Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I lovec lidí má svoje zásady. Pytlák, rváč a bývalý lovec lidí Joe Kidd (Clint Eastwood) se dá od bohatého majitele pozemků Franka Harlana (Robert Duvall) najmout k pronásledování Mexičana Luise Chamy (John Saxon). Ten je totiž vůdcem povstalců, kteří stále důrazněji prosazují svá práva na rodnou půdu. Frank Harlan se rozhodl problém vyřešit jednou provždy a sprovodit Chamu ze světa. Kromě Joea Kidda má k dispozici celou bandu zabijáků. Když Joe pozná, že Harlan je schopen bez okolků vraždit i nevinné lidi, přejde na stranu utlačovaných Mexičanů a postaví se sám proti přesile dobře vyzbrojených a všeho schopných vrahů... (Česká televize)

(více)

Recenze (91)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $6,330,000Tržby Celosvetovo $6,500,000║ až nečakane suchý a prázdny western na to že to točil Sturges a hral v nom Eastwood /40%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja si nemuzu pomoct, me se to libilo, nechapu tak nizky hodnoceni. Samozrejme, jak Sturges, tak Clint maj na konte lepsi westerny, ale tohle je proste solidne obsazeny, s dobrym westernovym pribehem, paradni hudbou a spoustou prestrelek. Navic Clint tu neni za nejakyho mlcenlivyho tajemnyho zabijaka, proste obyvatel mesta z kteryho maj lidi trochu respekt a ze zacatku dokonce nosi sacko a smesnej kloboucek. Jelikoz ma film jen 80 minut, tak jsem se dobre bavil, navic Duvall a spol. jsou paradni zaporaci. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Pozdní a kvalitou průměrný western špičkového režiséra Johna Sturgese s hvězdným Clintem Eastwoodem v titulní roli. Joe Kidd je tajemný svérázný samorost a taky pistolník, který je najat boháčem na pomoc s likvidací jeho nepřítele, revolucionáře Chamy. Joe Kidd však není příliš loyální k milionáři vraždícímu chudé lidi. Tempo je docela pomalé a scénář dost nelogický, ale sem tam se objevují výtečně zrežírované mimořádně potěšující scény, např. odchod Kidda z vězení, vtipná likvidace strážného na věži, souboj ostřelovačů, nebo vjezd parní lokomotivou do hospody. Vedle tradičně cool Eastwooda září také Robert Duvall, který sice tentokrát nemiluje vůni napalmu po ránu, zato má velmi rád střílení svých nepřátel. Trailer: http://www.traileraddict.com/trailer/joe-kidd/trailer . ()

sud 

všechny recenze uživatele

John Sturges měl sice na kontě větší pecky, ale ani za tuto se nemusel stydět. Hodně dobrá komorní střílečka plná zajímavých postav se skvělým Clintem Eastwoodem a Robertem Duvallem v hlavních rolích. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Scenár pokrivkáva za charizmou hereckých výkonov. No okrem nich, nelogické slabiny deja vyváži aj premena opileckého výtržníka v klobúčiku a saku v podaní Clinta Eastwooda, na sudcu z prérie, s neľútostne tvrdým pohľadom. Kladivko v rukách ruky spravodlivosti nahradí koltom, aby sa tak jednoznačne vyrovnal so špinavým charakterom niekdajšieho chlebodarcu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních westernů s Clintem Eastwoodem, který jsem viděl. Jde o velmi zajímavý snímek, na který se v Eastwoodově filmografii trochu zapomíná. Neprávem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na Eastwoodovy i Sturgesovy poměry pouze lehounký nadprůměr, kterému především v závěru zoufale schází pořádná šťáva. Začátek nemá chybu a konflikt Clinta Eastwooda a Roberta Duvalla vypadá nadějně, ale postupem času se z Joa Kidda stane nečekaně naivní příběh (především věznění v kostele a útěk), který nijak zvlášť nepozvedne ani zaparkování parní lokomotivy do hospody. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mylne som si namýšľal, že som všetky westerny s Eastwoodom videl. Toto mi trochu ušlo, ale s čt2 som to napravil. R. Duvall ma po Eastwoodovom boku potešil, aj keď bol za zloducha. Eastwood sa pridáva k zloduchom(za prachy, samozrejme) a lovu na mexických "banditos" , no vie, že pravda je na ich strane. Chýbalo mi vo filme niečo výraznejšie, napríklad výraznejší hudobný motív alebo silnejšia scéna, čím by sa mi vryl do pamäte. Fajn na pozretie, ale čakal som viac. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Spojením Sturgese s Eastwoodem by člověk čekal nějakou pecku, navíc hudbu obstaral Lalo Schifrin. Takže kde je tedy problém? Zcela určitě v příběhu, sledujeme jakousi báchorku o nějakém mexickém hrdinovi, kterého chce nějaký bohatý pán zabít. Společně se svou malou armádou si najme i Clinta. Tomu zhruba v polovině dojde, že stojí na špatné straně a po celou dobu šikanuje nějakého Lamarra. Což považuji snad alespoň za nějaký světlý bod filmu. Jinak je to velmi slabé. Joe Kidd rozhodně filmografii největšího amerického drsňáka nevylepšil. 50% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Eastwood coby trestanec, jenž se náhodou připlete mezi brutální nájemné zabijáky a mexické vzbouřence. Jeho muška je obdivuhodná. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Když se filmový fanda podívá na jména spojená s filmem Joe Kidd, tedy Eastwood, Sturges a Duvall navrch, téměř by řekl, že jde o sázku na jistotu. Bohužel to ale platí jen místy. K dokonalému zážitku chybí větší propracovanost postav, díky čemuž se špatně věří jejich činům a motivům. Je to škoda, protože film je krátký a nějaký ten prostor by se našel a právě Sturges byl mistrem v tom nechat každou svou postavu vyniknout. Nejsilnějšími postavami jsou tak záporáci, jejichž černobílý popis malou pozornost snese. A co se týče akce, tak se mi zde líbila velice dobře natočená snajprovská scéna, ale přestřelka v závěru je velice průměrná. Tedy potenciál slušný, ale zpracování mohlo být důslednější. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ani tu sa nejedná o najlepší western s Clintom Eastwoodom, ale je to jeden z tých lepších. Film dosť vyzdvihuje Robert Duvall v nezvyčajne zápornej roli, ktorá mu poriadne sadla. Vo filme máme jeden krátky súboj sniperov čo mi vždy vo westernoch chýba. Vždy je to len o koltoch. Strieľa sa tu pomerne často, no nie je to to pravé. Príbeh, respektíve dej je dosť hlúpy, ale viete pri ňom ostať v pozore a až tak nenudí. Hudba opäť nič extra, len väčšinou westernové tóny. Stopáž je tak akurát. Škoda že ženské osadenstvo nie je atraktívnejšie. Clint tu nemá najlepšie napísanú postavu, a nemá priestor vyniknúť, na druhej strane postava Duvalla je skvelá a uvažujem, či sa nejedná o jeho najlepšiu rolu vo westerne. Silno mu však konkuruje tá  v Open Range (2003) s Kevinom Costnerom. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zde podle mého soudu velmi podceněný film, který ctí pravidla svého žánru, v žádném okamžiku neztrácí napětí, je plný docela originálních stříleček a Clint Eastwood a Robert Duvall jsou výteční jako vždycky. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch docela zapomenutelných westernů velikána Clinta Eastwooda, z nějž si nejspíše po nějaké době vybavíte jen to zajímavé obsazení vedlejších rolí (Robert Duvall a John Saxon) a to, že Clint to všem křivákům zase spravedlivě nandal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyčítať westernom priamočiarosť je ako vyčítať priamočiarosť železnici a strelám guliek. Navyše tento western až tak priamočiary nie je, menia sa pozície kladných a záporných hrdinov, pričom Joe musí na tieto zmeny flexibilne reagovať. Klasickú "vyschnutú" westernovú krajinu oživujú okolo sa týčiace vysoké hory. Prestrelky sú zakaždým iné, najskôr strieľame na značnú vzdialenosť a triafame, potom nasleduje prestrelka v mestečku, kde Joe strieľa bez mierenia hlava nehlava a na konci tu máme zase klasiku, prestrelka v meste so skrývaním sa. Možno neuveríte Chamovi jeho zásadné rozhodnutie, tu sa jednalo skôr o vyjadrenie myšlienky, ako o psychologický prvok. To je ale zase vec, ktorú ale zase westernom vyčítať príliš nemá zmysel. 70%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nepatrím k tým, ktorí spájajú westerny s veľkými očakávaniami. Napriek tomu dávam Sturgesovmu filmu tri hviezdičky so sebazaprením. Film mal všetky atribúty, ktoré western má mať, ale mal aj nadpriemerne veľa nedostatkov, takže som sa chvíľami nudil, inokedy škrípal zvyškami chrupu. O pár týždňov už budem úporne premýšľať, či som ho videl alebo nie. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že Joe Kidd se příliš nedá srovnávat s nejlepšími eastwoodovskými westerny a od spolupráce Clinta s Johnem Sturgesem se asi taky dalo čekat víc, ale že by tohle byl výrazně špatný western?  Tak to jsem asi viděl jiný film než někteří mí Oblíbení.  Za vyloženě špatný tah tu považuju snad jen angažmá Johna Saxona do role mexického povstalce, to se opravdu nepovedlo. Jinak ale na diváka čeká vcelku pěkná výprava, výborná kamera a klasické westernové schéma s líbivě vykreslenou bandou záporáků proti nesmiřitelnému Clintovi se slušně zvládnutými přestřelkami, zejména sniperský souboj překvapil a potěšil a závěrečná demoliční jízda lokomotivou je taky povedená.  Atraktivní a přímočarý western, kde je ale třeba brát věci, tak jak jsou, hloubavějším holt nesedne,  ale slabší čtyřku vidím osobně jako adekvátní ohodnocení. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Aroma Divokého západu tu sice není tak výrazné, ale potenciál byl vcelku uspokojivě využit. Poutavá zápletka spolu s charismatickým obsazením (Eastwood-Duvall), které představuje kovboje ve správném obraze. Kladné postavy tu v podstatě nejsou a žádné z nich nelze věřit ani rypák mezi očima, což v tomto případě bylo k dobru. Sniperský souboj je ve své podobě nejsilnějším trumfem pro akční stránku filmu, totéž bohužel nelze říci o závěrečné přestřelce, která je nejen průměrná, ale v podobném provedení ji lze shlédnout v desítkách jiných westernů. Polozapomenutý snímek, který však stojí za pozornost jak fanouškům Eastwooda, tak fandům tohoto žánru. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Při pohledu na jména tvůrců jsem očekával kvalitní podívanou a té se mi také skutečně dostalo. Pro mne dosud neznámý snímek nabízí na klasickém půdorysu přímočarý, řemeslně kvalitně zpracovaný příběh a milovník westernu si tu jistě přijde na své. Mimochodem - s mexicko-americkou válkou zmiňovanou v obsahu nemá tento snímek pranic společného. Dobové reálie (například pistole mauser, ale zdaleka nejen ona) hovoří jasně, ale kdyby to někomu nestačilo k chronologickému zařazení děje, stačí si všimnout letopočtu na budově soudu - a divák zjistí, že "Joe Kidd" se odehrává více než padesát let po výše řečeném konfliktu :-). ()

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama