Reklama

Reklama

Alfiemu leží všechny ženy u nohou. Tento sebevědomý londýnský světák o sobě nepochybuje a život prokoukl už dávno. Řídí se jednoduchou hedonistickou filozofií, o niž se neváhá podělit přímo s divákem. Když člověk něco chce, má si to vzít a city nehrají žádnou roli. Jeho život se má však brzy zkomplikovat. Jedna z jeho přítelkyň čeká dítě a nehodlá se ho vzdát. Alfieho bezbřehý pragmatismus získává první trhlinu.
Snímek režiséra Lewise Gilberta vznikl podle divadelní hry Billa Naughtona, který je také autorem scénáře. Film je svižně natočenou studií člověka, který v mnohém ztělesňuje uvolněného ducha nastupujících 60. let. Jeho amorální hrdina není zlý a rozhodně nechce nikomu ublížit, jenom si vůbec neuvědomuje, jakou citovou spoušť za sebou ve své honbě za požitky nechává. Snímek stojí a padá s hereckým výkonem Michaela Cainea, jehož role Alfieho katapultovala mezi herecké hvězdy první velikosti. Vedle nominace za nejlepší mužský herecký výkon se film dočkal oscarové nominace v dalších čtyřech kategoriích, získal Zvláštní cenu poroty v Cannes a prestižní Zlatý glóbus za nejlepší anglicky mluvený zahraniční film. V roce 2006 vznikl jeho remake, u nás známý pod názvem Zlatíčko, s Judem Lawem v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 5 nominací: Nejlepší film, Herec HR - Michael Caine, Herečka VR - Vivien Merchant, Píseň - "Alfie", Scénář - A . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Bill Naughton .. I've got a bob or two, some decent clothes, a car. I've got my health back and I ain't attached. But I ain't got my peace of mind. And if you ain't got that, you ain't got nothing. I don't know, it seems to me that if they ain't got you one way, they've got you another. So what's the answer? ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"O čem, že to je, Alfie? Jen užít si to, co máš rád? O čem, že to je, kdo tohle vyhraje? Máme brát víc, nežli dát? Nebo být laskavý, snad........." . Ach, ten sebestředný chlap, který nenechal žádnou švitorku na pokoji a trhal si je jako květiny do vázy, aby je za čas vyhodil a natrhal jiné. Alfie si to představoval jednoduše, všechno mu bylo jasné, ale jeho život byl jak život přelétavého ptáka, který neví, na jakou větev z košatého stromu žen se má usadit. Michael Caine tady zazářil svým hereckým umem, celou dobu to táhnul a přitom se mu ani pusa nezastavila. Šaramantní fešák, že jsem se ani švitorkám nedivila a těm nominacím už vůbec ne. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Živočichozpyt hochštaplera a prostopášníka A. - model "66" . . . Výtečně napsaná i natočená a odehraná hořkokyselá satirka o satyrovi malého formátu leč velkých ambicí, pokud jejich rozsah v nákladech na realizaci nepřekročí pětadvacet liber... ;-) A že to tenkrát přece jen byly nějaké prachy, třeba stačily i na potrat, že... Alfie je švihák z periférie a nikterak to nedá na sobě znát, sebevědomě mudruje a proplouvá životem, bourák, švitorky a kvádra to jistí - a i ty prachy se dají dát do kupy, když pumpne kamaráda o veškeré úspory... . . . A tenhle filmek působí - přes svou inscenační jednoduchost - i po pětačtyřiceti letech nelacině a svěže, navíc formou i jako sympaticky specifický doklad doby a s jistou dobovou nadsázkou i úhel pohledu na některé ty věci lidské... A Alfie - ač prohrává a ve své tupé bezcitnosti i cítí sobecký žal - Alfie jde dál, ten se neztratí... ;-] - - - P.S. A romantický jo? Odkud tohle zase mudrlanti opsali... °-o - - - - - (Poprvé viděno 27.2.2011 na >alfiesamčím prostoru< , hodnocení 95., komentář zde jako desátý - 27.2.2011) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Alfie je ukázkový sobec, který své okolí jenom využívá k uspokojování vlastních potřeb a city nebo problémy druhých jsou mu naprosto lhostejné. O druhém pohlaví se vyjadřuje s pohrdáním, s vědomím vlastní převahy a především s maximálním cynismem. Užít si a odkopnout, to je jeho heslo, kterým se důsledně řídí. Pokud druhá strana má opačnou představu, je to jenom její problém. Tenhle film se narozdíl např. od seriálu Californation na svého hrdinu dívá s kritickým pohledem a jde mu o zamyšlení se nad podobným stylem a jeho dopady. Na druhou stranu jede až příliš podle očekávané šablony jednostranné kritiky a jeho hrdina je až moc ukázkový. Věc má pochopitelně i druhou stránku. Z těch žen, které mu prošly postelí, považuju za oběť vlastně jen ženu jeho spolupacienta z nemocniční kliniky. Ten zástup unuděných vdaných paniček a hloupých naivek má bohužel také velkou dávku másla na hlavě. Ono je to spíš zamyšlení nad obecným stavem rodiny a pohlavních svazků v moderní konzumní společnosti. Některé scény, jako je např. hospodská rvačka, které mají patrně film odlehčit do ryze komediální polohy, mi do snímku vyloženě nesedly a určitě se dalo ještě zapracovat na scénáři, ale díky přítomnosti Michaela Caina v hlavní roli se nakonec přikláním ke 4. hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Alfie je hajzl. Egoistický blb, který má štěstí, že má tvář Michaela Cainea. A tenhle film je zvláštní - sledujete hlavního (ne)hrdinu, kterak si pohrává se ženami, potřebuje je jen tehdy, když se mu to hodí, nedělá mu pražádný problém tu či onu odkopnout, jestli ho už přestane bavit. Zkrátka si užívá. Alfieho příběh je mrazivá konverzačka, která nemá za cíl diváka nějak poučit, a je na každém, co si z něj vezme. Největším kladem je samozřejmě Caine v hlavní roli, typově přesně jsou vybrány i všechny ženské, pěkná je kamera našeho Otty Hellera. Líbilo se mi i odlehčování příběhu - momenty, kdy Alfie mluví do kamery přímo k divákům ("Tak co, už jste se všichni usadili? Teď asi čekáte na dlouhé pitomé titulky. Nebudou."). Čtyři a půl. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Původní Alfie je poněkud závažnější verzí toho s Judem Lawem. Michael Caine je opravdu ultimátní píča a jeho schopnost válet to se ženami se omezuje na citové vydírání a podobné dnes už zavrženíhodné praktiky. Ale i tak mi ho blbečka bylo docela líto když ho ta úžasná zrzka opustila. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Remake z roku 2004 s Judy Law mu kupodivu přišel jako lepší verze, a to přesto, že Michael Caine patří k mým oblíbencům. Tahle role povrchního hejska mi k představě o něm prostě nesedí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Celou dobu při sledování se mi tam vkrádalo srovnání s o 3 roky mladším filmem Já, truchlivý Bůh, jehož hlavní postava (v úžasném hereckém ztvárnění Miloše Kopeckého) vykazuje s Alfiem celou řadu podobností. Kromě společné záliby v ženách je tou nejnápadnější jejich mluvení do kamery k divákům (na stejný zcizující prvek jsem ještě narazil ve filmu Annie Hallová). Na rozdíl od svého českého protějšku (který se k oslovování diváka uchyluje vcelku střídmě) však Michael Caine mluví do kamery k divákům skoro neustále, což v kombinaci s téměř dvouhodinovou stopáží začne působit téměř až otravně (v duchu čeho je moc, toho je příliš). A celkově mi ten film přišel slabší, citelně méně zábavný, a mnohem více poznamenaný dobou svého vzniku, než Já, truchlivý Bůh (Alfie musí svou neuvěřitelnou cudností dnešního diváka až zarazit - v tom filmu se neukáže naprosto nic, a i dialogy jsou velice krotké). Zajímavé mi přišlo, že jak mi byl Alfie celou dobu extrémně nesympatický (v podstatě mi přišel jako lidský odpad), v samotném závěru jsem pro něj nakonec našel pochopení, a byl jsem rád, že film končí právě tak, jak končí, protože jsem si přesně takový závěr přál, a protože jen z něj mám dojem, že takto je svět v pořádku. (Mimochodem zmíněný závěr by sám o sobě byl na 4 *, ale kvůli slabšímu zbytku filmu se přidržím jen 3 *. Za zmínku stojí i výtvarně nápadité závěrečné titulky se skvělou písní "Alfie" od Cher / Cilly Black). Jedním z dobrých důvodů, proč tento film stojí za vidění i po těch letech, je herecký představitel titulní postavy - pro všechny, kdo mají Michaela Caina zafixovaného jako Batmanova asistenta z Nolanových filmů (případně jako starce nad hrobem ze Sorrentinova Mládí), by mělo být zajímavé vidět, že byly časy, kdy byl obsazován i do rolí suverénnních playboyů - až by tomu nemusel jeden věřit. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie o tvářeměnícím Casanovovi, jemuž život postupně uštědří nejeden pohlavek a kopanec. On vůbec celý film má hodně co říci i dnes, a i proto ho lze jedině doporučit. I Michael se zde opravdu předvedl v tom nejlepším možném světle (samozřejmě jako herec, ne jako postava Alfieho, která rozhodně není prototypem Mirka Dušína) a způsob, jakým se vždycky podívá do kamery a promluví k divákům je nezapomenutelný. Snímkem se navíc nese příjemná atmosféra 60s, která jakoby ještě umocňovala celkový, téměř dokonalý dojem. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem viděl remake s Jude Lawem... námět stejný, Alfie komunikuje s publikem úplně stejným způsobem... problém je v tom, že remake je mnohem bližší dnešní době a i Jude Law vypadá na pohled mnohem lépe než Michael Caine. To samé platí i o ženách, které se v obou fílmech objevují - ty z remaku prostě vypadají lépe. A v neposlední řadě... přestože remake měl pár slabších míst, které mě nudily, tento film mě nudil už od samého začátku. Spolu s Kruhem zatím jediný originál, u kterého se mi více líbí nová verze. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Trochu méně okázalá verze svůdníka Alfieho. Staré filmy a vůbec celý ten způsob zfilmování je zajímavý, ale asi to pro mě není to pravé ořechové. Ani by mi nevadila kratší stopáž. Nelíbilo se mi neustálé mluvení na kameru, které Alfie praktikoval...stejně tak jako to nemám ráda v jiných filmech tak i v tomhle mě tato forma pojetí dosti otravovala. Stejně tak jak to je ve filmu tak i ve skutečnosti takový proutník jednoho dne "ostrouhá" a ani hlavní postavě se takový osud nevyhnul. Závěrečná myšlenka s osamělým psem byla naprosto výmluvná. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénář, výstižné dialogy, dobře zahrané, tak proč se mně to nelíbí? Asi se neumím oprostit od moralistního obsahu tohoto díla. Vím, že takový život je bezútěšnou pustinou, a taky ji názorně vidím. Připadá mi to tak samozřejmé, že o tom snad není třeba ztrácet slov. Má to smysl snad jako filmová agitka britského ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ale že by se našel aspoň jeden mládeneček, kterého by taková lekce zastavila? Zrovna když si Beatles nechali růst vlasy hrubě přes límec? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Michael caine tu sa ukazal nielen ako sebec, ale aj milovnik zien, ktore mu lezia pri nohach. Vsetko mal Caine premyslene, len zivot prinasa necakane veci, ktore sa navyse aj hodne komplikuju ..... treba trochu trpezlivosti, da sa to vsak : 74 % ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - cena (1) - *Nejlepší zahraniční (anglicky mluvící) film - Velká Británie + nominace (6) - Nejlepší herec (drama) - Michael Caine, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Vivien Merchant, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Shelley Winters, Nejlepší režie - Lewis Gilbert, Nejlepší scénář - Bill Naughton, Nejlepší filmová píseň - "Alfie" - Hudba Burt Bacharach, text Hal David ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborná romantická komedie, která dokáže pobavit, ale nechybí i vážnější momenty. Netradiční režijní zpracování zaslouží velkou pochvalu, stejně jako mladý Michael Caine, za titulní roli byl právem nominován na Oscara. Scénář filmu je zajímavý a vše se odehrává v přiměřeném tempu. Za zmínku také stojí výborný stejnojmenný remake (v češtině přejmenovaný na "Zlatíčko") s Judem Lawem. Lewis Gilbert a Michael Caine spolu natočili v roce 1983 další neméně povedenou komedii "Rita se vzdělává". ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, ze kterých člověku zatrne. Tohle je jeden z nich. Poznáváš se, jistě ne ve všem, ale v tom podstatném ano. Vidíš tam holky, co se ve filmu ze 60. let chovaj némlich stejně jako v realitě prvního desetiletí jednadvacýtýho století. Jsi svědkem vztahů a situací mezi lidma, který se opakujou, co svět světem stojí. Tenhle film si budu nosit pod kůží -- jako očkování, abych se zase nezačal chovat jako (citlivá, city však potlačující) obluda Alfie. Poznámka k Obsah/Info od Pohrobka: opravdu nevýstižné. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Michael Caine, kterému uvěříte, že vše, co o daných ženách ve filmu říká, myslí přesně tak, jak vám to podává. Příběh vystřižený z reality jakékoliv doby o muži, který si myslí, že má vše, ale přitom ani z daleka nemá to, co doopravdy od svého života požaduje. Film si pohrává s nadnesenou a zábavnou atmosférou, která diváka pobaví, ale na několika místech i zarazí. Přibližně za polovinou filmu se ale atmosféra přenese do části, kterou by od daného filmu čekal jen málokdo a Alfieho vidíme v pravém světle při situaci, která se děje a jeho život je tím alespoň na chvilku zasažen. Nápad s vtáhnutím diváka do děje není vůbec špatný, naopak. Vystihuje, vysvětluje a doutváří určité scény a myšlenky hlavní postavy. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Reklama

Reklama