Reklama

Reklama

Až se u vašich dveří objeví váš dobrý soused, který nepřichází na návštěvu, ale proto, aby zavraždil vaše děti a vaši ženu, pak vězte, že je válka. Válka, která přišla bez očekávání, která vypukla, aniž by zemi napadl cizí agresor, která však byla stejně krutá a bestiální, jako válka s nacisty. Tato válka probíhala v Jugoslávii, kam jste ještě nedávno jezdili na příjemnou dovolenou. Jugoslávie už není. Tento film byl natočen podle skutečných událostí. Bohužel! (Vapet Production)

(více)

Recenze (5)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drama se zajímavým námětem, jenž nechává diváka nahlédnout do mezilidských vztahů za občanské války v Jugoslávii. Etnický konflikt mezi Chorvaty a Srby zde zasahuje tvrdě do vztahu dvou mladých lidí a na osudech jejich příbuzenstva jakoby demonstruje osud obou kdysi bratrských národů. Netradičního námětu ale nevyužil plně režisér a nevetknul do tohoto snímku více emocí, které by sem zcela jistě patřily. Herci tak nemohli své postavy vykreslit dostatečně plasticky a jejich charaktery jsou tudíž pro diváky lehce zjednodušené. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Omnoho drahší, filmovejší a divácky vďačnejší film o Vukovare, než chorvátsky protipól z toho istého roku VUKOVAR SE VRAČA KUČI, ale s rovnako silným, a rozhodne nebezpečnejším propagandistickým zámerom. Čo je na tomto filme hlavné a ideologicky zásadné, je totiž otázka vinníka. Ten je nenápadne označovaný mnohými indíciami, ktoré nezasvätenému ľahko uniknú. Chorvátskym nacionalistom sa tak pričíta všetka vina, pričom o srbských paramilitárnych silách, ktoré mali na rozpútaní skutočného ozbrojeného konfliktu hlavný podiel viny, nepadne ani slovo. Všetko vojnové peklo, ktoré sa odohráva v druhej polovici filmu, kedy je napríklad muž donútený strieľať na svoj vlastný dom so svojou tehotnou manželkou v ňom, má potom za úlohu toto vnímanie už iba podporiť. Vzhľadom k tomu, že to všetko je možné prehliadnuť a že dnes už na tomto vyznení nezáleží, je možné – hlavne pre bežného diváka – film VUKOVAR - JEDNA PRIČA (resp: POSTE RESTANTE) vnímať bez propagandistického aspektu ako otrasnú výpoveď o hrôzach občianskej vojny. Totižto keď sa z celého vášho sveta stane horiace peklo a vojnoví psi sa pustia z reťaze, je často už úplne jedno, kto to celé spustil... ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Záběry na zničený Vukovar jsou působivé (a strašidelné). Při tom pohledu člověka napadá jediné slovo PROČ? Plusem snímku je také to, že poodhaluje důvody vzniku Republiky srbská krajina na území Chorvatska. Naznačuje to, o čem se u nás v médiích mnoho nepsalo. Konkrétně, že když Chorvaté vyhlásili nezávislost, prohlásili Chorvatsko státem Chorvatů (bez ohledu na velmi výraznou srbskou menšinu). Filmařsky je to ale dosti bídné a pohled na důvody vzniku občanské války v Jugoslávii je až příliš jednostranný...... ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Viac ako krutý film, šokovala ma scéna znásilňovania tehotnej ženy, asi najhoršia scéna za posledné obdobie. Balkán je svojimí historickými kotnfliktami a náboženstvom tak rozpoltený že strácam vieru či sa to ešte niekedy dá dať do kopy. Chodil som tam od 1966 roku a ani ma nenapadlo, že by k niečomu podobnému mohlo prísť. Boli vždy svorní, veselí, radi sa zabávali, o nenávisti ani najmenšia zmienka, A po smrti Tita explózia národnostných treníc a nevyrovnané účty Ustašovci vz Četnici. ()

Reklama

Reklama