Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ten film má vynikající momenty, ale přece jen příliš spoléhá na sílu westernové nostalgie, když hrdinové dlouhé minuty brázdí americké prérie a do toho vyhrávají obvyklé hudební motivy. John Wayne je vynikající a svého drsňáka si i přes pokročilý věk užívá, zejména když si strčí uzdu do úst a vyrazí na koni tryskem proti přesile padouchů s puškou v jedné ruce a s koltem ve druhé. Rytmus ale filmu chybí, snaha o komplikace vyprávění je občas dost křečovitá a skutečný padouch příběhu vlastně chybí... Chaney je moc nevýrazný, a naopak Ned Pepper v podání Roberta Duvalla sklízí všechny sympatie. Ke všemu na oba dojde až v úplném závěru a mezitím jsou vlastně úplně vedlejší, protože celá zápletka je vystavěna hlavně jako road movie s opileckým drsňákem, frajerským hezounem a přidrzlou dívčinou... Každopádně finále má Maršál vynikající, na hollywoodské poměry až překvapivě nesmlouvavé a na rozdíl od zbytku překvapivě rytmické. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní True Grit v zásadě předbíhá, protože Duke tehdy ještě musel to nostalgické ožralecké vzpomínání na slavná mladší léta v sedle přece jenom hrát, protože na ně měl ještě dost času. Smůla je, že Coeni si vybrali tak vynikající herce a kameru Rogera Deakinse, s čímž se dnes už Maršál těžko může měřit. Ale nemůžete mu upřít, že to finále je opravdu impozantní a Oscar pro Waynea byl zasloužený. A pokud vám úplně nesedí Coenovské haluz-momenty hodící se spíš do Mrtvého Muže nebo něčeho od Lynche, můžete si s tímhle starým pardálem rozumět líp. Uctivých 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na Johna Waynea western netradiční, na dobu svého vzniku tradiční až moc. Žánrová revize, která koncem šedesátých přišla v Hollywoodu do módy, spočívá především v posunu Wayneova kolohnáta do cyničtější roviny. Do trochu cyničtější roviny. Sice chlastá a střílí na zvířátka, ale v nitru je to pořád ten dobrácký strejda z amerického středozápadu. Významnou aktualizací nepředstavuje ani větší prostor pro ženskou postavu, neboť jde o postavu nedospělou a naivní, čili takovou, jaké byly ženy ve většině westernů. Maršál nakonec budí největší respekt tam, kde o novoty neusiluje – monumentální panoramata americké krajiny, Bernsteinův soundtrack (zkuste si při jeho poslechu nevzpomenout na Sedm statečných) a závěrečná přestřelka, kdy jsem chtěl věřit, že Wayne neuhání vpřed na motorovém vozíku, ale skutečně na koni. V té chvíli jsem pochopil, proč MUSEL dostat Oscara. 65% Zajímavé komentáře: Douglas, DaViD´82, mm13 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zápletka je vďaka nevýrazným zloduchom pomerne chabá, ale scenár to ľahko prebije výborne napísanými postavami a skvelými dialógmi (miestami by však neškodilo tie reči zľahka preškrtať). Pomalšie tempo mi nevadilo, finále je až prekvapivo napínavé a emocionálne. V čom ale film mimoriadne zostarol, sú herecké výkony. Vlastne museli byť zastaralé už v dobe vzniku, koncom 60. rokov už bolo toto teatrálne afektovanie dávno prežité. A tým myslím aj samotného Waynea, ktorý si síce postavu vychutnal, ale aj tak som mu pijana so zločineckou minulosťou neveril ani chvíľu. Jeffovi Bridgesovi verím trosku už od traileru, takže sa na coenovský update teším. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že True Grit od bratrů Coenů je vlastně remake jsem zjistil, až když jsem v televizi objevil tento western. Říkal jsem si, že v rámci porovnání určitě neuškodí, když se do něj pustím. Navíc v něm hraje John Wayne a tak jsem nepochyboval, že bych udělal špatně. Ve výsledku ale nevím, jestli jsem dobře udělal nebo ne. Hlavní postava Mattie je v českém dabingu tak brutálně vlezlá a protivná, že jsem doufal, že jí tam někdo z drsnejch rančerů zpacifikuje a bude pokoj. Jelikož se ale jedná o pomstu na slovo vzatou, dalo se předpokládat, že o zpacifikování tady řeč rozhodně nebude. John Wayne to tam obstřeloval obstojně, ale Mattie mu do toho pořád tak kecala, že mi z toho udělali spíš parodii, než adekvátní filmový zážitek. V porovnání s jinými westerny té doby na mě působí Maršál až moc dětinsky a lacině. Remake tak vnímám o mnoho lépe. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fat old man... to bohužel neplatí jen o bohatýrském korpusu Johna Waynea, ale i o bohatýrském korpusu téhle nostalgické westernové podívané, která viděna současnýma očima doplácí na proklatě těžkou zadnici. Navzdory několika pěkným místům je to jen taková plakátově sytá koňská estráda pro penzisty, která zejména po starozákonně potemnělém remaku Coenů vypadá jako hodně muzeální exemplář. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Wayne si to nekrade pro sebe, jenom tu prostě není nikdo jiný kdo by zaujal. Campbell jako neherec s tou vlasovou tsunami nezvládá říct jedinou repliku, aby nemlátila do uší svou umělostí (a navíc je ta jeho postava děsně plochá) a Kim Darby je otravná až hrůza, byť Mattie je ohromně silná role. Naprosto chápu proč se po této roli tato "hérečka" již nikdy nevyhrabala z televizní produkce druhé kategorie. Jediný Duvall dokáže zaujmout, ale těch pět minut co má k dispozici nestačí. A tak je tu jen ten Wayne, který sice také neohromí, ale aspoň to drží nad vodou. Především po neskutečně utahaných úvodních padesát minut než se vyjede vstříc vendetě. V druhé polovině se mu dostane podpory ještě i od kamery, která se vyžívá v krásných krajinkářských technicolorových záběrech. Popravdě, kdyby se to celé půlhodiny před koncem neprobudilo z té unuděné letargie nefungujícího škorpení do pořádného westernu, tak jdu s hodnocením ještě níže. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Henry Hathaway se na konci kariéry teda hodně pochlapil a natočil jeden ze svých nejlepších snímků. Chlastající a mazácky hrající John Wayne (čím starší, tím lepší) ovládá plátno a je tím nejlepším co film nabídne. Zápletka sice je klasická, ale s mnoha osvěžujícími netypickými scénami, stejně tak sentiment se tu mísí s nekompromisním cynismem, až jsem z toho valil bulvy. Jako by se tu starý Hollywood mísil s tím novým, nastupujícím. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dobře odsípající podíváná, ale na své téma mi to přišlo pojáte trošku moc neseriózně. John Wayne u mě vyvolával spíš pobavení než respekt, hlavní padouch je hodně tragická, až politování hodná postavička, která většinu času neustále opakuje "Proč se mi tohle děje" a menší problém mám i s malinko odfláklou režií. Asi nejlepší Waynův moment je závěrečná jezdecká přestřelka, což je jeho jediný bad-ass moment. Pokud chcete vidět hodně zdařilý revenge wester, doporučuji POSLEDNÍ VLAK Z GUN HILL. 55% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Macho Wayne i méně výrazný kolega Texas Ranger jsou řízeni mladistvou ráznou mužatkou v inovativním a dobrodružném westernu o vině a pomstě. Originální Hathawayova verze True Grit / Maršál byla později ještě vylepšená bratry Coeny jako True Grit / Opravdová kuráž.. Původní film s výborným věčně opilým Waynem je laskavější než jeho remake, není v něm tolik černých hlášek a odehrává se na sluncem zalitých loukách. Oproti tomu Coení více pracovali s černou tmou, bílým sněhem a černým humorem, zato však vyšli z výtečné předlohy. Neobvyklý trailer porovnávající obě verze je zde: http://www.youtube.com/watch?v=YeVaheljVhY ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Znám ho dobře. Vystřelil jsem po něm loni v srpnu." Tak tomu říkám známost. Možná i přátelství, protože po cizím člověku se obvykle nestřílí. Tak to vidím já a můj kámoš maršál Cogburn. Najdete ho zlitýho pod stolem a je to zábavnej týpek. Vychytralá Mattie byla oproti němu docela protivnej kluk. Ten zbytek jenom jezdil na koni, střílel a umíral, což byla trošku nuda. Za mě je to jen průměrnej western, jehož význam spočívá pouze ve skvělým remaku, bez kterýho bych Maršála v hlubinách internetu nehledal. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Klasický western ze staré školy. Jiskření mezi titulními postavami je nezapomenutelné, stejně jako finální bitva mezi opelichaným kohoutem Waynem a arcipadouchy. John Wayne své postavě vtisknul vtipnou sebereflexi, která si utahuje z kde čeho. Jedna z mých nejoblíbenějších Waynovek, a to i El Dorado může blednout závistí. PS: Podobný sentiment po divokém západě si pamatuji snad jen z Podivného dědictví. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Průměrný western. Navíc Bernstein vykrádá sám sebe a hudba hodně připomíná Sedm statečných. Nicméně finále funguje. Věřím, že Coeni by s tím mohli něco udělat... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho jsem neviděl western s tak skvělým příběhem a výbornými dialogy. Drsně vtipná road movie pomystychtivé umanuté holky, stárnoucího šerifa-alkoholika a frajerského rangera, kteří si během dvou hodin přicházejí na chuť, zatímco neustále pasou po zmetcích ukrytých někde uvnitř indiánského teritoria. Je to napínavé, je to zábavné, je to (především na konci) drsné a nekompromisní a je to setsakra povedené. Oscar pro Waynea byl rozhodne zasloužený (jízda na koni s opakovačkou v jedné ruce a s revolverem v druhé, to je fakt NĚCO), ovšem nikdo z kolegů-herců za ním nezaostává ani o píď.__P.S. Scéna s věšením zločinců (pojatým jako představení pro velké i malé) na mě dýchla až peckinpahovskou nostalgií.__P.P.S. Na remake od bráchů Coenů se teď těším ještě víc. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Verze bratří Coenů mě bavila o fous víc. Tady je o něco vážnější poloha. Kvalitní provedení s dobrým obaszením. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Najprv som videl remake od bratov Coenovcov a priznávam, že je mi bližší, ale tento originál kvalitu taktiež má. Vedľa ostrieľaného westernového veterána J. Wayna sa výborne presadilo práve to ukecané dievča, aj keď neviem z akého dôvodu má krátke vlasy. V prvých záberoch som bol presvedčený, že ide o chlapca. Príbeh sa od nového remaku naozaj v mnohom nelíši a bol som až prekvapený aká zhoda sa v mnohých scénach našla. Výborne do filmu zapadol i R. Duvall v úlohe "šťastlivca", ale najviac som bol zvedavý na záver a ruku uhryznutú hadom. No, Coenovci na to išli rozhodne drsnejšie...70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vůbec neváhám s hodnocením a dávám plný počet. Maršál je klasický americký western, kterému dominuje pravděpodobně největší legenda divokého západu - John Wayne. Žádné role mu nesedí tak jako ty, při nichž jede na koni, má klobouk, nebojácně střílí od pasu a odvážně se vydává prériemi, městečkami či nádhernou severo-americkou přírodou, která je v Maršálovi středem pozornosti kameramana velmi často, což divácké oko potěší. Příběh nepředstavuje nějaké zvláštní nóvum, ovšem je řemeslně dobře pojatý a zpracovaný. Jedinou slabinu vidím v nepěkné herečce Mattie. Kdyby ji hrála nějaká hezčí, tak by mi ani drzost této postavy nelezla tolik na nervy, jak tomu v tomto případě občas bylo. Celkový dojem je ovšem čistokrevných 5*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle western mi nesedl. Holka, která asi měla být hodna obdivu, mi byla celý film jednoznačně protivná, dlouhé výlety po panoramatech americké přírody sváděly si udřímnout. A John Wayne, no, ten je v tomto žánru skvělý skoro vždycky. ()

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama