Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

tahit 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je excelentní muž zaprášených savan a nekonečných pamp. Má něco v sobě, co schází mnohým dnešním hercům westernových filmů. Poezii romantiky, kterou měli i takové hvězdy jako John Wayne, Gregory Peck, James Coburn, Charles Bronson a jiní. Třebaže jejich kovbojským filmovým postavám je už odzvoněno. Jednou vidět stačilo. Fabulace příběhu nikterak se nelišící od jiných kovbojek v závěru totálně ustrnula. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Slušný western se zajímavým příběhem, kterému však něco chybí k tomu aby mohl být nezapomenutelný. Je to škoda, protože úvod je hodně slibný a scénář, kde smazávají hranice mezi dobrem a zlem a spravedlnost se jeví jako nejdnoznačná potenciál rozhodně má. Clint Eastwood + western je navíc kombinace, která snad nemůže nefungovat, jenomže režisér Ted Post nevyužívá potenciál na maximum. Za všechny příklady bych zmínil zůčtování se třemi zločinci, které coby finále vysloveně selhává. Zde si rozhodně mohli tvůrci dát záležet více a to i při zachování scénáře. Škoda. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mě svou ranou tvorbou mám pocit ještě nikdy nezklamal, dolarovou trilogii považuju za to nejlepší co se dá ve westernovém žánru vůbec najít a na sérii drsných "harrykriminálek" taky nedám dopustit. A nejinak je tomu i v případě tohoto netradičně tradičního westernu americké provenience. Netradiční je svým leitmotivem, kterým je tady názorový střet mezi lidsky, chcete-li subjektivně, spravedlivým hrdinou - federálním maršálem Cooperem (Eastwood) a justičně, chcete-li objektivně, spravedlivým soudcem Fentonem (Hingle), avšak tato vlastně moralizující příchuť nic neubírá atraktivitě příběhu o pomstě za krutý lynč, který v závěru vygraduje až do lehce thrillerové roviny. Veskrze příjemný dojem pak dotváří i klasicky pojatá romantická vložka, byť s nepříliš pohlednou Inger Stevens. Věším čtyři hvězdy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Westernová krimidráma bez slovenského názvu sa iba v niekoľkých málo ohľadoch vymyká z bežnej produkcie tohto žánru. Je to najmä zásluhou Clinta Eastwooda, ktorý nadviazal na svojich najlepších predchodcov a po Leoneho trilógii si strihol ďalšiu zapamätateľnú úlohu. Aj atmosféra divokého Západu, kde zákonom bol sudca Fenton, bola stvárnená presvedčivo. Problémom bola obrátená gradácia filmu, v ktorom po dramatickom začiatku dej postupne upadal, až úplne uviazol pár minút pred záverečnými titulkami. A tiež hudba, ktorá síce bola typicky westernová, ale aj hlučná, vtieravá a príliš násilne zdôrazňujúca dianie na plátne. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hang ´Em High je taký "nedorobený" western, ktorý sa snaží kombinovať staré známe a osvedčené postupy (zápletka, pomsta) a prinášať zároveň niečo netypické (záver, pokec o práve) a celok vyznieva ..ehm...nijako, bez chuti, nezaujímavo. Clint ešte nevychytal všetky grify, ktoré mu budem neskôr žrať aj s navijakom, nie je ani natoľko drsný, ani cool... Pri skoro dvojhodinovej stopáži si človek môže na pár miestach mierne pospať a o nič svetoborné nepríde. Na "hráča" Clintovho kalibru ide o podpriemerný western! ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)
  • V tomto filme Clint Eastwood predstavil výrazne modernizovaného kovboja v príbehoch veľmi podobných westernoch Johna Wayna, ale oveľa serióznejších. (westerns)

Reklama

Reklama