Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sotva detektiv Joe Leland (Frank Sinatra) vyřešil jeden případ, je na stopě další vraždy bohatého účetního. Jenže někdo mu vyšetřování chce překazit a možná ho i zabít. A jako by to bylo málo, jeho žena Lee Remick je mu nevěrná. (oficiální text distributora)

Recenze (24)

dopitak 

všechny recenze uživatele

O dvacet let dříve by to byl film noir, takhle je to "jenom" detektivka, typická hlavně pro sedmdesátá léta. A je to pecka, která vás polovinu filmu nutí přemýšlet, proč je případ vraždy tak rychle vyřešen, a jak s tím proboha souvisí ta druhá kauza. Sinatra je jednoduše dobrý, i když jeho starší filmy mám, obecně řečeno, radši. Na svou dobu poměrně otevřeně reflektované problémy homosexuality, včetně jednoho mužského polibku.___Vsadil bych se, že tohle je první film Franka Sinatry, ve kterém Mistr vyslovil slovo "penis" :-) (zároveň je tohle můj pětistý komentář) ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Frankie a jeho drsní detektivové, tento ovšem bez nadsázky a humoru... A je to škoda. Filmu něco chybí. Je to klasické dobře odvedené, ale ničím převratné dílo. Trochu mi vadila rozčleněnost filmu na dvě ne zrovna povedeně navázané části, jakoby spojili první a poslední díl seriálu... Taky je škoda nevyužití tehdejšího sexsymbolu Bissetky a naprosté zbytečnosti Lee Remickové, ženy s očima brutálního masového vraha, která se na Frankovu manželku, přestože to je taky dračice, moc nehodí. Ve výsledku slušné, ale člověk musí být milovníkem staré drsné kriminálky, nebo aspoň Franka Sinatry, aby se na to podíval víckrát. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vyprovoďte pana radního. Kdyby dělal potíže, dejte mu klepeta a zatkněte ho." Newyorští policisté jsou drsní. Vyhazují politiky z místa činu, svlékají podezřelé při výslechu, vymlacují z nich přiznání, berou úplatky, vloupávají se do kanceláří a občas nechají popravit nevinného. To tak nějak koresponduje s tou slepou spravedlností, ale ony to Boží mlýny stejně jednou srovnají, takže je patrně všechno v pořádku. Horší je, že mě to moc nebavilo, nenapnulo a nakonec ani nepřekvapilo. Snažilo se to však o všechny tyto ingredience, navíc poručík Leland byl celkem sympatický donquijoťák a vdova Norma ve mně vzbudila něco, co s homosexualitou tohoto případu nemělo vůbec nic společného. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Těch 67 %, které nyní Detektiv od svých hodnotitelů nasbíral, je vzhledem k jeho reálné kvalitě až příliš lichotivý výsledek. Ve skutečnosti je Douglasův film unikátním příkladem dobové sterilní studiové produkce, vůči které se vedla v Americe vzpoura nezávislých a např. ve Francii se vymezila francouzská nová vlna. Určitě nejde v pravém slova smyslu o špatný film, jen takový utahaný klasický "cajdák", který se sice snaží být stylový, drsný a v určitém smyslu "pokrokový" (homosexualita není zločin, ale nemoc), ale nedostatek odvahy a zásahy vedení studia mu neumožňují překročit svůj stín. Sinatra se sice snaží, ale jeho přítomnost nemůže tenhle handicap překonat. Celkový dojem: 45 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Detektív sa zdá spočiatku ako pomerne nezáživná "užvanená" krimi, kde vás dej nijako zlášť nepohltí. Lenže nejaký Gordon Douglas ide na to rafinovane, má ako eso v rukáve v podobe možno trochu netradične sympatického Sinatru a niektoré väčšie prekvapenia. Spoločensky angažovaná snímka, riešiaca homosexualitu v spoločnosti, korupciu na najvyšších miestach, justičné omyly, morálku, výčitky svedomia, alebo film využívajúci tieto témy na vyplnenie syžetu? Asi jedno aj druhé. Máme tu zopár femme fatale, ktoré sú krásne, ale až tak fatale nie sú, čo je jednoznačne plus, pretože záver nie je tak predvídateľný. Ten je dokonca podaný veľmi zaujímavou formou, ako flashback mŕtvej postavy, o ktorej vraždu tu celý čas ide. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Po první poněkud rozpačité polovině se příběh newyorského detektiva, který řeší celou řadu problémů v osobním i profesním životě, překulí do velmi slušného psychologického dramatu. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Nebýt neuvěřitelně otravných a nudných flashbacků, zcela zbytečně vysvětlujících vztah detektiva Lelanda a jeho ženy, byl bych ochoten dát 4*. Příběh ze staré školy je totiž náležitě hutný s noirovou atmosférou. Potěší i krásná, mladičká Jacqueline Bisset a surový detektiv v podání Roberta Duvalla ve vedlejších rolích. Mimochodem, vcelku mne šokovala hláška afroamerického začínajícího detektiva Kellyho, toužícího po povýšení, který při zdůvodnění, proč vyslýchá podezřelého nahého, prohlásí že to viděl ve filmu o nacistických koncentračních táborech. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilá detektivka, která místy působí jako psychologické drama, hlavní postava je ovšem nesmírně sympatická, čestný, férový, poctivý polda, který se pere se všemi nástrahami, co mu vstupují do života, jak v pracovní, tak i v osobní rovině.. Pomalé tempo vyprávění mi vůbec nevadilo, dívat se na Franka Sinatru, Lee Remickovou, Roberta Duvalla a Jacqueline Bissetovou je pro mě potěšení.. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Tahle role byla pro Franka Sinatru tak trochu zlomová, protože po tomto filmu začal dostávat role detektivů klasické drsné školy. Nechápu ale, jak mohli v dabingu obsadit na Sinatru Svatopluka Skopala. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Poněkud mi vadily ty táááhle dialogy z očí do kamery. Kdyby to zůstalo JEN u té detektivky, bylo by to možné víc než dobré. skoro dvě hodiny na tohle ale bylo už příliš moc. Navíc film postrádá nějaký děj, zápletku, vlastně jde o několik krátkých příběhů, pospojovaných dohromady jen přítomností hlavní postavy. Politicky a vůbec všelijak nekorektní film, ve kterém ve výsledku vůbec o nic nejde a ani hlavní postava, Drsoň, vám k ničemu nepřiroste, natož k srdci. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

"Detektiv" je klasickou ukázkou poctivé americké studiové kriminálky ze šedesátých let minulého století. Na tehdejší dobu pokrokové co se týká zobrazení homosexuality ve filmu velkého studia, ale na druhou stranu z pohledu dnešní doby přece jenom poněkud natahovaný kriminální příběh, který díky představiteli Joea Frankem Sinatrovou, má co říct. Úvodní případ brutální vraždy je díky vidině povýšení hlavního hrdiny vyřešen do 48 hodin a obviněný je odsouzený k smrti. Za čas ale díky podivné sebevraždě vyjde na povrch souvislost s již vyřešeným případem a náš detektiv je postavený před dilema, jak se zachovat. Kdysi film zvedl vlnu diskusí, ale dnes už příběh není ničím objevný. Tempo poněkud zdržují vzpomínky detektiva na svoji manželku v podání Lee Remick. Celkově se ale jedná o velice slušnou kriminálku s dobrými hereckými výkony. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V prvej polke je to take kadejake, kostrbate .. len nema cim zaujat , ani tempom, ba ani dialogmi. Z tych dialogov su v prvej polke len vatovo plane plky, potom sa to trochu zlepsilo v druhej polke. Sinatra tychto drsnych detektivov vedel hrat, riesi problemy v osobnom, ale i vkariernom zivote - aby v druhej uz slusnej polke vyriesil vrazdu bohateho uctovnika. Lee Remick /The medusa Touch/ bola naprosto perfektna : 77 % ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Kvalitní detektivní film s mírným noir nádechem (předznamenávající noiry 70. let), Frank Sinatra v hlavní roli drsného detektiva je vynikající, ostatní herci jsou také slušní, atmosféra je dost povedená. Velice dobré 4*. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Čelím s hrdostí svému zrcadlu profesionality a cti. Férový polda, Pan spravedlnost, Frank Sinatra je svázán pupeční šňůrou s detektivním sborem, který klepne přes prsty dareby i "vyšší galérku." Definitivum satisfakce zásad však nepřichází. Je mu nasazen roubík vlastnímu kázání morálky. Nepřístupná "My way." Ukousl jsem si větší sousto, než jsem mohl polknout. Zavčasu jsem ho vyplivl, avšak pachuť z něho, zůstala mi na jazyku stát." ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Sice pěkně obsazený a zajímavou prací detektivů ochucený, ale ty zbytečné scény z manželství hlavního hrdiny byly děsný a bohužel jich bylo hodně. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Frankie sám proti všem: úplatným kolegům, zkorumpovaným politikům, tajnůstkářským psychologům. Manželka se mu kurví s půlkou města, takže doma taky blbý. Ale on už je srovná do latě, teda krom manželky té už není pomoci ..proklatě. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Gordon Douglas a Frank Sinatra podruhé a tentokrát přesně naopak než v Ženě ve vodě. Papírově vynikající městská krimi. Detektiv vyšetřuje smrt homosexuála, řeší manželské problémy a pouští se po stopách v dalším případě účetního od kterého mu všichni radí dát ruce pryč. S pádem Haysova kodexu se zde objevují zajímavá témata jako homosexualita, posedlost sexem a nevěry, korupce, vynucované přiznání a justiční omyly. Jenže je to natočené tak nudně, že jsem u toho 2* usnul. Žádné napětí, šťáva, otravné flashbacky s řešením manželství, rozdělení na 2 případy které zdánlivě nic nespojuje a tak sucharský hrdina, že se mu nedá ani držet palce. Byl sem v pokušení dát 2*, ale ty si film nezaslouží, takže 3* ale s bídou. ()

wasillisa 

všechny recenze uživatele

Mělo to hlavu, dokonce i patu a bonusem je náhled do americké společnosti na konci šedesátých let : "Bisexuál je nedůsledný homosexuál aneb pojďme diskutovat o výhodách LSD..." ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Tento film ničím nenadchne a musím přiznat, že jsem se musel přemlouvat, abych se dokoukal až do konce...slabé 2*. ()

Reklama

Reklama