Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rekonstrukce proslulé akce z roku 1960, při níž izraelská tajná služba unesla z jihoamerického exilu jednoho z nejhledanějších válečných zločinců. Adolf Eichmann (Robert Duvall), který organizoval genocidu Židů, žije pod cizím jménem v Argentině. Na základě podezření o jeho skutečné identitě přicestuje do cizí země skupinka agentů. Totožnost masového vraha je ověřena podle data jeho sňatku i dalších indicií. Pečlivě připravený plán se podaří uskutečnit, nastane však problém, jak dostat vězněného muže přes hranice... Ilustrace průběhu únosu se prolíná s konfrontací mravně otrlého Eichmanna a zdrženlivého šéfa komanda (Arliss Howard). (Febiofest)

(více)

Recenze (24)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Dosud jsem coby fanda o toto téma nezaregistroval jediný nadprůměrný film, který by zdařile zrekonstruoval onu historickou událost. Man Who Captured Eichmann není výjimkou, avšak coby průměrný snímek do sbírky je dostačující. Duvall přesvědčivý a dialogy s ním patří k těm lepším momentům filmu. Bohužel je zde několik historických nepřesností v kombinaci nepříliš autentickým chováním agenta Petera Malkina. Zajímavým nedostatkem je rovněž poněkud kratší délka, protože finále přichází ve chvíli, kdy by se s přehledem mohla odehrávat druhá polovina filmu, coby soud v Izraeli. Na TV film ucházející, přesto promarněný potenciál jako v ostatních případech. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to dost nuda. Parta Izraelců přijede a pak zase odjede. O Eichmannovi se toho člověk moc zajímavého nedozví a samotná operace taky není ničím nějak zvlášť zajímavá. Celkově nic moc. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Režisér Graham by se měl dostat do filmových učebnic jako odstrašující případ, jak lze dokonale nevyužít potenciál dramatického příběhu, který se skutečně stal. Kromě naprostých nesmyslů (poznání pana E. podle vody po holení či identifikaci postavenou na výročí E. březnové svatby z jakýchsi důvodů odehrávající se v květnu) jsou navíc agenti Mosadu líčeni jako banda amatérů, kteří si na ulici povídají o dopadení E., hádají se, jeden týpek s foťákem E. život v podstatě zdokumentuje a ostatní agenti při práci vlastně vůbec nejsou vidět. Malou jiskřičkou je výkon Duvalla, jeho prostor byl však velmi omezený. A přitom příběh sám je silný až dost, od úplného počátku, kdy na E. upozornil Lothar Hermann úplně z jiných důvodů než kvůli vodě po holení, přes Fritze Bauera až k Isseru Harelovi, který celou akci řídil, včetně odletu do Tel Avivu vládním letadlem, které letělo do Argentiny na jejich dny nezávislosti, ale to je taky Harelova práce, to nebyla žádná náhoda. Chápu, že jde o film a ne dokumentaci událostí. Ale z tak dobrého tématu udělat tohle... Film je prostě mizerný. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Západní Němci vás nechtějí !! Chtějí zapomenout, Adolfe.. A do Východního jistě nechcete !! Určitě nechcete, aby vás soudili němečtí komunisté.." - "Komunisté nemohou být považováni za Němce !!" ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Dokonale rozehraná partie izraelské tajné služby mossad, při pátrání po jednom z nejhorších nacistických pohlavárů všech dob! Tak jak si poradili i po Mnichovské olympiádě, tak i tentokrát šli systematicky za svým cílem a taky úspěšně! Na to že jde o televizní film, tak i má opravdu velmi vysokou úroveň... ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Velice solidní historický film. Škoda jen, že to nebylo natočeno do celovečerního filmu. Robert Duvall se na roli Adolfa Eichmanna skvěle hodil a zahrál ho skvěle. Mosad je podle mě opravdu jedna z nejlepších tajných služeb v historii. Dobrý scénář i kamera. Ostatní herci také nebyli nijak špatní. Velmi rozmanitá hudba dodala filmu pěknou atmosféru. Kostýmy, masky i výprava pěkné. Nejlepší scéna je podle mě jak čekají na Eichmanna a on zrovna v ten den nepřijede autobusem a jeden z agentů řekne, "Asi mu to ujelo." Hlášky nebyly špatné a často pobavily a film se přitom neodtáhl od původního záměru. U mě za pěkné čtyři hvězdičky. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Není to vysloveně špatný film, ale není to ani film nad kterým bych kdovíjak jásala. Je škoda že se téma nepodařilo zpracovat lépe - působilo to na mě celé kapánek povrchně a navíc bez jakéhokoliv napínavějšího vyvrcholení. Na druhou stranu Duvall byl jako Eichmann dobrý. ()

waits 

všechny recenze uživatele

"Agent Mossadu Maxim během dozoru v argentinském domě: Byl to můj kamarád a vy jste ho zabil. Eichmann (s mírným, účastným úsměvem) Ano, ale byl to žid nebo ne? A byl to zákon." Předně bych rád zdůraznil, že mít k ruce pro roli Eichmanna Roberta Duvalla a nabídnout jen TV film je do nebe volající marnotratností. Na druhou stranu, i v tomto trochu suchém a naprosto nedynamickém zpracování se daří alespon trochu přiblížit myšlení nejvyššího úředníka v Říši, zodpodvědného za smrt milionů lidí. Pokorný, zdvořilý úředník, který nechápe, co je špatného na plnění rozkazů, na čemž založil i svou obhajobu ("Plnil jsem jen rozkazy''). Bez emocí (snad s výjimkou es war unser Gott- Spoilerující citace, ale to asi nevadí (S nehybností sfingy sledoval sestřih z koncentračních táborů, který u soudu pouštěli„Byl úplně nezúčastněný. Jedinkrát ožil a dal najevo emoce - když vyčítal strážnému, že mu slíbili, že bude moci mít tmavomodrý oblek a u soudu ho nutili mít šedivý. To pro něj bylo typické,“ vzpomínal soudce Bach.) Pokud někdo sledoval film se zájmem, třeba si pak sám nastuduje detaily jeho úniku přes nacistickou organizaci Tichá pomoc, přejde na historii druhé světové války, koncentrační tábory a další historické momenty, které by měl každý znát. Encyklopedická data Eichmannova únosu viz https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Anos_Adolfa_Eichmanna ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Téma je to jistě závažné, ale zpracování přece jen televizní, aniž by dokázalo vyvolat nějaké silnější emoce. ()

Kubeska 

všechny recenze uživatele

Solidní televizní záležitost o tom, jak izraelští agenti dopadli architekta konečného řešení židovské otázky Adolfa Eichmanna, aniž by použili nějaké prvky z krav maga. Parodie by mohla vypadat tak, že by chtěli unést Deichmanna, zakladatele firmy na boty. V Argentině by se ukrýval před lidmi, kterým jeho boty způsobily hallux valgus. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Robert Duvall jako Eichmann, žije skromně kdesi v Argentině, ale udělal chybu, používá stále stejnou kolínskou. Mosad ho dopadne rychle, ale jak ho dostat do Izraele? Ještě zajímavější je pak jeho vyprávění, jak se vlastně stal tím, čím byl. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Takovy obrovsky namet a nejsilnejsi sceny filmu byly slaboucke, jako caj. Kdy jeden s mosadovskych unoscu rozmlouva s Eichmanem. Z toho by se dalo vymacka t strasne moc i s nejakyma flashbackama. Ale tady? Jen prostrihy na Eichmanovy syny, jak naprosto impotentne jako hledaji sveho otce. Skoda a doufam, ze to nekdo natoci tak, aby jsme si z toho sedli na zadek. Tohle je skutecne hodne malo, ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček dávám za sympatický přístup k věci, kdy se režisér vykašlal na pokusy o nějaké velké umění a soustředil se na podstatu - plánování akce, akci a čekání na útěk. Všechno s velkou dávkou napětí. Prostí, obyčejné lidé - jako agenti a překvapivě i Eichmann. jeho rozhovory s agentem o válce jsou velmi zajímavé a dávají nám nahlédnout do otázky zásadního významu - JAK se to vůbec v Německu mohlo stát? ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je přátelé opravdová filmová lahůdka pro fanoušky a příznivce válečné historie a faktu.¨Dokonale a sugestivně natočená rekonstrukce o dopadení jednoho z nejhorších nacistických bastardů a vrahů v dějinách lidstva.Příběh ukazuje pečlivé plánování a akci o dopadení Mossadem s rozhovory agenta/hlavního hrdiny/ a Eichmanna kterého velice bravůrně předvádí vynikající herec Robert Duvall.A propos nechápu že je tak výborný snímek v distribuci nesehnatelný,což je velká škoda. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Jde o finančně nenákladný TV film, který není rozhodně plný akce, přesto přináší silný divácký zážitek. Zpracování totiž působí velmi realisticky a dialogy Eichmanna s agentem stojí za to. 80%, 30.5.2016. ()

Reklama

Reklama