Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nebýt výkonu Michaela Cainea, Orel by za svoje přistání dostal tři hvězdy za průměrnou válečnou fikci (vážně jenom fikci?)...jenže on tu je Standartenführer Kurt Steiner, v zásadě záporná postava, ale nemůžete si pomoct a přejete jeho misi úspěch, takový charizmáč to je...další drobné plus za jednookého Roberta Duvalla a hlavně za Heinricha Himmlera Donalda Pleasence. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dosti netypický válečný film z let sedmdesátých... nebo už jste někdy viděli tak sympatického nácka, jakým je Caineův férový zabiják Steiner či tak sympatického kolaboranta, jakým je Sutherlandův irský dobrodruh Devlin? Zápletka stojí na tenkém ledě "historických" událostí... němečtí pohlaváři si pod vlivem neblahého vývoje války usmyslí, že se pokusí o šílený čin – únést Winstona Churchilla přímo z Ostrovů. Vyšlou tedy jednotku "polských" paragánů, v jejichž čele stojí právě Steiner. Sturges rozhodně nepojal záporáky nijak zrůdně, vylíčil je jako partu vojáků, plnících předem ztracenou misi a uchovávajících si přitom alespoň zlomek humanity. Kontroverzní? Ani ne. Spíš osvěžující a výtečně zahrané, ačkoli díky zmíněné dvojice pánů na špatné straně se divácké sympatie obracejí překvapivým směrem, protože na straně "práva" není tak charismatických hrdinů. Orel přistál je typický kus válečného řemesla, má dramatické momenty, slušný spád a nakonec i napětí, které graduje v překvapivém vyústění zápletky. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

70% Poslední film Johna Sturgese, který natočil v 66 letech a pak se až do smrti a na dalších 15 let odmlčel. Na poslední tečku je tohle hodně solidní dílo, naprosto skvěle a velmi moderně natočené. A především skvěle obsazené. Tehdejší top herecký ansábl navlečený v nackovských uniformách se pokouší unést Winstona Churchilla a obzvlášť Caine a Duvall tu předvádí absolutní top výkony a bavili mě každou vteřinu. Po hodně slibném rozjezdu mě pak zklamala poslední půlhodina: s ohledem na starší Sturgesovy filmy bych očekával finále plné drastického napětí a ono je to bohužel děsně vlažné. Asi proto, že celý ten plán byl tak předpotopní, že by bylo bláhové očekávat, že by vůbec vyšel a tedy, proč se vůbec vzrušovat? ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hvězdné herecké obsazení v zajímavém snímku kombinujícím válečný, akční a dobrodružný žánr. Nebýt občas trochu nelogických scén, přidal bych i 4*, ovšem mám-li porovnat s podobně laděnými filmy, kde jde o nějakou tajnou misi, např. Kam orli nelétají nebo Děla z Navarrone, musím tomuto počinu ubrat, neboť výše uvedeným se opravdu rovnat nemůže. Přesto však jde o příjemnou podívanou, která je atraktivní nejen svým prostředím, ale také hudbou a herci. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Válku sice prohrajeme, ale aspoň vám uneseme Churchilla. Zajímavě se rozjíždějící mystifikace (?), která ale doplácí na podivně rozklíženou druhou polovinu a práci s postavami. Cainův Steiner je chlap, jak má být, ale ve filmu na překvapivě malém prostoru nemá moc čím zaujmout. Jednooký Duvall je snad ještě větší sympaťák a budí dojem, že nacističtí důstojníci byli vesměs správní chlapi, kteří se jenom ocitli ve špatné armádě. Veškerou pozornost tak sklízí mírně vyšinutý "zaříkávač psů" Donald Sutherland. Ale na rovinu, svěřili byste osud téhle veledůležité akce bláznivému Irovi, který by - pokud by to prospělo jeho zemi - místo Churchilla zastřelil Hitlera i s celým jeho štábem? ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Keď kapitán Clark (Treat Williams) po prepadnutí kostola podáva veliteľovi hlásenie, za jeho nadriadeným je na vlajke USA 50 hviezd. Má ich však byť len 48 (Aljaška a Havaj boli k USA pripojené až v roku 1959). (Arsenal83)
  • Kvůli přípravě na roli strávil herec Treat Williams týden s americkou jednotkou Rangers. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama