Reklama

Reklama

Podvody s potravinami - organizovaný zločin?

(TV film)
  • Francie Fraude alimentaire : Un crime organisé ? (více)
Francie, 2021, 70 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Až deset procent námi konzumovaných potravin může být nějakým způsobem upraveno... Koňské maso vydávané za hovězí. Med ředěný levným cukrovým sirupem. Falšovaný extra panenský olivový olej. Podvody s potravinami jsou mnohamiliardový byznys a ovlivňují kvalitu veškerých potravin i přísad – od těch nejlevnějších až po ty nejdražší. V Itálii mafie ovládá celé sektory potravinářského průmyslu. Po celém světě operují dobře organizované zločinecké sítě a pronikají do dodavatelských řetězců. Nahrazení dražší přísady mnohem levnější nebo falšování štítků s sebou nese jen velmi malé riziko pro pachatele a zisky jsou ohromné. Jaká jsou však rizika pro spotřebitele? Jak můžeme odhalit potravinový podvod? A co můžeme udělat, abychom mu zabránili? V tomto dokumentu se vydáme spolu s těmi, kteří bojují proti podvodům s potravinami, a dozvíme se, jak velmi málo víme o tom, co doopravdy jíme. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

angel74 

všechny recenze uživatele

Asi každý z nás už něco slyšel o podvodech s potravinami a ani já nejsem výjimkou. Při sledování tohoto dokumentu mě osobně nejvíc šokovala a znechutila příšerná situace na polských jatkách, kde končí i z různých důvodů uhynulé nebo těžce nemocné krávy a odtud pak maso jako nezávadné v podstatě putuje rovnou na pulty obchodů. No, hnus fialovej! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čím viac sa ide na východ, tým väčší odpad ľudia žerú. Majú nás za prasce, to sa vie dlhodobo. Aké že len to prekvapenie. Dokument je len okrajový, pričom uvedená téma by si zaslúžili ďaleko širší záber, nakoľko si berie na paškál len zopár potravín, ako mäso, olivový olej či tuniaka. No a čo sa týka Poliakov? Od nich maximálne tak KROWKY. O plytvaní jedlom TOP dokument: "Taste the Waste", o nezdravom stravovaní: "Super Size Me", o najväčších ojeboch s kvalitou potravín TOP: "Le Monde selon Monsanto", o manipulácii najmenších formou TV reklám a ich dopade: "Consuming Kids: The Commercialization of Childhood", o následkoch žrania sladkého zas totok: "That Sugar Film". Sme to čo jeme! Tak sa nečudujme, že polka vyzerá ako reklama na obezitu. Idem si dať Horalku, lebo ma jebne! ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Můžeme nahlédnout do světa podvodu, ale také celkově, do toho, jak vypadá výroba a velkovýroba, jíme hotové produkty, maso a zeleninu, a stále menší povědomí máme o jejich zpracování. Oklamat se nechají ale i to, co vědí o něco více, třeba drahé restaurace. A před EU je další výzva směrem k regulaci a kontrole... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tvůrci vlastně nepřinášejí nic, co by člověk čtoucí noviny nebo sledující alespoň občas zprávy nevěděl. Potraviny se falšují, v českém obchodě dovezeno z Polska bych nekoupil ani mák a Unie je bezmocná. Právě to překvapí. Jak moc tolerantní je polská vláda, ale ať se miliony sypou, jen když to vynáší. O to více je to šokující, že se na tento snadný způsob výdělku obrací i italská mafie. A EU? Ta se nás snaží přesvědčit, jak je mocná a co všechno zvládne, ale my se dozvídáme, že nezvládne nic. Vlastně ano. Založila úřad, který se má právě na tuto problematiku zaměřovat, akorát si jaksi zapomněla dohodnout se státy pravomoci, takže jediné co mohou je jednotlivé úřady informovat. Kvalitně placení evropští úředníci. A to se vyplatí. Tak hlavně, že má EU smysl! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vieme skutočne, čo jeme? Jeme svinstvo, falošné produkty plné umeliny, chémie. Silná téma, dokument dobre odhaľuje, čo sa na potravinárskom trhu deje, ale nie je úplne komplexný, čo je škoda. Téma je na celý seriál. Ale to, čo odhaľuje je veľmi prínosné. Zločin sa nenachádza len v drogovom priemysle ani v obchodoch so zbraňami, ale paradoxne aj v takých veciach, ktoré denne požívame a nevieme, že sme klamaní. Mafia nám podsúva len obal, no vnútro môže byť prehnité. A taký olivový olej môže byť len pekná fľaša so šťankou vo vnútri. Ak vám niekto predáva produkt vo výraznej zľave alebo v polovičnej cene, ako je to na trhu, mali by ste zbystriť. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama