Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1887. Do města přijel tvrdý, samotářský šerif Jared Maddox, pátrající po vrazích muže, který zde byl před časem zabit za značně podivných okolností. Stopy jej neomylně vedou k majiteli zdejšího ranče, jenž však svou mocí a vlivem ovládá celý kraj. Maddox se pokusí o nemožné, přitom je si dobře vědom, že v nastávajícím boji půjde sám proti všem… Hlavní postavu v tomto westernu ztvárnil Burt Lancaster, známý z filmů Norimberský proces, Co se nepromíjí, Půlnoční muž, Seznam Adriana Messengera, Ulzanův nájezd, Ostrov Dr. Moreaua a řady dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zkazky o tom, že jde do značné míry o Poslední vlak z Gun Hillu v o poznání špinavějším, drsnějším a nečernobílém podání nikterak nelžou. Není tu kladných či záporných postav; snad jen jedna k tomu sklouzává pro svou horkokrevnost. Jinak se to poctivě až do posledních momentů sympaticky drží v šedé zóně "kde začíná/končí právo na spravedlnost a kde/kdy se přílišné až fanaticky zaslepené lpění na liteře překlápí ve vytváření zlé krve s dopady vysoce přesahujícími původní (zlo)čin". Právě spirála činů a následků vtahuje více a více postav, které s původními výtržnostmi neměli co dočinění. A to vše podané skrze skvěle napsané dialogy spíše než přestřelky. Byť i na ty dojde a když už, tak se drží v mantinelech uvěřitelných duelů, do kterých se ani jedné straně dvakrát moc nechce. Stále je to však primárně western, kde často hvízdne nějaká ta kulka, nikoli psychologická studie. Navíc western setsakra dobrý. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Postarší (teda bez puberťáckeho vycierania belostného chrupu) Burt Lancaster vo VYNIKAJÚCOM westerne, ktorý stojí na rozhraní medzi klasikou a drsnými 70. rokmi. Zápletka je klasická a nie je veľmi originálna (trochu pripomína Posledný vlak z Gun Hillu), no postavy sú napísané fantasticky a dialógy... Kriste, uvažujem, či vôbec niekto v súčasnom Hollywoode dokáže napísať takéto "rezavé" dialógy. Filmu okrem nich a presného Lancastera vládne neobyčajne svižná réžia jedného z "otcov akčného filmu" Michaela Winnera. Taká práca s kamerou a strihom sa v "starých kovbojkách" len tak nevidí. Vysoké hodnotenie je hlavne za posledné dva výstrely, ktoré dajú filmu podstatne temnejšie vyznenie a posunú ho od klasiky do spomínaných 70. rokov a k experimentovaniu s žánrom a jeho klišé prvkami. Už dávno som si žiadny western tak neužil. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Šerif Jered Maddox (Burt Lancaster) přichází do Sabbathu, aby zatknul sedmero mužů, kteří nedávno zabili jistého starého muže. Jsou to nohsledi bohatého rančera Bronsona (Lee J. Cobb), jenž je ve městě pánem. Cotton Ryan (Robert Ryan), městský šerif, se zpočátku chová víc než rozpačitě... Dobrý western s vůdčí o potřebě spravedlnosti nevyvratitelně přesvědčenou postavou Burta Lancastera. Zajímavě pojal svoji vedlejší roli i Robert Duvall. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden chce v městečku Sabbath spravedlnosti a pevných zásad, druhý zastává teorii, že než střílet, je lepší člověka podplatit a pokud to odmítne, koupit toho nad ním. Myslí jako Boha? Takže se bude střílet.. Burt si tentokrát nesvítí úsměvem na cestu a využívá tři věci válcovitého tvaru k devastaci desperátů a jejich okolí. Příčnou flétnu, hlaveň svého koltu a toho dole zapařeného od sedla, aby pak mohl na konci ještě více cyničtěji dostát své přezdívce „Widowmaker“.. Pár ne úplně hloupých replik, relativizace pojmu „hrdina“, legračně přehnané cákance umělé krve a charismatický střelec Lancaster, který za pár dnů patřičně vytahá hrobníkovy popruhy na spouštění rakví a razí, co se posloupnosti týká, pro protivníky poněkud paradoxní pravidlo „tasíš první, zemřeš první“. Teda jsou z něj i výjimky, třeba když vám obhospodaří starou. Pak se spokojí i s ránou do zad, aniž byste tasili.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsný a brutální western nejen akcí, ale především charaktery a celkovým vyzněním. Žádná postava není stoprocentně kladná a šerif Madox ve výtečném podání Burta Lancastera působí spíše jako fanatický psychopat, nežli Mirek Dušín s plechovou hvězdou (jeho flétna coby reminiscence na Krysaře je velmi výstižná). Na druhou stranu, jak by bylo na světě, nebýt takovýchto Madoxů? V tomto nejspíš nejlepším díle Michaela Winnera je takových otázek k zamyšlení plno. Divoký západ je tu zobrazen bez příkras a souboj práva se zločinem není vnímán jako souboj dobra se zlem. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Fanatickí presadzovatelia čohokoľvek sú vždy len odpudivými karikatúrami ideálu, ktorí presadzujú. Aj tu. Šerif túži po spravodlivosti. V mene jej presadenia ženy robí vdovami, ničí usadené rodiny. Neváha sa vyspať so ženatou paničkou. Strieľa od chrbta a z otca robí zlomeného starca. Nič z uvedeného jeho vlastné vnímanie spravodlivosti neruší. Nemá z toho bohvieaký profit, to nie. Má len potrebu konať spravodlivo. Pritom tú spravodlivosť vymysleli zase len nejakí ľudia, zapísali do kníh a povedali: toto je spravodlivosť. Na nejaké okolité vzťahové, emočné väzby sa príliš nemyslelo. O pár storočí sa to zmenilo a spravodlivosťou bolo niečo trochu iné. Vcelku dobrý, i keď námetovo trochu ošúchaný western. Snaží sa o inováciu použitých scenáristických postupov, ale z rámca bežného westernu príliš nevybočuje. Atmosféra, špinavé prestrelky i herecké výkony boli fajn. 68%. Poznámka Dnes (a možno to tak bolo vždy) sa spravodlivosť sa riadi množstvom privilégií toho, voči komu sa má uplatňovať. Ak má privilégií veľa, môže si spravodlivosť aj s jej aparátom zakúpiť. Tento stav sa vo filme naznačuje. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Šerif malého mesta Bannock, Jared Maddox, prichádza do susedného Sabbathu, aby odviedol a postavil pred súd sedem cowboyov, čo majú na svedomí vraždu starca. Nebude to však také jednoduché. Obžalovaní muži sú chránencami miestneho všemocného bossa Vincenta Bronsona. Maddox, ale neodíde pokiaľ nedokončí svoju robotu. Striktne ctí zákony, dodržuje pravidlá. Neplatia na neho hrozby, ani prosby. Je tvrdý, zarputilý, neoblomný, neúplatný. Je to rýchly pištoľník s pevnou rukou. Výrobca vdov, zabiják. On je "Strážca zákona". Skvelý film. Zaujímavá zápletka. Profesionálne nasnímaná akcia. Výborné dialógy. Výrazné charaktery postáv. Vyvážené herecké výkony. Vierohodné, dobové kostímy, masky a kulisy. Vhodné hudobné podklady. Päť hviezdičkový western. ***** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tu potečie krv!..., Bude to ich krv..." B. Lancaster už toho vo westernoch odcválal požehnane. Aj tu je rovnako drsný a nekompromisný. Bandu grázlov je odhodlaný dovliecť pred súd za každú cenu, no tí sa samozrejme nevzdajú len tak...Akonáhle som zbadal R. Ryana v úlohe druhého šerifa, tušil som, že tu nebude hrať druhé husle. Musím povedať, že jeho postava bola pre mňa zaujímavejšia ako Lancasterova. Tí dvaja sa výborne dopĺňali. V zaujímavo zápornej roli sa tu objaví aj R. Duvall a prekvapí niekoľko krvavých záberov, aké v tej dobe neboli celkom bežné (prestrelenie hlavy). Vždy ma poteší starší western, ktorý ma nesklame, zvlášť, ak naň natrafím náhodou. Vamos gringos, fajn westernos!..80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý western, který se nese v duchu "peckinpahovských jatek" a dějově zase trochu vychází z kultovního High Noon. Příběh se odehrává v klasické westernové přírodě plné prachu, kojotů a horkých dní a chladných nocí. Hlavní hrdina v podání Burta Lancastera je tvrdý, nekompromisní a sympatický. Proti němu stojí banda, která je loajální svému pánovi, jistému Bronsonovi, o kterém se však také nedá říct, že by byl vyloženě špatným člověkem. V doprovodu zdařilé hudby se zde pak střetávají různé charaktery postav a rozehrává se vír myšlenek a otázek ohledně zločinu a jeho trestu, důslednosti práva a následků rozsudku. Strážce zákona pro mě bylo velmi milé překvapení. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečný western, který se mi zde i při zdánlivě dobrém hodnocení zdá nedoceněný. Staví na jednoduché myšlence, že Spravedlnost je jenom jedna. Nelze ji ředit žádnými řečmi, ústupky a kompromisy - buď je nebo není. Příběh je kolem této premisy vystavěný velice dovedně, udržuje si stálé tempo od počátečnío řádění opliců přes přestřelky, inteligentní dialogy, ne zcela předvídatelné zvraty až k pěknému westernovému závěru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu western s troma hlavnými hrdinami, ktorí sú už pomaly v dôchodkovom veku a je jasné, že takýto chlapi sa už novým kúskom nenaučia. Spočiatku je tu jasný konflikt spravodlivosti voči pozícii moci, ktorá, ako to už chodí, je stále o krok vpred. Postupom času a s pribúdajúcimi minútami ale začne byť zrejmé, že scenáristovi a režisérovi nejde o čiernobiele videnie sveta a postavy začnete aj vy vidieť v ambivalentnejšom svetle. Čiže z polovice akýsi návrat do zlatých časov westernu a z polovice western revizionistický. Podstatné ale je, že to funguje ako celok. No a ten ústredný plagát prezrádza až príliš... :) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Rozjezd i první půlka výborné, pak úroveň klesá dějovým klišé. Neomylný střelec se donekonečna opakuje... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Michael Winner své "hrdiny" rád nechá střílet do zad. Režisér slavného Přání smrti točí  vcelku nemorální či spíš nemoralizující western, kde  hlavní hrdina nepobíhá jako John Wayne s čistým štítem, ale fanaticky lpí na svých vlastních pravidlech, jež alibisticky vydává za spravedlnost.  Lancaster je jako  temný a sarkastický téměř mstitel naprosto přesný, stejně tak Ryan jako šerif, co ztratil odvahu či Cobb coby velkorančer a záporák s lidskou, tedy nejen výhradně černou, podstatou. Krutý závěr mi pak definitivně otevřel oči ohledně amerického westernu, který rozhodně nebyl jen Waynův svět a tak nabíjím pět kulek. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Fakt dobrý western. Má síce klasickú zápletku so zásadovým šerifom, ale inak je dosť netradičný. Nie je tu v podstate delenie na dobrých a zlých, sú tu len dva rôzne pohľady na jeden konflikt. Veľmi dobre je tu zapracovaný "ženský element". Finále je už úplne mimo akýchkoľvek očakávaní. Preto je to dobrý western a asi aj preto sa nestal klasikou... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Western, ve kterém se zabíjí, přesto ho lze označit za protiválečný. Málokterý western u mě dostane sto procent, ale Winnerově snímku nemám až zase tolik co vytknout. Příběh rozhodně není nudný, kromě jedné výjimky Bronsonova rozjímání na hřbitově nemá hluchá místa, vše je logické a zapadá do sebe. K tomu béčkový šerif s tváří George Bushe staršího a hlasem Petra Olivy. Dabing celkově hodnotím jako velmi podařený. Jen bych vynechal Maddoxovu milostnou etudu se starou láskou, takhle kapitolka mi k jeho charakteru moc neseděla. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Tenhle western mi strašně připomněl Last Train From Gun Hill, až na to, že už jde o antiwestern, demýtizaci žánru, což z tohohle dělá o něco lepší film. Všechny postavy mají motiv proč dělají, co dělají, žádná není jen zlá nebo jen hodná. Hlavní hrdina je napůl záporák, s tvrdohlavostí, s jakou jde do boje, to až přehání. Hlavní záporák má i světlé stránky, chce svou vinu odčinit a má důvod, proč nechce do vězení nebo dokonce na šibenici, ale nejde to kvůli hrdinově zatvrzelosti. Šerif není takový zbabělec, jak si všichni myslí, ale hrdina to také není. Bývalá přítelkyně hrdiny se ohání ctí a věrností manželovi, ale stejně se s hrdinou při první příležitosti vyspí. A tak dále. Strašně se to vyhýbá klišé. Závěr mě strašně překvapil tím, jak nechce být klasický až do poslední chvíle. Bylo tam pár hlušších míst, ale moc jich nebylo, navíc je tu pěkná hudba Jerryho Goldsmithe. Hlavního hrdinu hraje už přece jen trochu starý a tlustý Burt Lancaster, kterému jsem nejrychlejšího střelce zrovna nevěřil, radši bych tady třeba Gregoryho Pecka (tomu by to zrovna sedlo), ale další dvě hlavní role hrají výborní Robert Ryan a Lee J. Cobb, kteří mi ten nedostatek vynahradili. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci "malý" western s dokonalým záverom (kde kvôli jedinému impotentnému čurákovi prehrajú všetci, bez ohľadu na zásahy). Burt Lancaster dominuje, Robert Ryan skvele sekunduje a Lee J. Cobb svojim presvedčivým podaním "charakterného zloducha" ten stret troch jedinečných postojov a pováh bez zaváhania vybrusuje a obohacuje o nové rozmery. Trojuholník, aký sa len tak nevidí. P.S.: Budem sa musieť poobzerať aj po ďalších filmoch Michaela Winnera, z trojice doteraz videných (Mechanik zabiják, Sentinel) mi sadol (a sadol veľmi) každý. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já ho voddělám !! Dokážu to !!" - "Výbornej nápad !! To si nech napsat na hrob.." ;) Veskrze skvostný western, a přitom stále typická winnerovka i s tím tématem chápání pravidel, zákona a spravedlnosti, s Bronsonem a přitom bez Bronsona, zato s parádním Burtem Lancasterem.. ()

Reklama

Reklama