Reklama

Reklama

Bitva o Atlantik měla stovky bezejmenných hrdinů... „Toto je příběh bitvy o Atlantik. Příběh o oceánu, lodích a hrstce mužů. Ti muži jsou hrdinové. A lodě jsou hrdinkami. Jediný nepřítel je moře. Kruté moře, které člověk učinil ještě krutějším…“ Tak začíná své vyprávění kapitán Ericson, který byl v roce 1939 povolán od obchodního loďstva, aby velel jedné z lodí, doprovázejících konvoje. Byla to korveta Compass Rose. Její posádku tvořili z velké části lidé, kteří byli v civilu vším možným, jenom ne námořníky a mezi důstojníky byl Ericson jediným profesionálem. Málokdo z těch, kdo se naloďovali na její palubu, by si ještě před rokem dokázal představit, že se z něj někdy stane mořský vlk a téměř nikdo netušil, co to obnáší. Na řádný výcvik ale nebyl čas. Po třítýdenním cvičení, které mělo z nováčků udělat zdatnou bojovou jednotku, vyplula Compass Rose do války... Film natočený podle knihy Nicholase Monsarrata vypráví o odvaze prostých lidí, které válka vytrhla z normálního života a postavila je před obtížné úkoly. Toto napínavé drama, které zaujme realistickým zobrazením bojů i lidských osudů bylo nominováno na Oscara a cenu BAFTA. Kapitána Ericsona hraje Jack Hawkins (1910–1973), známý z řady filmových rolí. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zdařilá adaptace jedné z nejlepších knih odehrávajících se na mořích během druhé světové. Síla předlohy je v podání bitvy o Atlantik skrze puntičkářskou procedurální "doku-fikci", která bezmála až reportážně popisuje rutinu doprovodných skupin chránící tolik potřebné konvoje s proviantem a především "životodárnou" naftou. Válečný majstštyk, který se obejde bez akce i děje (jde spíše o sled momentů napříč celou válkou). Vystačí si totiž s charakterovou drobnokresbou a autorem po celou válku na vlastní kůži "odžitým" popisem rutiny, vývoje války, zachycených fascinujících detailů, popisem života na moři i souši. Nic z toho v adaptaci nezůstalo. Rutina, detaily a procedurálnost jsou ty tam, na válečné pasáže nebyl rozpočet (a když tak vypadají ve studiových kulisách nechtíc směšně) a tak je výsledkem výtečně zahraná i obsazená bezmála až divadelní inscenace o osudech nižších šarží, technického personálu, důstojníků, bezejmenných hrdinů, rodin i civilistů. To se sice předlohy drží věrně, ale zatím co tam jde o jeden z mnoha stavebních kamenů, tak zde nic krom toho není. Zdaleka největší slabinou je však trestuhodné upozadění samotné kocábky Compass Rose, která by veškeré to protloukání se nečasem, paranoii ze zkázonosných německých ponorek, nemožnosti jakékoli smysluplné akce, měla tlemit dohromady a ne párkát za stopáž proplout před kamerou "a tím to končí".  Není problém, že si to našlo svou cestu, jak zadaptovat předlohu, problém je, že jí to vzalo to, co z ní dělá majstrštyk i klasiku a devalvovalo to na "pouhou" zdařilou konverzačku "z můstku i podpalubí" bez pnutí a vypovídajícího přesahu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Semidokumentární snímek věrně líčící každodenní realitu bojů na moři během druhé světové války. Velmi dobře napsáno i natočeno, okamžiky napětí a emotivnějších scén na moři jsou vyváženy odpočinkem v přístavech, jenž přináší lodní posádce radost i zklamání. Kapitána, který je zlomen krutými rozhodnutími, které musí činit, i ztrátami kamarádů, skvěle zahrál Jack Hawkins - možná jeho největší role. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Příliš zdlouhavé a místy tak trochu o ničem, nicméně vyprávění kapitána Ericsona bylo famózní. Příběh bitvy o Atlantik, příběh korvety Compass Rose, příběh o oceánu, lodích (a každodenním životu na nich), ponorkách a hrstce kolikrát úplně bezejmenných mužů. Film působí autentickým dojmem a autentické záběry jsou zde pro efekt také použity. Pro milovníky válečných filmů, celkem povinnost. Film byl natočen podle románu (bestselleru), spisovatele N. Monsaratta. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kniha, která je podle mě jedním ze stěžejních kamenů žánru válečného románu, se dočkala na rok 1953 překvapivě dobré adaptace, která sice předloze zůstane něco dlužna, ale dokázala zachovat její atmosféru a autentičnost. Nevelkohubé, nepatetické, reálné drama o životě v neustálém ohrožení. Kdo zná film Ponorka, tady uvidí něco podobného, jen z opačné strany. P. S. Ale stejně doporučuju knihu. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Tento film není o hrdinských činech nebo o stovkách úspěšných zásahů. Je o strachu z ponorek, který každou sekundu zažívali námořníci za 2. světové války. Já myslím, že lépe už to ani ztvárněno být nemohlo. Jack Hawkins výborně zahrál kapitána, který si postupem času odnáší víc a víc jizev na duši. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Mohlo by se zdát, že „Kruté moře" je historií lodi v letech války; je to však historie lidí, které náhodou spojila válečná služba v námořnickém kolektivu. Historie nevystupňovaná zvláštními vnějšími efekty námořních bitev. Velký dojem, který „Kruté moře" u diváka zanechává, netkví zdaleka v optické efektivností, je skryt mnohem hlouběji: v pohledu, kterým vidí posádka lodi Compass Rose a Saltash Castle (a především jejich velitel, z jehož úst se vlastně celou historii ve formě vzpomínek dovídáme) válku. A tento pohled je pohledem prostých lidí, kteří válku nevedou jen na plánech generálních štábů a admiralit, ale kteří ji dělají, kteří ji prožívají. Ti lidé nemyslí v těžkých chvílích na velké věci, ani o nich nemluví — jsou často až malicherní se svými starostmi a drobnými i velkými radostmi, které jakoby ani neměly místa v tom velkém zápolení států, uprostřed něhož se odehrávají. A v tom je vlastně smysl filmu: pro to přece žijeme, pro ty drobné a velké radosti, i pro ty starosti — ne proto, abychom museli zahynout. Scénář filmu byl dobře a nekonvenčně napsán a režiséři při jeho realisaci prokázali značné mistrovství, patrně zvlášť z nejdramatičtějších scén. Dá se jim vytknout, že některá místa vyzvedli až k naturalisující kresbě detailů, vcelku však je jeho dílo vyvážené, střídmé, až přísné — a zrovna tou střídmostí, až přísností vyprávění zaujímá. Filmový přehled 37/1955 ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní dobový válečný film. Po leteckým prostředí jsem si tentokrát doplnil i něco z toho námořního. Pravda občas je ten film trochu zdlouhavý a poměrně dost nedivácký, ale po stránce zpracování historických událostí na mě působil velmi realisticky. Samozřejmě, že po stránce triků to dost zastaralo a velká část snímku je poměrně komorní. To píšu jenom pro toho kdo by se těšil na nějaké velkolepé epické námořní bitvy od začátku do konce, ale zase je tu heroismus a uvěřitelné hrdinství ať už ze stran důstojníků nebo i řadových válečných pěšáků. Pro mě bezproblémová lehce nadprůměrná záležitost a další doplněný film z pro mě poněkud neprobádaného kolbiště.60% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Jediný nepriateľ je more. Kruté more, ktoré človek urobil ešte krutejším..." Slová kapitána lode Compass Rose v niekoľkých momentoch sprevádza film, v ktorom more a Atlantik opustíme len výnimočne. Vzhľadom na rok výroby je film naozaj výborný a v istých chvíľach doslova napínavý. Asi najviac v stretnutí s nemeckou ponorkou, ktorá sa nachádza práve v mieste, kde pláva niekoľko stroskotaných námorníkov. Hodiť bomby a zabiť aj nevinných, alebo čakať kým ponorka vystrelí torpédo prvá a roztrhá celú loď na kusy? Ťažká voľba... Scén s ponorkami je tu viac, prenasledovanie, výbuchy lodí, ktoré nemecké ponorky ničia jednu za druhou, ale najviac na mňa zapôsobili naozaj silné detonácie bômb hádzaných na ponorky. Tých je tu požehnane, majú silu a sú presvedčivé. Občas sa tu mihne dobový záber, alebo zadná projekcia je to však šikovne zakomponované a mnohí si to možno ani nevšimnú. Je zničenie dvoch nemeckých ponoriek za celú vojnu dosť alebo málo? Ja myslím že až-až, keď vezmeme do úvahy fakt, že im smrť dýchala na krk každý deň...80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na téma protiponorkové lodě a jejich bitvy sváděné na širém moři s ponorkami, jsem viděl již lepší snímky, proto tedy dávám pouze 3*, ovšem nemohu říct, že by Kruté moře nemělo své kouzlo. Potěší jak hlavní postavy, tak jejich příběhy ve službě i mimo ni. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je to tak 25 let, možná více, kdy jsem hltal knihy jako Konvoj do Murmunska, Kapitána Harinxe a pochopitelně i Kruté moře od Nicholase Monsarta. Zatímco v té první to byl příběh ladného torpédoborce, v těch ostatních to byl příběh korvet. Lodí, které byly díky válce přestavěny na eskortní plavidla pro konvoje. Většinou se taková loď oděla do válečného nátěru, někdy s arktickou kamufláží, na palubu se přidělaly vrhače hlubinných pum a několik boforsů, případně nějaké to dělo střední ráže. A samozřejmě sonar. Námořníci pokud vůbec měli zkušenosti z obchodního loďstva a jen díky válce najednou pluli na lodi spadající pod válečné námořnictvo. Po krátkém proškolení na nové vybavení je většinou záhy čekal křest skutečným ohněm. Nebyly to však jen tiché ponorky v hlubinách, byla to i Luftwaffe, která zdatně decimovalo lodní konvoje a to dokonce na arktických trasách pomocí dálkových bombardérů Condor. Posádky těchto plavidel vždy trochu žárlivě pokukovaly po štíhlých a rychlých torpédoborcích, které byly pro válečnou službu na rozdíl od těchto lodí přímo pro válku vyrobeny a modifikovány. Příběh H.M.S Compass Rose je příběhem jedné z takových korvet. Příběhem ze stovek podobných nebo dokonce stejných příběhů. Británie byla za války přímo závislá na surovinách i potravinách a nebýt konvojů, bylo by s ní ámen. A to vůbec nemluvím o Rusku kam v rámci Lend and lease severní arktickou trasou právě díky spojeneckým konvojům proudil životně důležitý materiál. Auta, tanky, letadla, munice, potraviny... Rusové dnes mají tendenci tuto pomoc, kterou si také ovšem zaplatili - zlehčovat. Ale je faktem, že bez ní by na začátku napadení SSSR asi Němci postupovali Ruskem mnohem rychleji a snáze. A tak s posádkou Compass Rose máme možnost absolvovat běžnou rutinu i protiponorkové patroly, klidnou plavbu i plavby v naprosto šíleném počasí, kdy spadnout přes palubu znamenalo jistou smrt. Zažijeme i těžká rozhodnutí, kdy čistě matematicky je nutno menší počet lidí obětovat pro záchranu většího počtu. Válka však nebyla jen na moři. Odehrávala se i na souši prostřednictvím nočních náletů Luftwaffe a barbarského bombardování civilních čtvrtí anglických měst. To se pak z moře nebylo kam vracet, protože domov už nebyl. A nebo byl, ale žena v něm žijící už nebyla vaše, ale patřila jinému. Nevydržela zkrátka čekat až a nebo dokonce zda se vrátíte z druhého konce světa nebo ne. Ta žena, jejíž obrázek jste měli jako pevný bod na poličce v kajutě... Film byl točen krátce po válce a tak má divák možnost vidět víceméně dobovou techniku. HMS Compass Rose si ve filmu zahrála skutečná válečná korveta třídy Flower - class corvette a fiktivní HMS Saltash Castle byl ve skutečnosti HMS Portchester Castle třídy Castle - class corvette. Filmu samotnému nemám moc co vytknout a herecké výkony byl jedním slovem skvělé!. Samozřejmě, je z něj znát to stáří 65 let, zpracování však nijak neubírá výpovědní hodnotě toho jak vypadala reálná válka o Atlantik. Dávám za 5 farmářských párků! * * * * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cruel sea je krásny antimilitaristický film. Hlavy v Ealingu tvrdili, že patrí medzi tie, pri ktorých mali pocit, že sú skutočne podarené a mali pravdu. Ťažko sa mi niečo vyčíta, pravda ale je, že subjektívny čas filmu bol zhruba dvojnásobný a zámer tvorcov to nebol. Čím to je, skutočne ťažko povedať, keďže mám dojem, že je všetko na svojom mieste a všetko vo filme má svoj zmysel. Aj tá "nadstavba" (nechcem spoilerovať), prebiehajúca po emocionálnom finále filmu. Dá mu totiž ešte niečo navyše. To už som mal ale pocit, že pozerám "štvrtú" hodinu filmu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivé, zajímavé a ve finále strhující válečné drama o námořních bitvách 2. světové války.. Pro mě osobně španělská vesnice, pole neorané, vím o tom velký nic.. Tedy jsem se nechala nalodit na Compass Rose a pánové Jack Hawkins, Donald Sinden, Denholm Elliott mě podmanivým způsobem pohoupali.. Pravdou je, že válka je hrozné šílenství, moře umí být kruté, přesto se jedná o film, který stojí za to vidět.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Viděno po xté a stále evokující. Knihu jsem četl 5x skvělá. Dokážete se vžít do rolí námořníků, kteří bojovali za naši svobodu? Kniha je daleko obsáhlejší. Julie se utopí. Skvěle zpracováno. Vždycky mne to dojme. Jsem asi zbabělec, ale nechtěl bych to zažít na vlastní kůži. Proč ? K vůli 2 mocipánům Hitlera a Stalina . Hitler chtěl východní Evropu pro Němce a Stalin chtěl změnit celý svět na komunistický program . Tragédie, a kvůli nim byli zabíjeni miliony lidí mladých starých žen dětí. Mému otci Němci usekli hlavu v roce 1944 . Proto všechny egoisty a kariéristy nemohu vystát . No coment deda :-) perfektní film deda :-) 28 4 2018 důstojnice Jule Hallamová v knize se utopí , ve filmu krásná žena Virginia McKenna deda:-) 23.1o.2o2o ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1953, komunistické Československo koupilo tento film, a světe div se, mohl se promítat ! Byl to kasovní trhák, jehož obsah hltali návštěvníci s otevřenými ústy. Vždyť viděli najednou i hrdinství amarických námořníků a vojáků. Film je sice již 57 let starý, ale nic neztratil na své působivosti. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je o bezejmenných hrdinech, kteří nasazovali své životy na moři. Neberu jim jejich hrdinství. Oni si určitě zaslouží být oslavováni, bránili lodě v konvoji před nepřítelem z hlubin a řešili své osobní problémy, ale mě tenhle film příliš neoslovil. Očekávala jsem od něho totiž něco víc a toho se mi nějak nedostalo. Asi už jsem přivykla něčemu jinému. Takže tohle nedokážu náležitě ocenit. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno jo, precital som spustu neskutocnych blabolov o filme akoze je to  "nie prilis podarena adaptacia knihy", dalej niekto videl uz daleko lepsie filmy z Druhej svetovej a "prilis zdlhave a miestami dost o nicom" - tak to ja som si uzil  kvalitnu filmarinu - a to filmov o Druhej svetovej uz vysli 100 -ky, tento ale urcite nezapadne v sivom sedivom priemere  : 74 % ()

Reklama

Reklama