Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pověste je vysoko v sobě mísí prvky spaghetti westernu, dramatu a akčního filmu. Vše podbarveno docela slušnou hudbou a dobrými hereckými výkony (Clint byl už v mládí děsně cool, to se musí nechat). Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale dám je, i když o pět let později se v Magnum Force spolupráce Eastwood - Post, skutečně vydařila mnohem víc a právě tam vznikal kult. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

V padesátých a šedesátých letech vládlo westernu duo John Ford a John Wayne, přičemž jejich westerny oslavovaly vítězství Práva nad právem silnějšího (typickým příkladem je Muž, který zastřelil Liberty Valance). Pověste je výš se točí okolo stejného tématu, jen se snaží být drsnější a ukazovat odvrácenou stranu tohoto vítězství - veřejné popravy jako podívaná, rychlost procesu často nahrazovala hlubší zkoumání (dva chlapci). Bohužel film brzdí vedlejší téma s blondýnkou (bouřka jako katarze - to je jako od Ibsena) a Eastwoodova schopnost přežít všechno (Limonádový Joe je proti němu břídil, protože Eastwood se z průstřelů dostane bez kolaloky). Ovšem čtyři hvězdičky si film zaslouží - falešná uhlazenost filmů dua Ford Wayne konečně vzala za své. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvý Western ktorý som videl v hlavnej úlohe s Clintom Eastwoodom. úvodná scénka obesencom patrí k mojim najobľúbenejším. Je to dosť zamiešaný príbeh pretože záporáci vlastne zlý neboli iba si poplietly nesprávneho človeka ktorým bol na ich nešťastie Clint ktorý sa stal šerifom. Nech bol dej ako akoľvek dobrý príbeh nebol dokončený a podľa mňa na rýchlo zhumplovaný (nedostatok financií ? možno už nebol čas ? ktovie) chcelo by to dvojku čo však už možné nie je. Nostalgia mi nedovolí takže film dostáva silné 4 hviezdy ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabsich Clintovo westernu. Pribeh je docela na western komplikovanej, je tu narvana sposta motivu, jenze bohuzel je to silena nuda a desne se to tahne, prvni pulhodinka je k nepreziti, pak nastesti Clint vyrazi na lov a to je nakejch 45 minut solidni zabava. Konec pak uz zase jede v nudnejch kolejich. Navic je to nejak podivne natoceny, obcas sice nejakej stylovej zaber, ale spis hromada debilnich, hudba dost hrozna a Clint, ackoliv krome svyho drsnackyho vyrazu tady jeste furt dela nasranyho, tak vlastne nic moc nepredvede, neohani se rychle s pistoli, neni zadnej vekej rvac a kazdou chvily je na sracky. No a tohle vsechno ma navic sileny dve hodiny. Snada o ozvlastneni pribehu se sice ceni, ale je to proste desna nuda. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

potom ako si clint spravil meno svojou a leoneho dolarovou trilogiou prisiel spat do holywoodu aby naktrutil prvy western vo svojej novozalozenej produkcnej spolocnosti MALPASO (povodne mal rezirovat sergio leone, ale ten v tej dobe pracoval na once upon a time in west, ktory vysiel v tom istom roku a v priamom suboji nedava poveste je vys sancu)... hang'em high sa stylovo snazi priblizit spaghetti westernom, ale nech sa reziser post (s ktorym eastwood pracoval na honackom serialy rawhide) snazi ako chce nedokaze vykuzlit spinavost a charakter ktorym sa vyznacovali leonove kovbojky ale skorej sa priblizuje uhladenemu stylu johna forda, i ked obcas pride s nejakym trikom ktory sa priblizuje talianskemu stylu ... dej je zbytocne natahovany a po silnom zaciatku zacne tempo dost viaznut, co musi zachranovat clint so svojou charismou a dominic frontiere so slusnym soundtrackom a hlavnym motivom ktory sa vam urcite vryje do pamati... ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)
  • „Tento film pojednával o trestu smrti a bezpráví. Cítil jsem, že nastal ten správný čas – a to, i když se jednalo o menší snímek – v tomto ohledu sám sebe překonat,“ ohlédl se s odstupem času za tímto westernem sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama