Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Fiktivní příběh o švédském podnikateli v moderních technologiích, který s partnery vymyslí legální streamovací platformu a převrátí tím hudební průmysl vzhůru nohama. (Netflix)

Recenze (48)

rowdys 

všechny recenze uživatele

Spotify sa v 2022 dostal konecne do ciernych cisel a tak nastal spravny cas pozriet sa na historiu posunu dalsej paradigmy nasej ery, ktoru sa nepodarilo dokonat Pirate Bay ani Napsteru, ale az sluzbe Daniela Eka, ktora napriek vsetkym obavam nepolamala nikomu chrbticu, napriek tomu, ze vydavatelstva boli uz v stave, ze si vykrutia krky i same. The Playlist je Social Network hudobneho priemyslu, ci uz z pohladu beletrizovaneho pribehu, ktory ale neulietava daleko od faktov, podobne ako Fincherov majsterstuk, tak aj po technickej a vypravnej stranke a pre mna je zatial najlepsou miniseriou roka. Scenar sa sice nepriblizuje kadencii Sorkinovych dialogov, jeho sila ale tkvie inde - netoci sa len okolo wunderkida Eka, ale porcuje epizody do dalsich piatich prelinajucich sa perspektiv - pohlavarov Sony Music a Universal Music, Spotify pravnicky Petry Hansson, hlavneho investora Martina Lorentzona, lead programatora Andreasa Ehna a spevacky Bobbi T. Pohlad kazdej z postav na molocha vo forme ideovo zastaraleho obchodneho modelu a jeho prerod na podobu aku pozname dnes ma rovnake gule ako energicky soundtrack a nebyt fyziologickych potrieb ako spanok, mal som chut to vsetko exnut s rukou hore na jedno posedenie. Smutne je, ze The Playlist asi ostane spiacim hitom, hoci by si zasluzil obrovske publikum. Na zamyslenie tiez ostava, ze napriek vsetkemu co pokrok v Spotify ere priniesol si samotni interpreti s novonadobudnutymi moznostami nekonecnej expozicie na tantiemoch velmi nepolepsili. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná švédská minisérie, která se s fiktivními postavami zaobírá myšlenkou vzniku Spotify. A ano, běžný divák by možná řekl, co je tohle za námět, ale realita je někde úplně jinde. Vznik Spotify pro jednou změnil hudební průmysl a právě zde je o tom řeč. Originálně v každé epizodě z pohledu různých lidí a pohledem různých očí. Některé momenty jsou takřka geniální, jen závěr je trošku zbytečný. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Svojim spôsobom nechápem ten formát; vytvoriť fiktívnu verziu reálnych udalostí. Na jednu stranu tvorcom dáva nové možnosti (siahať až do budúcnosti), na druhú je to tak trochu samohona. Egocentrizmus zuckerbergovskej hlavnej postavy preto pôsobí samoúčelne a malinko trápne. A ešte mám jednu výčitku: rozdelenie epizód. Samozrejme, pre chronologickosť a potreby príbehu, niektoré postavy časom odpadávajú (čo zamrzí, ale je to pochopiteľné), ale kvalitatívne je to nevyvážené. Jak keby si väčšinu tromfov vyhádzali v prvej polovici. Úvodná trojica epizód je kvalitatívne podstatne vyššie, zvyšok je už jak keby len dovysvetlovanie pozadia. Bavíme sa tu ale o klesaní z 4 a pol na 3 a pol hviezdy, takže zas tak moc nie je čo kritizovať. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Bravurní a nevšední podívaná od Švédů. Ten "samý" příběh, ale v každé epizodě z pohledu jiné osoby. Líbilo se mi prolínání jednotlivých dějových linek postav. Bez epizody "Hudebník" bych se asi já osobně obešel. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Odlehčený Social Network jen o Spotify a formou minisérie. Svěží vyprávění, v každém díle očima jiné postavy a jiným stylem zpracování. Výborně napsané, chytře zrežírované a vyjma slabší poslední části, skoro dokonalé. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Prerozprávať ten istý príbeh z viacerých pohľadov a dostať tak 6 podobných, a pritom rozdielne vyznievajúcich príbehov, bola trefa do čierneho. V podstate hraný dokument, ktorý prináša vysvetlenie technických, morálnych, právnych a neviem ešte akých problémov, ktoré mohli stáť, a zrejme stáli za vznikom Spotify. Na odborné informácie najviac zaujímavý diel Programátor. Čo sa týka empatie s nejakou postavou zasa kraľuje diel Partner. Som rád za osvetlenie súvislostí, ale sluchátka z uší mi to nevystrelilo. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Každý, kto tých pár grošov mesačne vycáluje za predplatné Spotify, tak každý si je viacmenej asi zbežne vedomý evolúcie hudobného priemyslu a práve toho komfortu, za ktorý platí a pre ktorý na túto službu v dnešnej podobe nedá dopustiť. A asi nikoho neposadí na prdel teda šok, že to nebol zrovna jednoduchý pôrod a jednoduchá cesta, ktorú Spotify ušlo od prvého nápadu a že ten naivný 'jánošíkovský' sen dať hudbu všetkým zadarmo asi musel prejsť tažkými trenicami vo vydretý kompromis v dnešný funkčný biznis model. To, čím The Playlist ale strhne a prečo to pravdepodobne dáte všetko vo veľmi rýchlom slede, je tá mozaiková štruktúra šiestich epizód. To, že v každej epizóde má slovo iná, odlišným spôsobom zainteresovaná strana a každá má rovnaký priestor. Nejde len o ten nápad, ide o to ukázať všetky tie rôzne perspektívy a sprievodné strety záujmov. A ja ako divák som mal z toho vo výsledku taký výsostne uspokojený komplexný, vyvážený dojem a ucelenú predstavu a všetko navyše podané zábavnou a zrozumiteľnou formou. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

fiktivní příběh o vzniku Spotify s reálným základem je další víc než povedenou minisérií se švédskými kořeny. Nejednou se mi vybavila nedávná německá série o vzniku Google Earth, která se také motala kolem lidí, kteří byli vizionáři a chtěli světu něco předvést a něco změnit. V tomhle případe je sice Daniel Ek sice trochu debil a s přibývajícím časem se to jen zhoršuje, ale ono ve velkém byznysu bude ostrých loktů třeba. V druhé polovině sice Playlistu párkrát spadne řetěz, ale vzhledem k tomu, že každá epizoda přináší pohled někoho jiného a hodně událostí tu tak vidíme z jiného úhlu pohledu, není to zas tak dramatické...75% ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že minisérie o vzniku Spotify  se vyšvihne na jeden z TOP10 seriálu roku. Člověk čeká, že hlavní mozek a zakladatel Daniel Ek bude hlavní postava, ale ne. Každý díl se zaměřuje na jednu postavu a oblast, kde měla vliv, kdy celý projekt vznikl. Kromě hlavního zakladatele, je tu ředitel švédské divize Sony a jeho pohled na nastupující digitalizaci, kdy chápe, že změna musí nastat, ale nechce slyšet o hudbě "zadarmo". Právnička, která musí vymyslet, jak legálně dostat práva a je to mnohem zábavnější, než se zdá. Programátor, který musí zajistit okamžitý buffer hudby poplatný době, kdy se pak s Danielem neshodne v názorech. Hlavní investor do celého projektu a jeho nadšení i strast shánění peněz a nakonec hudebnice, která se snaží vydělat na živobytí. S její závěrečnou epizodou už skáčeme do fiktivní budoucnosti, kdy se artisti ozývají o svoje peníze a práva. Všechny tyto postavy mají společné scény, některé scény tak vidíme vícekrát z různého úhlu pohledu a i doplňujících informací a záběrů, než kdýž jsme ji viděli poprvé. V případě epizody s právníčkou pak se hodně využívá prostor chodby, která je jakoby mimo časoprostor, a ze které se dá dostat do různých míst v rámci děje. U epizody s programátorem zas nastupuje vysvětlování pro lidi neznalé IT, ale skvělou vizuální formou jak například funguje P2P a server-client nebo TCP/IP vs. Spotify "UDP" protokol. Vřele doporučuji 8,5/10 ()

CzechGod 

všechny recenze uživatele

aspon se clovek dozvi, ze ti grazlove ze spotify streamujou p2p :( to uz se pak nedivim, ze ta jejich appka v defaultu chce zabrat 10% z disku, kdyz si z kazdyho pocitace dela server... jinak k serii - prvni pulka je hodne dobra, pak to zacne ztracet grady ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Semtam se přihodí, že přiletí doposud zcela nepropagovaná minisérie, která vás upoutá třeba jen plakátem, vy ji zkusíte v dlouhé chvíli (já například na cestách) a vyklube se z ní jeden z největších klenotů, co v daném roce uvidíte. Spotify je služba, kterou používám denně, extrémně fandím jejímu nápadu a její dominanci na světovém trhu a extrémně mě bavilo sledovat příběh o tom, jak (možná) vznikla. Švédi po bezchybném Chalífátu zase strefili hřebíček na hlavičku a já si přeju, aby se jim to nejdýl za další dva roky zase povedlo. [viděno na Netflixu] ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Natočiť fiktívne príbehy o niečom reálnom mi pripadá drzé, rovnako ako celé Spotify. Kto povedal, že hudba by mala byť zadarmo, by si zaslúžil po hlave. Keď idem do galérie, zaplatím za lístok. Keď napíšem knihu, chcem predsa, aby si ju ľudia kúpili, či už v tlačenej podobe alebo v elektronickej. Prípadne mám za to peniaze z knižných výpožičiek z LITA, ktorá u nás chráni autorský zákon. To sa vzťahuje na všetkých umelcov. A keď niekto nahrá album, alebo iba singel, tak by si ho mali fanúšikovia kúpiť na CD, alebo stiahnuť za peniaze. Ak niekto tieto piesne jednoducho ukradne, dá ich na svoju neetickú platformu a tvári sa, že je to okej, tak patrí do basy. Je síce fajn, že všetky možné nahrávky môžu ľudia na celom svete počúvať zdarma a okamžite, ale je to skrátka neetické a z takejto pozornosti sa hudobníci nenajedia. Inak je tento seriál iba neuveriteľné množstvo kecov o kódoch a kravinách, ktoré majú iba zakryť to, že sa určití kreténi zase iba chceli priživiť na práci iných (a sami nič nevytvorili). A vlastne ani nevieme, či to tak bolo. Ale posledný diel mi dáva najväčší zmysel a dúfam, že celý Spotifuj čoskoro spadne. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Playlist se bohužel snaží přespříliš a přehrává extrémně na obě strany, protože se snaží za každou cenu šokovat. Bohužel mu to nevychází a kdyby si vybral trochu poklidnější podání, mohl to být hezký origin. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Až do posledního dílu jasná pětihvězda, ale ty opakované promluvy s Bobbi mi to pokazily. Jinak ale perfektní, bylo to jako smršť. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Seriálový Social Network. Těžko říct, do jaké míry je tohle true story, nicméně je to dost přitažlivě natočené, kdy se kolikrát i obyčejný průchod chodbou stává pastvou pro oči. 9/10 ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Jako herecky a filmařsky nic moc, ale kdo hudbu miluje, kdo hudbu konzumuje, studuje, kdysi i vypaluje, stahuje a sbírá je to k nezaplacení.. První den na Počátku byly dvě ruce aby tleskaly do změněného stavu vědomí. To však zdálo se být málo nebo možná moc a tak si lidé vyrobili buben a píšťalu. Druhý den bylo trochu prázdno, Jan Tleskač unavený, a tak jsme stvořili hudební záznam. Třetí den pro všechny začalo vysílat rádio Luxembourg 208m/1440kHz, ale málo. Čtvrtý den byla sobota a začaly hudební burzy. Pátého dne to vše začalo být finančně neúnosné a tak se po keramice, Pompejích, Sodomě, Římu, vypalují i Romky. Šestý den se odpočívalo, vznikl internet a MP3. Toho využili piráti a připluli do zátoky, rozmnožujte se torrentuálně! Sedmý den spočívá v tom,  že jsme pohlédli na svět a pochválili se, že se to dílo povedlo. K tomu nám vybírej skladby Spotify. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Je to takové lehce pohádkové a naivní, ale poměrně mě oslovila forma zpracování a trochu toho umělečna, ačkoliv někdy skoro kýčovizého. Jako prostě je to na hraně, ale aspoň celkově odlehčeně a zajímavě. Jako ok, silný nadprůměr. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Až na slabší závěrečnou epizodu s alternativní budoucností musím říct, že mě to fakt chytlo a bavilo a opět jak už skandinávské země dokazují, mě bavili i jednotliví představitelé… ()

Reklama

Reklama