Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Han22 

všechny recenze uživatele

Někdo po invazi do Normandie panuje příšerný chaos. Dělostřelci bombardují vlastní jednotky, záložáci neví kde mají být a hranice fronty jsou velmi nejasné. Během toho se vojín Kelly doví o bance plné zlata v hodnotě 16 milionů dolarů kousek za frontou. A rozjíždí se velkolepý plán na její vykradení, ke kterému se přidávají další a další postavičky. Ať už jde o hipísáckého tankového velitele Pošuka, co nesnáší negativní vlny, hurónského seržanta Velkého Joa nebo provianťáka, kterému chybí snad jen v očičkách dolary jak z animáče. Naprosto vynikající komedie plná hlášek či scén, kde kraluje westernová parafráze ve finále, zakončená zcela pragmatickým tankovým výstřelem :) Ovšem ač je to komedie, Kellyho hrdinové obsahují naprosto luxusní akčně-válečné scény ať už přepad u pole, bombardování vlastním letadlem či fantastickou čistku městečka ve finále plné vychytaných tankových soubojů. Navíc to úžasně táhnou Savalas a Sutherland, mezi nimiž je Eastwood tak trošku v pozadí. A ještě k tomu hraje chytlavý song Burning Bridges. SPOILER: Celou dobu si říkáte co se pokazí. A víte co? Nepokazilo se nic, zlato našlo nové majitele, takže jsem na 100% spokojený :) ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Perfektný film. Skvelá akcia a zábava. Príbeh o tom, ako skupina amerických vojakov v honbe za nemeckým zlatom je schopná prelomiť nemeckú frontu a vniknúť sediatky kilometrov na nepriateľské územie aby nakoniec obsadili banku, dostali zlato a odškodnili tak sami seba za vojnové útraby. Donald Sutherland ako večne opitý veliteľ tanku nemá chybu. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood, Telly Savalas a Donald Sutherland - to jsou hlavní tahouni Kellyho hrdinů, kteří dobře fungují v obou rovinách, jak v té vážné, tak v té odlehčené. Výborná válečná komedie o mužích, kteří šli ukrást zlato a málem vyhráli válku. Zlaté pruty, které jsou v sázce, jsou obrovským lákadlem pro skupinu amerických vojáků, kteří se neváhají dostat až za nepřátelskou linii. Kvalitní zábava a Eastwood jako chladný a inteligentní Kelly, nemá nejmenší chybu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

CLINT EASTWOOD,TELLY SAVALAS a DONALD SUTHERLAND v extra zábavnej vojnovej komédie,v ktorej sa vyskytuje veľké množstvo akcie,napätia,ale i honu za zlatými tehličkami v banke,za ktorými sa vydávajú títo traja páni spolu s ďalšími dobrovoľníkmi,ktorí sa podujmú na nebezpečnú cestu,samozrejme ani nevedia ako začnú vďaka svojmu úsiliu meniť chod vojny...Clint Eastwood je v pohode,po Leoneho skúsenostiach mení žáner,kde tomuto borcovi to ide pred kamerou,zároveň je z neho čochvíľa vynikajúci režisér! Perfektný dabing,kde p.Županič vie presne,ako preniesť svoj hlas za jeho,aby to pôsobilo autenticky,sviežo,zaujímavo... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +Clint Eastwood, Telly Savalas a další, slušná akce, občas úsměvné -má to slabší místa a jako válečný film to funguje o něco méně, postrádá to logiku/// Kapánek mi to připomělo Mrchožrouty. Tento film je elegantně herecky rozehrán a herce si opravdu zamilujete a jako "Eastwoodovka" je tento film velmi vydařený. Kdo čeká válečný film, dostane se mu tak trochu něco jiného, odlehčeného. Trošičku to zabíjí dlouhá stopáž, jinak dobrý./// Celkem 74%/// ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Film se natáčel v bývalé Jugoslávii, dlouhých šest měsíců. Natáčelo se například v Chorvatsku, v obcích Vižina, Brig, Kastelir, Beočin a Buje. (ClintEastwood)
  • Co se týká příslušnosti hrdinů filmu, Kelly (Clint Eastwood) a jeho muži jsou z 35. pěší divize, Pošuk (Donald Sutherland) a jeho muží patří k 6. tankové divizi a Němci, hlídající banku se zlatem, jsou z 1. tankové divize SS. (Dzin01)
  • Během natáčení onemocněl Donald Sutherland (Pošuk) meningitidou. Byl hospitalizován v jugoslávské nemocnici, přičemž upadl do kómatu a následně na několik sekund prodělal klinickou smrt. Během toho podle svých vzpomínek sledoval z vnějšku své vlastní tělo vstupovat do modrého tunelu a poté byl pohlcen jasným bílým světlem. Po probrání se z kómatu byl studiem MGM vyjednán jeho převoz na léčení do Velké Británie, jelikož v Jugoslávii nebyly k dispozici antibiotika. Tyto zdravotní komplikace protáhly natáčení o více jak 6 týdnů. Při pobytu v nemocnici se pak Donald naučil malovat akvarely. (Martensson35)

Reklama

Reklama