Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to sice nějaký převratný film svého žánru, ale Eastwoodovo už tehdy typické herectví (od dob Dolarovek) pozvedlo tento realistický western o zločinu a trestu, práva a spravedlnosti na takový lepší průměr..Námět rozhodně špatný není, ale něco tomu prostě chybělo..Co je však podstatné napsat, tak sice to že se jedná o poslední Clintův western ze 60 let..Paint Your Wagon už mězi ně nepočítám..Film samotný je spíš až na pár světlých okamžiků roztahaná nuda téměř do dvou hodin, pomálu akcí, málo mrtvých tedy krom těch oběšených, a pomstichtivě zastřelených na samém konci filmu. Vyzdvihl bych snad jen hudební kulisu a krásnou záhadnou blondýnku. ps: Jinak se zcela stotožnuji s názorem uživ.YURAyura resp. s jeho první a poslední větou. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hang ´Em High je taký "nedorobený" western, ktorý sa snaží kombinovať staré známe a osvedčené postupy (zápletka, pomsta) a prinášať zároveň niečo netypické (záver, pokec o práve) a celok vyznieva ..ehm...nijako, bez chuti, nezaujímavo. Clint ešte nevychytal všetky grify, ktoré mu budem neskôr žrať aj s navijakom, nie je ani natoľko drsný, ani cool... Pri skoro dvojhodinovej stopáži si človek môže na pár miestach mierne pospať a o nič svetoborné nepríde. Na "hráča" Clintovho kalibru ide o podpriemerný western! ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Trochu mi připadalo, že se Ted Post snaží okopírovat charakteristické rysy Leonových 'spaghetti' westernů. Dle mého názoru se mu to příliš nepodařilo. Námět neni špatný, děj mě také zaujmul, a i hudba nebyla k zahození, ale přece jen to nějak nebylo ono. Postrádal jsem ten správný náboj, který by mě nějak oslnil. 65% ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Až neskutečné, jak dokáže Clint Eastwood svou přítomností pozvednout o dvě kategorie výš zcela průměrný western. Tenhle snímek z roku 1968 zcela splnil má očekávání. Název totiž odpovídá tomu, co se na plátně bude dít. :-) Klidně bych snesl ještě půlhodinku navíc. Rád bych se podíval na to, jak Cooper dokoná dílo spravedlnosti. 85% ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa spoliehal na ikonu Clinta Eastwooda. Ale to mu ani zďaleka nestačilo. Podstatná a hlavná dejová linka sa po polhodine odsunula na vedľajšiu koľaj a celý motív filmu sa stratil v tom aby čo najlepšie vykreslil Eastwoodov zmysel pre spravodlivosť. Avšak koho to zaujíma? Z našlapaného úvodu pre slušný western sa nakoniec stala precitlivená dráma z násilne pridanou romantickou vložkou. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)
  • „Tento film pojednával o trestu smrti a bezpráví. Cítil jsem, že nastal ten správný čas – a to, i když se jednalo o menší snímek – v tomto ohledu sám sebe překonat,“ ohlédl se s odstupem času za tímto westernem sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama