Reklama

Reklama

Bitva o Atlantik měla stovky bezejmenných hrdinů... „Toto je příběh bitvy o Atlantik. Příběh o oceánu, lodích a hrstce mužů. Ti muži jsou hrdinové. A lodě jsou hrdinkami. Jediný nepřítel je moře. Kruté moře, které člověk učinil ještě krutějším…“ Tak začíná své vyprávění kapitán Ericson, který byl v roce 1939 povolán od obchodního loďstva, aby velel jedné z lodí, doprovázejících konvoje. Byla to korveta Compass Rose. Její posádku tvořili z velké části lidé, kteří byli v civilu vším možným, jenom ne námořníky a mezi důstojníky byl Ericson jediným profesionálem. Málokdo z těch, kdo se naloďovali na její palubu, by si ještě před rokem dokázal představit, že se z něj někdy stane mořský vlk a téměř nikdo netušil, co to obnáší. Na řádný výcvik ale nebyl čas. Po třítýdenním cvičení, které mělo z nováčků udělat zdatnou bojovou jednotku, vyplula Compass Rose do války... Film natočený podle knihy Nicholase Monsarrata vypráví o odvaze prostých lidí, které válka vytrhla z normálního života a postavila je před obtížné úkoly. Toto napínavé drama, které zaujme realistickým zobrazením bojů i lidských osudů bylo nominováno na Oscara a cenu BAFTA. Kapitána Ericsona hraje Jack Hawkins (1910–1973), známý z řady filmových rolí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno jo, precital som spustu neskutocnych blabolov o filme akoze je to  "nie prilis podarena adaptacia knihy", dalej niekto videl uz daleko lepsie filmy z Druhej svetovej a "prilis zdlhave a miestami dost o nicom" - tak to ja som si uzil  kvalitnu filmarinu - a to filmov o Druhej svetovej uz vysli 100 -ky, tento ale urcite nezapadne v sivom sedivom priemere  : 74 % ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je o bezejmenných hrdinech, kteří nasazovali své životy na moři. Neberu jim jejich hrdinství. Oni si určitě zaslouží být oslavováni, bránili lodě v konvoji před nepřítelem z hlubin a řešili své osobní problémy, ale mě tenhle film příliš neoslovil. Očekávala jsem od něho totiž něco víc a toho se mi nějak nedostalo. Asi už jsem přivykla něčemu jinému. Takže tohle nedokážu náležitě ocenit. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Příliš zdlouhavé a místy tak trochu o ničem, nicméně vyprávění kapitána Ericsona bylo famózní. Příběh bitvy o Atlantik, příběh korvety Compass Rose, příběh o oceánu, lodích (a každodenním životu na nich), ponorkách a hrstce kolikrát úplně bezejmenných mužů. Film působí autentickým dojmem a autentické záběry jsou zde pro efekt také použity. Pro milovníky válečných filmů, celkem povinnost. Film byl natočen podle románu (bestselleru), spisovatele N. Monsaratta. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivé, zajímavé a ve finále strhující válečné drama o námořních bitvách 2. světové války.. Pro mě osobně španělská vesnice, pole neorané, vím o tom velký nic.. Tedy jsem se nechala nalodit na Compass Rose a pánové Jack Hawkins, Donald Sinden, Denholm Elliott mě podmanivým způsobem pohoupali.. Pravdou je, že válka je hrozné šílenství, moře umí být kruté, přesto se jedná o film, který stojí za to vidět.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Alec McCowen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nicholase Monsarrata. (Hans.)

Reklama

Reklama