Reklama

Reklama

Bohové a generálové

  • USA Gods and Generals (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Ronald F. Maxwell se po úspěšném snímku Gettysburg pustil do práce na filmu Bohové a Generálové, který vypráví události, které Gettysburgu předcházely. Tento film je téměř čtyřhodinovým vyprávěním o americké občanské válce, kde si zopakovaly své herecké umění některé hvězdy z předchozího Gettysburgu. Scénář k němu napsal Jeff Shaara, syn Michaela Shaary, autora novely The Killer Angels. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Faye odpad!

všechny recenze uživatele

K nepřežití !!! Velkolepá nepředstavitelně patetická nuda. Vzdala jsem to bohužel asi až po 2 hodinách - byla to věčnost. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek toho druhu kde každá minuta trvá hodinu. Mimochodem má to výrazně přes tři hodiny skutečného času. A to není vtip; bohužel. Herce zřejmě odchytili těsně před natáčením na ulici jinak není možné, že za celou stopáž nikdo nezmění výraz. To vše naprosto nepředstavitelně patetické, pobožné a korunované papírem šustícími dialogy, za které by se i nejedna telenovela styděla. Režie v podstatě neexistuje, jde o slepenec dlouhých, statických záběrů bez střihů. A je jedno zda jde o scénu s proslovem či nějakou bitevní. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná kýčovitá nuda pohodlně se rozvalující na několika kilometrech filmového materiálu, který by působil mnohem estetičtějším dojmem, kdyby svá vyhřezlá filmová střeva propůjčil vědeckému výzkumu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Gettysburg od stejného režiséra a prakticky se stejnou hereckou sestavou fungoval ale tohle bohužel ne. Neuvěřitelně nudná lekce dějepisu. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Gettysburg" to pravda není - stopáž je možná přehnaná a patosu (a tentokrát zejména pánbíčkaření) je tu až neúnosně mnoho. Soustředění celého vyprávění kolem "Stonewalla"Jacksona filmu spíše uškodilo, protože právě scény s ním, jeho rodinou a jeho malou kamarádkou vyznívají dost sentimentálně, a to až na hranici nevkusu. Případný zájemce o americkou historii, který toho o občanské válce zatím mnoho neví se toho o dobových souvislostech a historickém pozadí tohoto konfliktu také mnoho nedozví, ale bitevní scény považuji za velmi zdařilé. Robert Duvall jako Lee a Stephen Lang jako Jackson se mi líbili, ovšem největší devizou tohoto snímku je pro mne to, že se Maxwell po deseti letech vrátil i k osudům řady postav z výše zmiňovaného "Gettysburgu", především mainských dobrovolníků - a podařilo se mu je obsadit i stejnými (a opět dobře hrajícími) představiteli, počínaje Jeffem Danielsem. Chce to jistou trpělivost, hlavně při scénách s ženuškami (byť většinou docela pohlednými) a proslovech, jež hraničí s braním jména božího nadarmo, ale řekl bych, že se to pořád ještě vyplatí. Jen mne mrzí, že závěrečný díl Maxwellovy zamýšlené trilogie o občanské válce, "Konečné zúčtování", zatím není ani na obzoru a bůhví jestli se ho kdy dočkáme... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s Gettysburgom tomu niečo chýbalo. Nemá to taký spád ani epickosť, viac priestoru dostanú manželky aj deti a menej samotná vojna. No aj tie bojové scény nemajú takú silu ako v predošlom filme, asi sa šetrilo. Trochu mi vadilo, že aj keď sa snaží film prezentovať názory oboch strán, viac priestoru dostáva Juh a akoby sa tvorcovia viac prikláňali na jeho stranu. Každopádne Maxwell si zjavne týmito dvoma eposmi splnil sen, no tretiu časť Last Full Measures už zrejme nenatočí. Možno by tejto látke viac svedčalo spracovanie do TV seriálu, mali by sme celú občiansku vojnu pokope a predsa len, trojhodinové filmy sú na jeden záťah trochu moc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historický film o událostech, které byly zfilmovány už mnohokrát a také mnohem lépe. Zajímavé herecké obsazení je zde nevyužito, v důležitých rolích se objevují nezajímaví herci, a bohužel film v sobě nemá nějaké poselství navíc, které by ospravedlňovalo tu neskutečně dlouhou stopáž. Občanská válka v USA je zajímavější než tohle. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle stejnojmenného bestselleru Jeffreye M. Shaary je prvním dílem trilogie mapující pohnuté období občanské války, u nás spíše označované, jako válka Severu proti Jihu .. nedočkal se sice žádných velkých ovací (mnohem lépe byl přijat druhý díl trilogie Gettysburg), ale já bych ho rozhodně nezatracoval .. naopak .. vynikající obsazení, silný námět, dobrá hudba (zahraje a zazpívá Bob Dylan) a v neposlední řadě i trocha poučení .. ano, je to místy zdlouhavé a ano, neustále patetický generál Jackson místo, aby na lůžku zbavil svou mladou ženu noční košile, ji raději neustále cituje z bible, ale na druhé straně okamžiky, kdy se např. vojáci z Akademie loučí a vybírají si stranu, za kterou budou v nevyhnutelném konfliktu bojovat – to je síla .. já jsem toto období nikdy moc nestudoval, a proto pro mě bylo velikým překvapením zjistit, že nejvyšší velitel vojsk Jihu gen. Robert E. Lee (zde v mistrném podání Roberta Duvalla) dostal původně nabídku velet armádě Severu, kterou ovšem jako pravý jižanský gentleman musel odmítnout .. film by měl shlédnout povinně každý americký student (asi jako každý náš školák by měl znát filmy Jan Hus, Jan Žižka - pardon, husitství vlastně prošlo novodobou ideologickou osvětou .. husiti byli sběř - Němci a Zikmund vůči Čechům lidumilové) a myslím, že i proto byl natočen, aby přinesl zážitek i poučení … ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na to, že uvidím americkú občiansku vojnu komplexne od jej začiatku po koniec. Bohužiaľ, film začína v čase, keď už sú všetky kocky hodené, akurát generál Lee odmieta viesť vojakov proti Južanom a pripája sa na opačnú stranu. Veľké patetické dielo, ktoré pôsobí svojim spracovaním skôr televízne ako určené do kín. Aj keď niektorí herci hovoria o opaku - Daniels, ktorý si zahral podobnú rolu vo filme Gettysburg, naozaj skvelý Stephen Lang a čerešničkou na torte je Duvall. Napriek tomu sú vojnové scény kvalitné, akurát neobsahujú klišovité hrdinské výkony pár jednotlivcov, práve naopak, dávajú tomu realistický fííling, čo je jedným z veľkých plus tohoto snímku. Prím dostávajú Konfederačné štáty a ich vojna "za nezávislosť" a tak pochopiteľne nemôže ísť o historicky realistické vyobrazenie tejto vojny, je to len jeden z uhlov pohľadu. Popri tom však všetko ostatné pôsobí veľmi rozvláčne, až nečakane silno pateticky, ako keby to bolo tvorcom úplne šum-a-fuk. Gigantická stopáž je kapitolou samou o sebe. Ale kto sa o americkú občiansku vojnu zaujíma čo i len sčasti, musí tento film vidieť. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Motto: "Generálové, co mají bílý stan na kopci, popíjejí Sancerre a řídí bitvu. Ti jsou úctyhodní." - Arnold J. Rimmer. Tak jsem si to s odstupem více než tří pětiletek dal znovu i s „prvním“ dílem a ty tři tomu s hodně odřenou (či v tomto případě opruzenou a krutě otlačenou) řití ponechávám. Nicméně dvakráte do stejné řeky vstoupit vskutku nelze, pročež oproti celkem fifty – fifty pojatému Gettysburgu to tvůrce již bez jakýchkoli zábran posunul do extrémně patetické jednostranně jižanské rohypnolijády, u které sice mnoho zavilých Ztracených Věcařů jistě pravidelně cídí bajonet a roní, a to zejména v závěru jistě i slzy, ovšem pro průměrného Středoevropana, byť s reáliemi obeznámeného, je to pruda k nepřežití. Přestože stopáž obou filmů je cca stejná, měl jsem subjektivně pocit, že B&G jsou tak čtyřnásobně delší a nebýt několika celkem pohledných bitevních scén, tak by se mé hodnocení limitně blížilo hladině septiku. A kvitovat musím rovněž ztvárnění ústřední postavy jižanského mučedníka non plus ultra, který je zde úplně přesně taková bigotní kudlanka, jakou jsem si v jeho případě představoval – skvělé. Byť je mi jasné, že záměrem nebylo demonstrovat neblahé následky vyplachování se nejpopulárnější sbírkou židovských pohádek, neb cílovka je na tom v tomto ohledu asi dosti podobně. Jo, a ač Duvalla rád celkem velmi, tak starej Sheen jako Bobík podle mě lepší. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Zajímavá freska o prvních třech letech občanské války. gettysburg je lepším filmem jen díky lépe zvládnutým bitvám. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

V podání této 3,5hodinové akademické lekce z historie vypadá "bratrovražedná" občanská válka jako spořádaná záležitost kultivovaných bohabojných gentlemanů, bojujících za šlechetné ideály (speciálně z pohledu Konfederace) a pronášejících jenom vznešená (vlastenecká, patetická) moudra. Ve všem tom manévrování desítek regimentů, brigád, batalionů, pod velením snad ještě vyššího počtu generálů a plukovníků, se ale vynořuje jen minimum mikropříběhů a scházejí tak nějací hrdinové, se kterými by mohl divák něco prožívat. Silně věřící "Stonewall" Jackson jím začne být až v závěru, kdy se přece jen nějaké emoce dostaví (navíc útok u Chancellorsville patří k těm lépe natočeným). Pokračování příště… ehm, tedy minule (Gettysburg, 1993). ()

PELC 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s názorem uživatelem POWELL. Jenom bych chtěl dodat, že především divácký nezájem o americké dějiny zapříčinil nízké hodnocení tohoto filmu. Nevím proč, ale důvody vzniku války Severu proti Jihu diváka nezajímají. ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Takže, v první řadě naprosto nechápu negativní komentáře typu "odpad" !!! pakliže nevíte nic o "americké občanské válce, neznamená to, že je snímek špatný!... Dívat se na historický film, bez znalostí elementárních základních informací, je potom těžké. Mně se to docela líbilo, přestože ke kvalitám Gettysburgu to mělo i tak hodně daleko. Hlavním rozdílem byla výprava a hudba !!!! To, co ale dokázal Randy Edelman v "Gettysburgu" se velice těžko překonává! Přesto jsou ale "Bohové a generálové" snímkem, který rozhodně nenudí, jak tady někdo píše. Generál Lee a generál Jackon "Stonewall" jsou vykresleni více než realisticky. Oceňuju také spojení snímku s většinou herců staršího bratra (již zmiňovaného Gettysburgu). Závěrem lze tedy říci, že "Gods and Generals" je slušný snímek jak z historického hlediska, tak i toho filmového a jediné, co opravdu výrazně pokulhává - je hudební zpracování. Ale na hudbě už si vylámala zuby spousta filmů - ani hvězdy typu "Avatara" na tom po této stránce nebyly o mnoho lépe. "ENJOY IT !!!" ()

Reklama

Reklama