Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezvládné tělo muže, kterého těžce poranili při přestřelce, spadlo z paluby lodi do moře. Vlny jej zázrakem vyplaví na břeh a muž, který ho našel na prahu svého domu, jej zachrání. Při operaci najde v jeho těle nejenom kulky, ale i mikrofilm s číslem konta ve švýcarské bance. Neznámý si však vůbec nic nepamatuje. Zranění ho připravila o všechny vzpomínky. Pouze kratičké záblesky paměti mu dávají minimální naději. Jediným klíčem k jeho minulosti se stává číslo bankovního konta. Kdo jej však v bance napíše, stane se štvancem, který musí zemřít. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (46)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Starší a méně akční, o to ale nejde, pouze při délce skoro čtyřhodinové, trvá velice, velice dlouho, než se příběh pořádně rozběhne... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesmyslné srovnávat dnešního Bournea (Matt Damon) s Bournem, kterého představuje miláček mnoha žen ( a mé maminky) Richard Chamberlain. Jeho Bourne je civilnější, hloupější, méně vražedný a celkově méně nebezpečný muž, který si nemůže vzpomenout kým je a proč. Jistá podobnost, scény, příběhová linie do určité části a postavy, jsou stejně jako v Agentu bez minulosti, ale přesto jde o úplně jiný film, s postavou, která vám bude cizí a budete jí chvílemi nazývat hloupým agentem, co neumí pořádně zabíjet. Je to smutné, protože podvědomí diváka se již ztotožnilo buď s chladným strojem na mrtvoly Bournem, kterého nezastaví nic, nebo s anglickým Jamesem Bondem, který využije vše od laseru až po neviditelné auto, aby dostal své Martini (protřepat nemíchat...). Tento Bourne dnes již nemá šanci a to podtrhuje i jeho slabá akční stránka, kdy je akce málo a ani není kvalitně zvládnutá. Při délce 185 minut tak dostáváte předem známý snímek, který má nejen pomalý rozjezd, ale celkově pomalé tempo, při kterém budete doufat, že se ukáže Matt Damon a zlomí tomu panákovy na obrazovce vaz... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Netvrdil bych, že Youngova verze Ludlumovy předlohy je nějak výrazně horší či lepší než-li soudobé pojetí Jasona Bourna. Je prostě jiné. Méně akční, více se zaměřuje na postavy samotné a rozhodně je více věrné předloze. Již vůbec bych netvrdil, že vzhledem k délce stopáže se toho mnoho neděje a tím pádem nudí. Ba právě naopak. Akčních vsuvek je sice naprosté minimum, ale o ty v této verzi opravdu nejde ani v nejmenším. Co se vyvedlo hodně je režie. Co "staršího" bratříčka dnešního Bourna naopak sráží je Chamberlain, jemu tento typ postavy nejde k duhu. Bohužel. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle Bourne se mi líbil opravdu hodně a oproti jeho pozdějšímu zpracování téže předlohy je mnohem víc civilní a hlubší. Nejde tu jen o nějakou připitomělou akci bez něčeho víc, ale spíš o prokreslení charakterů a bezvýchodnosti situace hlavního hrdiny. Všecko tu navazuje a nic nevypadá jako prvoplánově řešený. Bourne není navíc člověk, který by tu zabíjel jen tak, bez nějaké viditelné námahy. Je to člověk jako my všichni, který neví co se děje a přestože má určité nějaké vědomosti a schopnosti odlišné od obvyklých, nemusí to ještě znamenat, že nějakým tajným agentem skutečně býval (o tom, jestli byl Bourne už není vůbec řeči). A taky až do posledních okamžiků filmu to vůbec není jasné. Tohle je prostě mnohem lepší špiónský drama, obsahující akci spíše okrajově, přestože ne zanedbatelně. Líbilo se mi mnohem víc, než ten novej a Richarda Chamberlaina mám rád, a vybrat ho sem byla skvělá volba. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tady se dá říct, že remake na celý čáře porazil původní film. Sice je tohle dlouhý jak fusekle, ale moc se toho tam nestane. Zkrátit to na délku normálního filmu, tak si myslim, že bych o nic nepřišel. Krom toho Chamberline je fakt neskutečně přiteplenej, nevim jak ho mohli vybrat na tajnýho agenta, ta jeho tvářička se na to fakt vůbec nehodila. Nicméně i přes tu všechnu kritiku musim uznat, že některý pasáže filmu jsou natočený fakt dobře , ale na remake to prostě nemá ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Agentu beze jména mě ze všeho nejvíc překvapila informace o datu jeho vzniku - celou dobu jsem při jeho sledování měl pocit, že se dívám na film z 1. poloviny 70. let...Nemůžu se zbavit dojmu jakési omšelosti a zastaralosti a to nejen v porovnání s vysokorozpočtovou akční podívanou v nové verzi. To už o pár let starší Profesionálové na mě působí mnohem moderněji a dynamičtěji. Nejde tu o množství a kvalitu akce, spíš o celkové pojetí, kdy např. špionážní centrála CIA ve filmu vypadá jako čajový dýchánek strýčků a tetiček z obce baráčníků, terorista převlečený za žebráka na schodech kostela jako by vypadl z parodie pana Lipského a šéf teroristů si sjednává schůzky - no kde jinde než ve zpovědnici kostela pod mnišskou sutanou. Nechybí těžce raněný přítel, který disciplinovaně zemře až poté, co se s Bournem rozloučí a sdělí mu vše o jeho minulosti a vlasteneckých povinnostech. Přinejmenším některé dialogy Bourna s jeho kanadskou přítelkyní silně zavání patetismem a ve výhradách by se dalo pokračovat... Původní Bourne není žádný průšvih, jen ryze průměrný špionážní thriller své doby. Celkový dojem 55 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Kdy to naposled vysílali, nevím. Už je to dost dávno. Film byl rozdělený na dva díly. Příběh muže, který ztratil paměť a jeho minulost a její odkrývání je velice zajímavé. Natočeno podle jednoho z nejznámějších románů otce politického thrilleru Roberta Ludluma. Richard Chamberlain byl ve své roli jak jinak než skvělý. Snímek není příliš akční, ale závěrečná přestřelka to všechno vynahradí. Příjemná podívaná. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Když přestojíme věk hlavního hrdiny coby "superagenta", pak zde máme skutečně parádní akční podívanou za málo peněz .. Strhnul bych bod za hudbu, která není příliš přesvědčivá a k mnoha scénám se prakticky nehodí, nic proti skvělému Mistru Rosenthalovi. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 4/10 Hudba 6/10 Efekty 4/10/// +dobré přestřelky, v jistých částech napínavé a zajímavé, civilní -opravdu ubíjející dlouhá stopáž, málo akční, rozvleklí příběh, zastaralé zpracování (jakoby film ze 70tých let)/// Než se vydám do kina na završení nové verze Bourna, chtěl jsem dokoukat tento film. Asi mi neuvěříte, ale z kazety jsem se na něj díval cca po 10 minutách asi půl roku! Přestože je i tato verze zajímavá, tak skoro v ničem se nemůže rovnat novým filmům s Mattem Damonem a dokoukání tohoto filmu mě stálo opravdu velké úsilí./// Celkem 43%/// ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka ze staré školy s velmi dobrým Chamberlainem v hlavní roli. I když je film tři hodiny utíká poměrně rychle díky svižnému tempu filmu a pěkně zpracovaným akčním scénám. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Snad nejlépe převedená ludlumovka do filmové podoby, kde agent není nesmrtelný Rambo, jak Bournea hraje Damon, ale normální zranitelný a chybující chlap. Což přidává snímku na věrohodnosti. Do toho špičkové lokace, a i když to má ve dvou dílech přes tři hodiny, napětím jsem se od tohoto snímku nemohl při prvním dívání odtrhnout, a baví mne i dnes. Kam se hrabe Matt, fakt... ()

5150 

všechny recenze uživatele

Richard Chamberlain vcelku ušel. Příběh podle románu Roberta Ludluma taky. Nicméně tomu chyběl větší švih. Jednak díky minimu pořádné akce a také díky neskutečně dlouhé stopáži. Prostě taková lepší tv krimi, na dva večery. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vidět to opačně, možná bych hodnotil jinak. Poté, co jsem ale jako první viděl moderní Bourny, je tohle neuvěřitelná nelogická mysteriozně-kriminální slátanina. Ten film má o dvě třetiny přetaženou stopáž. Nedokoukáno, děsná osmdesátková nuda. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Verzi s Damonem jsem kdysi viděl a pamatuju si z ní jen to, že ušla. A i když obě verze v tuhle chvíli nedokážu objektivně porovnat, tahle starší verze mi (dle toho co si pamatuji) sedla víc. Bál jsem se té šílené délky (chápu, je to dvoudílný televizní film (seriál to není ani omylem), ale stejně se to dalo, ale ve finále jsem s ní takový problém překvapivě neměl. První půlka je úžasně atmosférická, strašně se mi líbila a v tu chvíli bych klidně dal 5*, zatímco druhá půlka už mi přišla poněkud vleklá a místy nudná, ale i tak je celkem povedená. Po celý film to má velmi povedeně a chytře vedený děj, dobrou kameru, dobré akční scény (kterých tu podle mě je dostatek), slušné herecké výkony, má to i atmosféru, dobře se mi na to dívalo... Vlastně to má všechno to, co bych od takového druhu filmu očekával a kromě těch výše zmíněných problémů tomu filmu snad nemám co vyčítat. Silné 4* ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Z nových filmů o Bournovi s Mattem Damonem jsem neviděl ani ťuk (do kina se mi kvůli tomu nechtělo a v televizi jsem to zatím nechytl, ale až to půjde, asi kouknu), takže nemůžu srovnávat. Každopádně tento film s mým celkem oblíbeným Richardem Chamberlainem mě dost bavil. Celé to má takovou ponurou atmosféru, která se mi vybaví hned, i když už je to pár let, co jsem film viděl. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Televizní až hanba -možná je na vině rozpočet a přiměřené stáří filmu, možná a to spíš moje našení z Greengrassova Bournea - nicméně tematicky pořád velmi silné. Velmi rafinovaně věrně-nevěrné původní Ludlumově knize. Průměrná špionská rošáda s mnoha groteskně patetickými scénami, jednou příšerně cudnou muchlovačkou, v níž je erotiky asi jako v Krkonošskýh pohádkách, a neuvěřitelně nohrabanou závěrečnou vysvětlovačkou. Tam, kde to v knize pro její jinou mediální povahu nevadí, ve filmu ta ukecanost strašně bije do očí (sposta v rozrušení chodících a diskutujících dvojic) a trhá uši (kdo s kým a za kolik ještě malátněji než v klasických bondovkách). Sumasumárum se dá říct, že mě to připomělo něco mezi Jerrym Cottonem a Majorem Zemanem. Nicméně se musí nechat, že je to točené pro televizi! ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mně se tato původní verze líbí víc než série s Mattem Damonem (ale ta je taky moc dobrá!). Nepotřebuju klipové tempo, tohle je pro mě dostatečné a Chamberlain je pro mě tak nějak uvěřitelnější, stejně jako celý film vůbec. ()

Reklama

Reklama