tak, aby při stejném poměru s velikostí jahody mohlo dojít při pádu z jahodníku k nehodě. Kolského specialitou je přátelství starších mužů; v tomto případě opravdu záviděníhodné. ()

Reklama

sator

všechny recenze uživatele

Film s prvky lidové balady  se odehrává v pohádkové vesnici, předválečné a poválečné se spojuje v jeden idylický celek. Je rok 1920,  polsko-bolševická válka. Na křižovatce, u osamělé břízy, se sklání mladý jezdec Jakubek (Bronislaw Pawlik)  nad hrobem své milované. Přísahá: „Přijdu za tebou, jakmile mi zavoláš“. Jakubovi je dnes ale téměř devadesát let. Byl by rád, kdyby byl již spojen se svou mladistvou láskou. Dokonce má rakev, kterou pro něj připravili jeho spolu válečníci - Kotek, Ignatko a Gniewisz. A přesto, když se Jakubek vzdá svého ducha, stojí u brány do nebe - sv. Petr ho zastaví. Nemůžeš tam vstoupit s šavlí po boku. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama