Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca westernová klasika, ktorú som naplno docenil až na staré kolená. Prvýkrát som film videl na ušmudlanej VHS niekedy začiatkom 90. rokov, vtedy sa mi príliš nepáčil, lebo som bol posadnutý dolárovkami (Good Bad Ugly som vtedy pozerával hádam s mesačnou frekvenciou) a toto sa mi zdalo akési ukecané a s malým počtom mŕtvol. V skutočnosti je to akčné tak akurát, má to jeden z najlepších scenárov v tomto žánri a je to skvele natočené. SPOILER: Tá záverečná prestrelka, pri ktorej sa hlavný zloduch zo strachu z konfrontácie s hrdinom sám obesí, nemá vo westernoch obdobu. Akurát hudba, ktorá napodobňuje Ennia a vyvoláva nepatričné špagetové asociácie, sa k tomu vlastne nehodí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood byl vždycky frajer. To by se totiž nikdy nedostal tam, kde dneska je. Tady se v roce okupace Československa ruskými vojsky vyšvihl v roli westernu, který bych chvílemi neměl problém označit jako hororový western. Překvapivě místy hodně ponurý a depresivní western. Ale bavilo mě to. V rámci posledně viděných westernů je tenhle atmosférou hodně jiný, i když v něm cítíte takové ty klasické spagetti motivy. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Western zcela přeplněný typickými nadsazenými spaghetti-motivy. Naprosto neodmyslitelnou roli v něm hraje vůdčí hudební motiv, schéma nejrůznějšího věšení a vyabstrahované maličkosti, které mají umocňovat expresivní styl a do absurdity přivedený žánr. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabsich Clintovo westernu. Pribeh je docela na western komplikovanej, je tu narvana sposta motivu, jenze bohuzel je to silena nuda a desne se to tahne, prvni pulhodinka je k nepreziti, pak nastesti Clint vyrazi na lov a to je nakejch 45 minut solidni zabava. Konec pak uz zase jede v nudnejch kolejich. Navic je to nejak podivne natoceny, obcas sice nejakej stylovej zaber, ale spis hromada debilnich, hudba dost hrozna a Clint, ackoliv krome svyho drsnackyho vyrazu tady jeste furt dela nasranyho, tak vlastne nic moc nepredvede, neohani se rychle s pistoli, neni zadnej vekej rvac a kazdou chvily je na sracky. No a tohle vsechno ma navic sileny dve hodiny. Snada o ozvlastneni pribehu se sice ceni, ale je to proste desna nuda. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to sice nějaký převratný film svého žánru, ale Eastwoodovo už tehdy typické herectví (od dob Dolarovek) pozvedlo tento realistický western o zločinu a trestu, práva a spravedlnosti na takový lepší průměr..Námět rozhodně špatný není, ale něco tomu prostě chybělo..Co je však podstatné napsat, tak sice to že se jedná o poslední Clintův western ze 60 let..Paint Your Wagon už mězi ně nepočítám..Film samotný je spíš až na pár světlých okamžiků roztahaná nuda téměř do dvou hodin, pomálu akcí, málo mrtvých tedy krom těch oběšených, a pomstichtivě zastřelených na samém konci filmu. Vyzdvihl bych snad jen hudební kulisu a krásnou záhadnou blondýnku. ps: Jinak se zcela stotožnuji s názorem uživ.YURAyura resp. s jeho první a poslední větou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Začíná to slibně; vězeňská chátra, stará dobrá šibeniční spravedlnost, nasraný Clint, úderný soundtrack a exploatační feel. Jenže pak namísto, aby se děj ubral k lovu sráčů na sladký cestě za pomstou, tak odbočuje, uvadá a ztrácí tempo. Říkám zkrátit, poskládat to nářezovější a byl by super western. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Netypický a hodně drsný western s Clintem Eastwoodem. Alternativní název (z TV MGM): Pověste ho vysoko. Jak vzniká striangulační rýha? "Hang 'Em." Souboj mezi "tradičním" pojetím spravedlnosti lynčováním a počínajícím výkonem soudnictví v Oklahomě 19.století popisuje tento americký snímek. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lKITYu7z-AY ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tenhle western viděl někdy tak před 25 lety a pamatoval jsem si z něj víceméně jen úvodní scénu oběšení a hlavní zápletku, ale jinak nic, jen že se mi to celkem líbilo, a pak až dnes. Film, zjevně částečně inspirovaný Clintovými špagetami, je zajímavý a díky postavám (kdy dokonce i hlavní trio záporáků dostane trochu prostoru aby vylezlo, že nejsou úplně jednorozměrní) nikoli šablonovitý, ne přímočarý a navíc končí částečně otevřeně, protože ne všichni viníci byli potrestáni (zřejmě je autorským záměrem ukázat, že spravedlnost je boj, který nikdy nekončí), praktiky jediného místního soudce a hrdinova šéfa taky nejsou černobílé a někdy je o soudní spravedlnosti nutné pochybovat. Vytkl bych jen tu melodramatickou vsuvku, která by dobře zapadla do filmu tak o deset let staršího a jinak pojatého. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vskutku divoký západ lynčů, soudců, co nejdou k pověšení daleko a zločinců, co s vyhlídkou na konopí kolem krku kladou odpor. Už od první scény kopne Post do vrtule, šibeniční chvíle jsou poměrně znepokojivé a ženský faktor je omezen na snesitelné minimum. První produkce Eastwoodovy The Malpaso Company a zároveň nezanedbatelný příspěvek do řad revizionistických westernů, ve kterém si sám pan majitel v hlavní roli léčí jizvy na krku a duši olovem, provazem a s vysokou pravděpodobností i penisem. Aby ne, když je to sexuální kovboj.. Za ten detail na jeho přivřené oči, co věští padouchům brzký pohřeb do maximální ceny 15 dolarů, jistě posílal nějaké tantiémy dvojici Leone, Delli Colli.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už úvod je zaujímavý, ostrý a bez okolkov. Prakticky to čo rieši celý 'The Ox-Bow Incident' sa tu odohrá behom desiatich minút. Tu však ide samozrejme o niečo iné. Dráma a myšlienková forma sa dostávajú do úzadia a nastupuje (h)rana Eastwood a ten sa s dejom a priebehom len tak nebabre, takže by som kľudne k žánru zaradil aj akčný. Len ten trošku spatetizovaná záverečná (našťastie len krátka) zápletka by sa kľudne dala vystrihnúť. A titulná skladba tiež dobre známa, aspoň už viem odkiaľ. 75%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Šťavnatá kovbojka s výborným netradičním scénářem o spravedlnosti, věšení a morálce. Clint parádní a úvodní lynč hodně překvapivý. Závěrečná přestřelka je dost neobvyklá stejně jako její koncovka. Ani ta romantická linka není zrovna běžná. Prostě velice originální pojetí westernu. Prezentace veřejného věšení, kde se prodává pivo a preclíky nemá chybu. Hudba tam úplně nepasuje být není úplně marná. ()

sud 

všechny recenze uživatele

První western, který Clint Eastwood natočil v Americe. Je to dobrý strhující western a Clint v něm hraje výborně. Není to typický Americký western, má trochu prvky Italských spaghetti westernů. Kdo je fanouškem Clinta Eastwooda musí vidět. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pověste je vysoko v sobě mísí prvky spaghetti westernu, dramatu a akčního filmu. Vše podbarveno docela slušnou hudbou a dobrými hereckými výkony (Clint byl už v mládí děsně cool, to se musí nechat). Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale dám je, i když o pět let později se v Magnum Force spolupráce Eastwood - Post, skutečně vydařila mnohem víc a právě tam vznikal kult. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je excelentní muž zaprášených savan a nekonečných pamp. Má něco v sobě, co schází mnohým dnešním hercům westernových filmů. Poezii romantiky, kterou měli i takové hvězdy jako John Wayne, Gregory Peck, James Coburn, Charles Bronson a jiní. Třebaže jejich kovbojským filmovým postavám je už odzvoněno. Jednou vidět stačilo. Fabulace příběhu nikterak se nelišící od jiných kovbojek v závěru totálně ustrnula. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Kvalitny clintwestern, ktory prekvapi aj, v niektorych scenach, hitchcockovskymi scenami a politicko-justicnymi dilemami… ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po slavné dolarové trilogii, kterou ovšem v Americe moc lidí neznalo, přichází na scénu ne už tolik neznámý cizinec, aby si srovnal účty s darebáky, kteří ho téměř připravili o život oběšením. Kdo čeká svižnou honbu za pomstou, bez jakýchkoliv dějových odboček bude zklamán. Clint se trošku hledá a tak velkou roli zde má i soudcovská svině v podání Pata Hingleho, který neomezeně vládne jednomu americkému městečku. Za občasné záblesky budoucích časů dávám 60% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Sice na tomhle tradičním westernu o pomstě není nic převratného, ale stejně se na něj ráda podívám klidně i potřetí. Příjemná, odpočinková klasika s drsným chlapíkem s kolty proklatě nízko a bandou padouchů, jejichž osud je od začátku křišťálově jasný:-). 65% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jak už zde psal uživatel B!shop, je to prostě podivně natočený. A některé skladby a návaznosti scén jsou až zarážející. ()

Reklama

Reklama