Reklama

Reklama

Král a pták

  • Francie Le Roi et l'oiseau (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kreslený snímek Král a pták je dílem významného francouzského tvůrce animovaných filmů Paula Grimaulta, který spolu s Jacquesem Prévertem napsal i scénář. Myšlenka natočit film, volně inspirovaný pohádkou H. Ch. Andersena Pastýřka a kominíček, se zrodila již v roce 1946, kdy režisér poprvé spolupracoval s básníkem Prévertem na filmu Cínový vojáček, jenž vznikl rovněž na motivy Andersenovy předlohy. Když byl v roce 1950 film Pastýřka a kominíček hotov, nebyl s ním Grimault spokojen. V roce 1967 si vyžádal negativ, aby svůj snímek přepracoval. Finanční potíže i smrt Jacquese Préverta (1977) způsobily, že byl film dokončen až v roce 1979. Filmová pohádka nezapře, že na ní spolupracoval básník. Je prostoupena poetickým humorem i filozofickým poselstvím, které je sice v rámci pohádkové fabule dosti jednoduché, zato však podané s fantazií a nenucenou hravostí. Milenecký pár oživlých pohádkových postaviček pastýřky a kominíčka představuje kladnou hodnotu lásky, aktivním vyznavačem svobody a slunečních paprsků je zase pták; s vynalézavostí a vtipem se dokáže statečně postavit zlu, personifikovanému v postavě krále, despoticky vládnoucího monstrózní, odlidštěné dvorní mašinérii. Půvabné, vtipné dialogy, celkově vyvážená koncepce příběhu i pohrávání si se žánrem kreslené grotesky vysloužilo filmu v roce 1979 Cenu Louise Delluka a Stříbrnou medaili na XII. MFF v Moskvě 1981 v kategorii dětských filmů. [artfilm.cz] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Lima 

všechny recenze uživatele

KRÁL A PTÁK - mistrovské dílo, které mně naprosto uchvátilo a dlouho jsem ho na tomto webu postrádal. Příběh se odehrává v království, v jehož čele stojí král Karel V.+III.=VIII.+VIII.=XVI. Je arogantní, domýšlivý, u svých poddaných velmi neoblíbený a poslušnost lidu si vynucuje rozsáhlým policejním aparátem. Ve své tajné místnosti má několik obrazů, včetně svého portrétu a obrazů kominíka a pastýřky. Do ní se namalovaný král zamiluje a pastýřka i s kominíkem se dají na útěk. Zhmotněný králův portrét se zbaví své skutečné předlohy a s pomocí fízlovského aparátu začne zamilovanou dvojici stíhat. Té na útěku pomáhá mluvící pták, který je zároveň vypravěčem příběhu. Při útěku se postupně seznamujeme s celým královstvím, které vypadá jako gigantický zámek, pod jehož základy mimo sluneční svit se nachází chudinské čtvrtě. Rozhodně nejde o pohádku pro děti, ale o velmi kousavý pohled na společenské poměry, na sociální nespravedlnost a na život ve státě, kde má moc policejní aparát. Grimaultův příběh je napínavý, dojemný i tragikomický, zžíravě vtipný a jeho animace je skvělá!!! Doufám, že ho ČT po dlouhých letech znovu zopakuje. Tenhle animáč za to stojí. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jedno ze zásadních děl historie animovaného filmu. Nestárnoucí mix pohádky, satiry a grotesky režiséra Paula Grimaulta a z pera Jacquese Préverta diváky zavádí do fascinujícího prostředí opulentního zámku plného technologických vymožeností, kde se na pomoc chudému zamilovanému páru stíhanému nabubřelým tyranským vladařem postaví žoviální pták trousící ironické vtipy. Snímek nadchne každého bez rozdílu věku svou originalitou, zábavností a bezbřehou nápaditostí realizovanou především v architektonickém pojetí zámku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle fakt neni porno s Elvisem, jenom nesmyslne prejmenovana Andersenovo pohadka Pastyrka a kominicek. Na filmu je videt, ze ackoliv ve finalni podobe byl uvedenej az pozdejs, vznikal uz nekdy od padesatejch let, takze tu mame jednoduchej pribeh, jednoduchouckou animaci a jednoduchou hudbu. Nicmene pribeh je naprosto dostatecnej a dokaze chytnout, i kdyz obcas jen tak neco nakousne, aniz by to dokoncil a sem tam to je podivne sestrihany, ze sem si kolikrat rikal, jestli sem nejakou scenu neprosvih, animace ma svy kouzlo a hudba je povedena, takze i kdyz je to misty sice lehce stereotypni a popravde receno mi pride, ze v tom spousta lidi vidi neco, co to proste neni, stejne se jedna o kvalitni animak. ()

flanker.27

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to kdysi tak řekněme roku 1988 coby dítko devítileté a byl jsem z toho na větvi. Přišlo mi to jako hrozně zvláštní kreslený příběh, žádný Tom a Jerry, už jen samotný svět v němž se příběh odehrává (celé jako gigantický zámek s patry odstupňovanými dle bohatství a významu). A šachovnice s tlačítkem na přivolání policie nebo propadlem. Pamatuju si pár podobných výjevů, které dost ovlivnily moji dětskou fantazii. Nepochybně tam bylo mnoho skrytých významů a narážek, které jsem jako dítě nevnímal, proto bych se rád podíval znovu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nádherná animovaná viacvýznamová rozprávka o slobode a nemožnosti vynucovania si citu mocou, alebo bohatstvom. Dialógy a tým aj poetickú slovnú nádheru obstaral známy francúzsky básnik Jacques Prévert (ktorému je aj film venovaný). Základom scenára bol motív z Andersenovej rozprávky. V kráľovstve Takicardia vládne despotický kráľ, ktorého vlastný zdokonalený obraz sa zamiluje do obrazu peknej pastierky a rozhodne sa urobiť všetko preto aby ju získal. Zbaví sa preto najprv svojho reálneho predchodcu a nastúpi na jeho miesto. Obraz kominára, zaľúbený do pastierky jej pomôže utiecť pred kráľom a s pomocou dej komentujúceho vtáka sa snažia uniknúť mocenskej chúťke. Rozsiahly policajný aparát, vlezdoprdelizmus radcov obávajúcich sa o svoj život, poddaní žijúci vo večnej tme a mechanický robot, pripomínajúci Golema strážia totalitné kráľovstvo, v ktorom ľudia nie sú vykreslení v pozitívnom svetle. Donášačské, posluhovačské charaktery dvoranov, vyžraté policajtské xichty a nebúriaca sa, nevedomá chudoba. Parádna animácia podporená zaujímavou hudbou a netriviálnym scenárom dokážu pobaviť rovnako malých ako aj veľkých divákov. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Já vám teď povím příběh, skvělý příběh, který je celý pravda. Vždyť se taky stal mně a jiným." Ať už bych si zahnízděného na palácové střeše představovala kohokoliv, užvaněného tukana by tam neubytovaly ani moje nejdivočejší představy. To by ovšem byla škoda, protože rozličné invenční ptákoviny páchané ptákem a jeho potomstvem diváka baví, rozesmívají a krále přivádějí k infarktu, což diváka, bestii škodolibou, opět baví a rozesmívá. Egocentrismus krále dodá každému iluzi jeho vlastní skromnosti. A pastýřka s kominíčkem ... inu, jejich děti nejspíš postávají na komínech a pasou beránky na obloze. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé v rozprávke boli hlavne paralely s totalitarizmom a kultom osobnosti, ako aj s potlačovaním ľudských a osobných slobôd ... O to zaujímavejšie bolo, že to boľševik pustil do distribúcie .... !!! Možno si postačili s tým, že to je "len" rozprávka a Hans Ch. Andersen, ako aj francúzsky básnik Jacques Prévert sú zárukou progresu a nezávadnosti voči komunistickým režimom .... ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Předivná kreslená animace. S nezvyklými rysy hlavně u pana krále. Příběh vysloveně neoslovil a děj v jistých úsecích nevyužitý. S ohledem na jiné viděné animované filmy, musím pouze za dva. ( Hodnocení: 4/10 ) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z pohádek, kterou jsem viděla tak dávno, že mi z ní ve vzpomínkách zůstal jen nostalgický pocit, že byla hezká a úžasná... Ale detaily si nevybavím skoro žádné:-). 85% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

A takhle to vypadá, když se na animovaný film vrhnou francouzi... tvůrcům nechyběla fantazie, nápady a imaginace, a díky tomu vzniklo dílko, které je pohádkově krásné, má nádhernou animaci, skvělou hudbu, a není úplně "ploché". P.S. Velké poděkování si za překlad tohoto filmu do češtiny zaslouží ZIASystems :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Krále a ptáka jsem viděl kdysi dávno tak před 30 lety v kině. Možná to bylo více než 30 let.. :-). Oproti jiným animákům té doby už tehdy ve mně zanechal velký dojem. Hlavně závěr. Ale co si pamatuji z filmu nejvíce, je fakt, že jsem si snažil zapamatovat ústřední melodii. Dnes je jiná doba. Všechno se dá někde sehnat, pokud víte jak se to jmenuje. A když to nejde koupit, jde to někde sosnout z nějakého toho warez webu. A i když nevíte jak se to jmenuje, jsou tu všelijaké ty shazamy atd. co vám to přesně řeknou. Velmi dobře si pamatuji z těch dávných dob, jak jsem si oblíbené skladby z filmů držel v hlavě jako poklady a jak mně mrzelo, když se nějaká ta melodie vytratila a já si na ni nemohl vzpomenout... Dnes po letech jsem koupil nové DVD s touto pohádkou za směšných 19 Kč (holt doba tohoto média již také končí) a hned se na něj s dcerkou podíval. Příběh mne až neskutečně vrátil v čase do podivného království zlého krále, kde slunce svítí jen pro něj zatímco dole hluboko pod palácovým komplexem se u jeho paty tísní chudinké domky prostých lidí kteří nikdy neviděli sluneční paprsky. A do toho všeho vstupuje mluvící pták, který se zlému králi postaví, pomůže utéci zamilovanému páru kominíčka a pastýřky a společně pak svrhnou krále, čímž zaženou tmu. Opravdu jsem se divil jak stále aktuálně na mně ten příběh působil a jak malá dcera ani nedutala když králova zlá policie se snažila hrdiny lapit... Z čeho jsem ale opět zase nemohl byla skvostná hudba dnes už mi důvěrně známého skladatele Wojciecha Kilara! Ta dávná skladba u závěrečných titulků se mi zase rozezvučela v srdci a přenesla mně hodně hodně zpět .... * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naštěstí je tahle pohádka jen velice volně inspirována tím pánem, který neměl rád děti a tak jim páchal zákeřně hnusné pohádky. V téhle pohádce je zlo potrestáno přesně tak, jak to má být. Hlavní hrdina, pták, představující svobodu, oprávněně sklízí uznání od všech svých zvířecích kolegů, které umí ukecat, neboť je polyglot. Dětského diváka může zaujmout samotná dějová linka, toho dospělého pak několik nepříliš utajovaných podobenství. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která dostala mnohé významy navíc, ale přitom stále jako pohádka vypadá i funguje. Výsledkem je klenot, u kterého se můžou bavit děti, a který v jiné rovině hodně řekne i dospělým. Výborná vizuální podoba království je hravá a plná fantazie, k tomu skvělá hudba. Bravo! ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Film, který MUSEL inspirovat Hayaa Miyazakiho k zobrazení robotů ve filmu Laputa: Castle in the Sky. Množství zajímavých detailů. Závěrečná scéna s klecí je úžasná! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Animovaná poézia s kúzelnou hudbou Wojciecha Kilara. Vrcholné dielo majstra francúzskej animovanej tvorby Paula Grimaulta. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ (obnovená) TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 1.1.2009, réžia slovenského znenia (SPF 1983) = EDUARD GREČNER - V 80-tych rokoch som to videl na ČST 1 v českom kinodabingu. STV nám pri obnovenej premiére dopriala pôvodný slovenský kinodabing. ĎAKUJEM. TECHNICKÁ POZNÁMKA: Na DVD od H.C.E. predabované dabingom z TV PRIMA !!! (19.11.2009) ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Pohádka jak má být, pěkný příběh podle H.Ch. Andersena, nápaditá až rozverná animace, postavičky, o které se člověk bojí a fandí jim proti zlé a rozpínavé moci. To vše vyladěno s citem a jemným vtipem, doprovázeno příjemnou hudbou. ()

Reklama

Reklama