Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (305)

HAL 

všechny recenze uživatele

Burtona s Eastwoodem asi moc štvalo že nehrají Jamese Bonda, tak si udělali vlastního. Za druhé světové, a na alpském hradě, které se překvapivě nejmenuje Wolfenstein. Luxusních aut a martini si tu tedy moc neužijí, a bondgirls tu nějaké sice jsou, ale času na špásování s nimi taky moc není, protože tady je nasazení v akci od začátku až do konce, a bodycount v druhé půli jde přes stovku. Na 50 let starý film impresivní. Příliš dlouhé, v jeden moment značně překombinované, ale stejně, impresivní. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film se špionážní tematikou. Film, který předešel svoji dobu - má co říci i dnes. Snímek, kterým rozhodně nepohrdnu. Impozantní herecké výkony - Clint Eastwood, Richard Burton ad. Příběh je napínavý, člověk se od začátku baví a nenudí...stále je udržován v očekávání, kdo že je ten zrádce a dvojí agent? Super scény na lanovce, není nouze ani o dobré hlášky. Diváka musí nadchnout i neuvěřitelný klid mjr. Smithe (R. Burton), obzvlášť při jeho výkladu v místnosti s krbem (a to nejen po příchodu mjr. Von Happena). Jeden z nejlepších válečných filmů všech dob !!!!..... Takové drobnůstky: 1) Když mjr. Smith se svojí skupinou prchá ze zámku, vyskakují z lanovky do řeky. Ovšem v dalším záběru, když vylezou na souš, mají všichni vlasy relativně suché!!! (vzhledem k tomu, že při seskoku se všichni dostali pod hladinu, musela by jim voda z vlasů téct). Nejvíce je to vidět (pochopitelně) na Mary. Jako nějakou závažnou chybu či nedostatek bych to ovšem neklasifikoval, jedná se o velmi časté nedopatření ve více filmech a v případě Where Eagles Dare to je i dost pochopitelné - v takové zimě, ve které se tato scéna odehrává mít mokré vlasy jistě není žádný med :) 2) [logický nedostatek] Když mjr. Smith a poručík Shaffer jedou na lanovce do hradu, nejsou v kabině lanovky slyšet kroky, přičemž ve scéně, kdy prchají ze Schloss Adler, jsou slyšitelné a díky tomu následuje boj na lanovce. 3) [logický nedostatek] Zamyslíme-li se nad scénou, kdy Smith a Shaffer jsou na kabině lanovky a blíží se k hradu (vylézají na "kotvu" kabiny), mohly by ty jejich bílé zimní komplety být krásně vidět, takže obsluha lanovky by je mohla zneškodnit. 4) [logický nedostatek] Při přestřelce (ve scéně, kdy mjr. Smith hovoří vysílačkou na hradě s velitelstvím), kdy je vyvolán poplach a Němci se snaží Shaffera dostat, by nejspíš poručíkovi došlo střelivo a než by stihnul přebít, němečtí vojáci by doběhli za roh, za kterým se kryl, a zastřelili by jej. ad 4) - jde spíše o úvahu než o nějakou chybu, spíše jde o diskutabilní bod v mém komentáři. 5) [něco z historie] Vrtulníky za druhé světové války byly teprve ve vývoji a poprvé byly použity až v roce 1950 v Koreji. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavný akční film, u kterého je označení „válečný“ velmi zavádějící. Ano, snímek Kam orli nelétají se odehrává ve 2. světové válce, ale mnohem blíže než k těmto filmům, má ke špionážním thrillerům typu raných bondovek. Přeci jen když komando dvou agentů vyřeší zámek plný nácků, jde realismus trochu stranou. Dvojice Burton/Eastwood funguje velmi solidně, jeden coby mozek, druhý coby řešič, každý má roli na tělo. Zápletka je velmi solidní a scenář celkem chytrý, to jak postava Burtona vytáhne jména konspirátorů je fakt pecka, závěr v letadle také. Prostředí zimních Alp navíc dodává filmu romantickou estetiku, takže z mé strany není co řešit. Akční film ze staré školy v tom dobrém smyslu slova. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo od Kam orli nelétají nedejbože očekával seriózní válečný film, byl by asi hodně zklamán. Ovšem jako unikátní mix špionážního válečného thrilleru a velkolepého akčního dobrodružství funguje snímek Briana G. Huttona takřka dokonale. Není sice až tak slavný a všeobecně nadšeně přijímaný, jako některé jiné snímky, v nichž Eastwood hrál, o to více si však možná zaslouží vyzdvihnout. Má totiž náramně zamotaný příběh, úžasné horské lokace, skvělou ústřední melodii, několik výborných momentů (dramatických i ryze akčních) a Eastwood zde tvoří s Richardem Burtonem optimálně kontrastní a vrcholně charismatické duo. 90 % ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Celé je to síce dosť unreal, ale nevadilo mi to. Lepšie povedané nevadilo mi to až kým neprišla záverečná cca polhodinka, kde je to už maximálne prehnané. Dvaja proti všetkým, divné skoky z jednej lanovej kabíny na druhú atď. Je pravda, že mozog treba nechať niekedy v chladničke. Čo však beriem ako pozitívum, že trikové pasáže sú na veľmi vysokej úrovni. Človek by až nepovedal, že je 40 rokov po premiére. Inak na duo Burton - Eastwood sa pozerá tradične dosť dobre. Dala sa dokonca zdržať aj tá šialene dlhá stopáž. Lepších 70% ()

Galerie (256)

Zajímavosti (47)

  • Třímotorové letadlo Junkers Ju 52 použité ve filmu bylo v té době ještě stále používano švýcarskou armádou. Ve svých začátcích bylo využíváno Luftwaffe dokonce jako střední bombardér, nejslavnější časy však prožilo během 2. světové války jako základní typ středního dopravního letounu Luftwaffe. Největší ztráty utržily eskadry dopravního letectva Luftwaffe během německého výsadku na Krétě v létě roku 1941 a především při evakuaci 6. armády obklíčené u Stalingradu. Po válce byl letoun krátce vyráběn ve Francii. (džanik)
  • Když Kastner vybíral obsazení pro hlavní role, jako první se na jeho seznamu objevil Richard Burton. (ClintEastwood)
  • Cílem letu George Carnabyho (Robert Beatty) měl být ostrov Kréta, kde se měl setkat se sovětskými protějšky a připravovat otevření druhé fronty. To však nebylo ve skutečnosti možné, neboť Kréta byla od jara roku 1941 až téměř do konce války v rukou Němců. (vangobseck)

Reklama

Reklama