Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vědět, co na film říkají samotní Britové, protože film je svým způsobem zvrácený. Jako hlavní hrdinové charismatičtí fašističtí vojáci (Caine, Duvall) a irský 'terorista' (Sutherland), zmínka o britských koncentračních vyhlazovacích táborech v JAR, irská otázka. No a film dělá z Američanů blbce v postavě amerického velitele v podání Larryho Hagmana ("Řeknu to na ně tatínkovi"). Ze začátku jsem se výborně bavil u Duvallových hlášek ("Když krásná žena mrkne na muže, zřídkakdy to končí orgasmem") a v druhé půli při Sutherlandových eskapádách a Cainově akci. A jako třešnička na dortu je zde Donald Pleasence v roli Himmlera. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kdoví, jak by dopadla 2. sv. válka, kdyby se akce povedla ...:o) Je nesmírným zážitkem a potěšením ( alespoň v mém případě tomu tak bylo ) sledovat takové herecké velikány jako M. Caine, R. Duvall, D. Pleasence, či " posledního světového dobrodruha " :o) D. Sutherlanda ve svých rolích a vidět, jak si to náramně užívají. Po celou dobu snímku jsem měl ten blažený úsměv na rtech, doslova visel pohledem na obrazovce a vychutnával si každičký okamžik. Napomohl tomu ( vyjma hereckých výkonů ) bezesporu kvalitní scénář, vše pod precizním vedením " statečného "Johna Sturgese, vše navíc umocněno silným hudebním doprovodem L. Schifrina. Nebýt lehkého zvolnění v prostřední části, šel bych " do plných". Přesto silných 90% p.s. mrknutí krásné dívky na večírku zřídkakdy vede k jejímu klínu, ale člověk by byl blázen, kdyby se tou cestou nevydal. JÁ DĚKUJI Johnu Sturgesovi za to, že se vydal cestou k uskutečnění ( natočení ) tohoto snímku. ZÁVĚREM mi dovolte jedno krátké ale velké povzdechnutí....ŠKODA, že takovéto snímky se již netočí a točit nebudou a světlo světa jak na běžícím pásu spatřují sladkobolné kýče typu Pearl Harbor aj...... ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takhle sympatické nacisty jsem viděl naposledy v Ponorce od Wolfganga Petersena. John Sturges měl výhodu, protože ti jeho mluví anglicky, a do role hlavního z nich se uvolnil Michael Caine. Už jsem ho viděl hrát záporné postavy, ale vždy uhlazený, spravedlivý a bezpříkladně čestný plukovník Steiner k nim nepatří. Orel přistává je spíše dobrodružný film, protože na válečný si až příliš pohrává s realitou. Nemluvím jen o zápletce, ale i samotná snadnost infiltrace do Británie budí oprávněné pochyby. Dojmu ani atmosféře to neublížilo. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Charismatický Michael Caine, velmi vtipný Donald Sutherland, ostříhaný Treat Williams, němečtí důstojníci Donald Pleasence s Robertem Duvallem a Larry Hagman, jako totálně vyšinutý amík. Skvělé herecké výkony, a nemusí to být velkorozpočtový film, ve kterém bychom měli fandit těm hodným, skvělý zážitek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmařsky je to hodně dobré - kamera a výprava špičkové. Ale scénář a herecké vedení trochu pokulhává. Některé scény jsou skvělé (zvláště s Duvallem), jiné jsou chladné a neosobní. Třeba postava Steinera mi přišla hodně špatně představená a uchopená, na to, jaký má mít prostor. Nebo ten americký velitel zcela zbytečně podaný v groteskovém duchu a groteskně končící. A pak ty nelogičnosti. SPOILER Padělaný podpis Hitlera? Steiner a jeho muži by byli zastřeleni hned na místě, stejně jako Duvallova postava, že se zastali židovky a oponovali nadřízenému. Tajný východ z kostela, o kterém nikdo neví, jen když je to zrovna potřeba? A u tajného východu nikdo nehlídá? (To nikdo netuší, že kostely mají vchod sakristií?) Tajný agent nechá ve volně přístupné chatě, když není doma, jen tak válet vysílačku a usvědčující dokumenty? Všechny tyhle kraviny srážely jinak realistické podání filmu, až jsem postupně klesal v hodnocení. To nezmiňuji takové detaily, jako poukazy na koncentráky, jež vymysleli Britové či v podstatě zesměšnění americké armády, zatímco všichni Němci jsou rozvážní a milí. A navíc jsem se nakonec stejně nedozvěděl, kdo Němcům dával ty tajné zprávy. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Film sa natáčal v mestách Charlestown, Mapledurham, Newquay, Reading a Twickenham (Veľká Británia) a Rovaniemi (Fínsko). (Arsenal83)
  • Natočené podľa knihy Jacka Higginsa, ktorý pri vydaní knihy tvrdil, že 50 percent z deja filmu je historická pravda a 50 percent jeho fantázia. Príbeh bol inšpirovaný odtajnenými dokumentami z novembra 1943, o plánovanom únose britského premiéra Winstona Churchilla, z vidieckej vily v Severnom Noffolku. (andykovac)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama