Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, který nepostrádá dramatické okamžiky ani značnou dávku humoru, se odehrává v roce 1935 v malém americkém městečku jižanského státu Georgia. Život místních obyvatel je tu spoután mimořádně silným puritánstvím, pruderií a církevním diktátem. Jednoho dne se tu s lepenkovým kufrem svázaným provázkem objeví hlavní postava příběhu, devatenáctiletá dívka Rose, vášnivá krasavice, která nastoupí do služby u výstřední rodiny Hilleyrových. Když ji otec rodiny vítá slovy Budete ozdobou našeho domu, netuší jaký rozruch v městečku i v domácnosti samotné způsobí. Rose totiž touží po lásce a svým smyslným vystupováním připravuje muže o rozum. Třináctiletý Buddy Hillyer se do ní zamiluje hned jak ji poprvé spatří, a není sám. Také jeho otec jejímu kouzlu podlehne, pokouší se ale chladným rozumem svou vášeň potlačit. Rose si ovšem není téměř ničeho vědoma, je ještě příliš mladá a nezkušená, aby dokázala pochopit, jakou rozpoutává bouři. Příběh vypravuje dospělý Buddy, který vzpomíná na dobu svého dospívání, na rozruch, který Rose neúmyslně způsobila nejen v Hillyerovic rodině. Její příchod vzbudil ve městě menší senzaci a dívka se brzy stala cílem místních donchuánů a terčem útoků upjatých puritánů spoutaných zvrácenou falešnou morálkou. Přes obhajobu paní Hillyerové se dívka musí nakonec odstěhovat, ale navždy zůstala ve vzpomínkách rodiny Hillyerových. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

venus 

všechny recenze uživatele

I když to není ničím vyjímečný film, musím dát ****. Takových přijemných snímků "ze života" je celkem málo. K vyššímu hodnocení mě samozřejmě také přiměla Laura Dern;) ()

5150 

všechny recenze uživatele

K zajímavostem patří, že na výrobě a produkci tohoto filmu se podílelo duo Mario Kassar - Renny Harlin a také, že herečky Diane Ladd a Laura Dern jsou ve skutečnosti matka a dcera. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Herecky dobre zvládnutý film, ktorému nechýba pôsobivá hudba a dobová atmosféra. Myslím však, že ten žánrový obrat v druhej polovici filmu skôr uškodil ako pomohol. Na drámu je to celkovo trochu nevýrazné. Popínavá ruža napriek tomuto faktu ponúka niekoľko príjemných dialógových scén s pekným prostredím a zručné réžijné vedenie. 3* a 1/2. Za Lauru Dern v svadobných šatách a krásnu orchestrálnu hudbu v úvode a závere zaokrúhľujem smerom nahor. 75% ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Laura Dern a její krásné oblé ňadro, její úchvatný orgasmus a její nezvladatelná vášeň. Ale jinak...no nic moc. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 1991 - Najlepšia herečka (Laura Dern) spolu s Hye-suk Lee vo filme "Eunmaneun oji anhneunda" ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

49. Zlatý Glóbus za rok 1991 - nominace (2) - Nejlepší herečka (drama) - Laura Dern, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Diane Ladd ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka Rose přichází jako jakási Au-pair do středostavovské rodiny na americkém jihu. Se třemi dětmi v rodině ihned sroste, neboť svou povahou je jim velmi blízká. Je otevřená, plná emocí, jež neváhá kdykoli vypustit do okolí. Všichni si jí ihned oblíbí. Problém je v tom, že svou náklonnost nekriticky dává všem najevo a chlapi se na ni jen lepí. Její naivita hraničí s blbostí a postupně s přibývajícími chybami ztrácí sympatie otce-hlavy rodiny a hrozí jí výpověď. Zastání má však v jeho ženě a nejstarším synovi, probíjí se životem jak se dá.... Když je člověk bez rodičů, jeho normy citů a chování nemá kdo formovat, protlouká se životem a je jen na něm, co vyhodnotí jako dobře a špatně. Touží po klidu a lásce, ale neví zas tak úplně, co to přesně je. To je příklad Rose, která se dopouští spousty přehmatů, přestože ostatní by se jich nedopustili, a varují před nimi i ji samotnou. Rose je zkrátka jeden typ ženy. Je to ten typ, který vás v šestnácti letech láskyplně "zaučí", je to ta žena, kterou potkáte náhodou na večírku a je z toho báječná jízda s postelí na konci, je to ta žena, která vám převrátí život naruby právě ve chvíli, když jste si jistí, že ho máte pod kontrolou. Je to ta žena, kterou vždycky pranýřují nejvíc ti, kteří s ní něco měli (a ohrožuje je to), nebo ti kterým "nedala". Všichní jí chtějí, využijí, opustí, a ona střídá chlapy a hledá lásku mezi těmi, kteří jí nikdy nemůžou dát co hledá, jelikož jim nabízí hlavně tělo (jinak to prostě neumí)... Laura Dern se ve filmu role Rose zhostila velmi dobře, je sexy, jednoduchá a žádoucí. Robert Duvall odvedl standartně perfektní práci, dětské role navýbornou. Snímek je rozvleklý, nepříliš nápaditý, ale dává prostor k úvahám, pokud je divák ochoten přijmout výzvu. Mně se to povedlo a lecos jsem mi i díky tomu docvaklo... ()

Reklama

Reklama