Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po slavné dolarové trilogii, kterou ovšem v Americe moc lidí neznalo, přichází na scénu ne už tolik neznámý cizinec, aby si srovnal účty s darebáky, kteří ho téměř připravili o život oběšením. Kdo čeká svižnou honbu za pomstou, bez jakýchkoliv dějových odboček bude zklamán. Clint se trošku hledá a tak velkou roli zde má i soudcovská svině v podání Pata Hingleho, který neomezeně vládne jednomu americkému městečku. Za občasné záblesky budoucích časů dávám 60% ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo po Walesovi jako koukat se na Ramba a pak na záběry z mírové konference. Neuvěřitelně klišoidní kecy o právu a spravedlnosti, který Clint sice přecházel se svým pověstným úšklebkem, nicméně stále poslouchající fanatického soudce, který věší každýho za všechno, jen aby chudinka své jméno zapsal do historie. Clint má pochytat devět samozvaných soudců, což z počátku i vypadá, ale sotva má dva, už to začne politicky drhnout, vléct se a pak se z toho stane pomalu West Side Story říznutá Duchem. Přestřelky jsou všeho všudy 2. Ano, DVĚ. Špatný film určitě ne, ale sliboval něco a dodal nic. Přesto, kdo má mezery ve westernové tvorbě, doporučuju shlédnout, i takto vypadal pozdní divoký západ. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vskutku divoký západ lynčů, soudců, co nejdou k pověšení daleko a zločinců, co s vyhlídkou na konopí kolem krku kladou odpor. Už od první scény kopne Post do vrtule, šibeniční chvíle jsou poměrně znepokojivé a ženský faktor je omezen na snesitelné minimum. První produkce Eastwoodovy The Malpaso Company a zároveň nezanedbatelný příspěvek do řad revizionistických westernů, ve kterém si sám pan majitel v hlavní roli léčí jizvy na krku a duši olovem, provazem a s vysokou pravděpodobností i penisem. Aby ne, když je to sexuální kovboj.. Za ten detail na jeho přivřené oči, co věští padouchům brzký pohřeb do maximální ceny 15 dolarů, jistě posílal nějaké tantiémy dvojici Leone, Delli Colli.. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa spoliehal na ikonu Clinta Eastwooda. Ale to mu ani zďaleka nestačilo. Podstatná a hlavná dejová linka sa po polhodine odsunula na vedľajšiu koľaj a celý motív filmu sa stratil v tom aby čo najlepšie vykreslil Eastwoodov zmysel pre spravodlivosť. Avšak koho to zaujíma? Z našlapaného úvodu pre slušný western sa nakoniec stala precitlivená dráma z násilne pridanou romantickou vložkou. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvý Western ktorý som videl v hlavnej úlohe s Clintom Eastwoodom. úvodná scénka obesencom patrí k mojim najobľúbenejším. Je to dosť zamiešaný príbeh pretože záporáci vlastne zlý neboli iba si poplietly nesprávneho človeka ktorým bol na ich nešťastie Clint ktorý sa stal šerifom. Nech bol dej ako akoľvek dobrý príbeh nebol dokončený a podľa mňa na rýchlo zhumplovaný (nedostatok financií ? možno už nebol čas ? ktovie) chcelo by to dvojku čo však už možné nie je. Nostalgia mi nedovolí takže film dostáva silné 4 hviezdy ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Snímek byl ovlivněn politickými protesty a násilnostmi odehrávajícími se v Americe v roce 1968, tedy v době, kdy přišel do kin. Nad násilím ve filmu se pozastavil i tehdejší prezident USA – Lyndon B. Johnson. (ClintEastwood)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)

Reklama

Reklama