Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér John Flynn natočil thriller podle stejnojmenného románu (The Outfit) Donalda E. Westlaka. Příběh začíná, když hlavní hrdina Earl Macklin (Robert Duvall) je propuštěn z vězení po odpykání trestu za vyloupení banky. Po zjištění, že jeho bratr a komplic Eddie (Edward Ness) byl zavražděn, Earl vypátrá bosse gangsterů (Robert Ryan), který je zodpovědný za smrt bratra a požaduje odstupné ve výši 250 000 dolarů. Následuje série ostrých střetů se ztrátami na obou stranách. (contrastic)

(více)

Recenze (20)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ponurý atmosferický thriller podle stylové Westlakovy předlohy. Téma boje osamělého mstitele a všemocné zločinecké organizace. V hlavní roli skvělý Robert Duvall, jenž si nebere servítky velmi osobitě. Zajímavé i hudebně a režijně. A veterán Robert Ryan svého protřelého padoucha ztvárnil také velmi sympaticky. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zapadlá žánrovka podle knihy Richarda Starka aka Donalda E. Westlakea THE OUTFIT, která má podobný příběh jako pozdější Starkovva kniha THE HUNTER (podle které vzniknul Helgelandův PAYBACK). Čerstvě propuštěný vězeň (vynikající a velmi strohý Robert Duvall) si nárokuje odstupné za zbabranou loupež a smrt bratra a dosahuje toho velmi svérázným a nekompromisním stylem a za pomoci kráčející skály - Joe Don Bakera. Tohle rozhodně doporučuji. Navrch je to debut Johna Flynna (KRIMINÁL, ROLLING THUNDER) a má skvělou Surteesovu kameru a parádní hudbu Jerryho Fieldinga. Pokud máte rádi filmy jako POINT BLANK, jděte do toho! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Syrová a chlapsky přímočará adaptace "parkerovské" krimošky od Richarda Starka / Donalda E. Westlakea zaručeně potěší milovníky sedmdesátek i noiru. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Další Westlakův drsný nemluvný lupič mstící se zločinecké organizaci. Občas někoho okrade nebo zastřelí, ale že by mi to přišlo nějak zvlášť napínavé... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dosť to pripomína Odplatu. Znova jeden nasratý lupič, ktorý chce od Organizácie prachy ako kompenzáciu, ale tá mu ich nechce dať a tak si ich musí zobrať od nich nasilu. Tentokrát má hlavný hrdina Duvall na to aj parťáka Bakera. Nie je to natočené tak štýlovo ako Odplata. Tempo je už tradične sedemdesiatkovo pomalé, čo mi tiež príliš nesedí a vlastne si ma ani príliš nezískal hlavný hrdina, aj keď sa snažil tých parchantov nezabíjať. Takže mi bolo jedno, či to prežije a bol som len zvedavý jak to dopadne. Ešte aj romantická línia tu je na vedľajšej koľaji, takže pre mňa to je až príliš oldschool. Proste film na jedno pozretie. Ale rozhodne ma to bavilo viac/nudilo menej ako napríklad Point Blank s Marvinom, ktorý je až príliš nezáživný. 6/10. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Přímočarý thriller s Robertem Duvallem v roli bankovního lupiče, co se mstí zločinecké organizaci za smrt svého bratra. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Další parkerovina - The Outfit (1963). Parker tentokrát vyfasoval tvář Roberta Duvalla, zde pod přezdívkou Macklin a není to vyloženě špatný. Je to pomalý, fakt hodně pomalý a nemá to ten plynulý švih Starkových novel, ale to Parkerovo charisma tam je. Je to chladnokrevná revenge jízda - Macklinovi kuchli bráchu a ten si to jde spolu s parťákem vyříkat s titulní organizací. Ručně a stručně, i nějaký ten výstřel padne. S elegancí Parkerových vloupaček to nemá mnoho společného, ovšem neústupná buldočí povaha ústředního hrdiny je tu hmatatelná skoro jako u Gibsona v Odplatě a to se počítá. Napálil bych tomu víc, ale ten rozjezd se fakt vleče. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dost tuctovy US fryler zo 70. rokov, Duvall /Stalin, Kmotr/ to dost herecky ustal, hlavne ked my vyrazne pomohli ludia ako Joe Don Baker /Walking Tall 1973/, zvysok hercov som uz jaxi nepoznal. nechybaju ani akcne sceny, v strede vladne velka nuda : 60 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov 70´s kriminálok a filmu noir povinnosť! Nie nepodobné inej adaptácii Richarda Starka – Point Blank (1967). Antihrdina vs. Organizácia. Duvall síce nie je Marvin, ale s rolou mĺkveho a rázneho pomstiteľa sa popasoval obstojne. Navyše tu máme celý rad noirových veteránov vo vedľajších úlohách: Roberta Ryana, Marie Windsor, Jane Greer či Elishu Cook Jr.! Noiristov tiež potešia detaily. Napr. mňa konkrétne scéna s ukážkovým vábením femme fatale, kedy náprotivok odpovedá: „Muž časom zistí, že s niektorými ženami sú iba problémy.“ Nechýba povinná žánrová výbava: silné zbrane, krásne ženy, parádne autá, veľké psy. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, horší scénář a nevyrovnané ztvárnění. Slušná žánrovka, která mohla být mnohem lepší -- snad. Občas trpí pomalostí a nedotažeností postav a jejich osudů. Ve skutečnosti jen za tři, ale kvůli těm autům, rvačkám a bleskovým střílečkám samozřejmě výš. Duvall ztělesněním umanutého realismu. A vyšší hodnocení také kvůli Karen Black -- jedna z těch kvalitních tváří, které pro mě znamenají americký biograf pozdně 60. a hlavně 70. let. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Paradni thriller s hrubozrnou ustredni dvojkou Duvall a Baker, ktera systematicky kraci za svou krvavou odplatou. Je to primocare, drsne a prekvapive hezky natocene. Jen obcas pri prestrelkach jsem si rikal, co by s tim asi udelal Peckinpah? ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Dost typický sedmdesátkový thriller. Ponurý, násilný a s neposednou kamerou. Není to marná adaptace. Sice si to (dle mého názoru zbytečně, ale nenásilně) děj předlohy přeskládalo do jiného pořadí a změnilo to (méně zbytečně a pořád nenásilně) začátek. Dokonce si to vedle Outfitu celkem příjemným způsobem půjčuje motivy nebo aspoň jména i z Huntera a The Man with the Getaway Face. Mám ale dva výrazné problémy: 1) Pointa knihy je v tom, že Parker chce vyřešit situaci s Outfitem. Takže osloví řadu svých kontaktů mezi nezávislými zločinci, kteří se pustí do operací proti Outfitu, a sledujete tak skoro ob kapitolu jinou loupež v jiné části Spojených států. Tady se do nich přejmenovaný Parker pustí sám. Není jich tolik a nemají to takový dopad. A ke všemu chce, aby mu Outfit vyplatil odškodné, čímž se dostávám ke druhému problému. Takže tady: 2) Jako všechny filmové adaptace Parkera, ani tady Parker není Parker. A nemyslím tím jenom to, že se Paker nejmenuje (to není ničí chyba – vygooglete si to). Je to škoda, protože Robert Duvall by ho zvládl úplně v pohodě, což ostatně dokazují scény, kdy na něco reaguje chladným pragmatismem. Ale do toho mu Flynn hodil zavražděného bratra, love interest a přejmenovaného Handyho, který je opravdu jeho kamarád, a zkrátka pokud znáte romány, už víte, v čem je jádro jezevčíka. Přejmenovaný Parker není sociopat. Což je k hlavními hrdinovi, s nímž se máte ztotožnit, dost divná výtka, já vím, ale znovu – pokud znáte romány, víte. Takže tak. S tímhle filmem není nic fundamentálně špatně, ale ani to není zrovna zlatý fond. Bavil mě víc než Point Blank, ale pro příznivce Westlakea pořád existuje jenom jediná dostatečně dobrá adaptace – Payback. Samozřejmě Helgelandova verze. ()

D-bont 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia adaptácia Westlakeovho Parkera s minimálnymi odchýlkami od knihy. Napriek tomu si pri ich čítaní stále predstavujem Mela Gibsona, alebo Jasona Stathama. ()

Reklama

Reklama