Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Zpracování tohoto příběhu Arthura Conana Doyla je opravdu mnoho a tento snímek řadím k těm lepším, i když ne absolutně na špičku. Herecké obsazení je výborné a český dabing Dalimila Klapky, Iljů Racka a Prachaře či Jiřího Štěpničky je vynikající. Atmosféra temných blat na mne působila hrůzostrašně, zejména když se utopil ten kůň. Dnes s odstupem času a vývojem techniky, je patrné studiové provedení temných močálů, ale snímek je klasikou, která si své kouzlo určitě uchová. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl opakovat už vyslovené. S Ianem Richardsonem i Donaldem Churchillem jako Holmesem a Watsonem jsem zcela spokojen, charismatičtějšího baskervillského psa jsem zcela jistě neviděl, humor je přítomen alespoň v dialozích, zdánlivě je tedy vše v pořádku. Přesto musím říct, že zatímco u verze Psa baskervilského z roku 1958 jsem si liboval, jak je přímočará, verze 1983 poslušně projde všemi slepými uličkami příběhu. Pietně zachovává všechny postavy, které Doyleovi umožnily zpracovat námět na povídku v rozsahu románu, i když příběh zhruba půlku z nich vůbec nepotřebuje. Všechny jsou dobře charakterizované (a často odlišně od starších verzí), jejich jednání je zdůvodněno, ale je jich zkrátka moc a aby se každá postava dostala ke slovu a každá doklopýtala ke své vlastní pointě, film se v druhé polovině místy příliš vleče. Znamení čtyř se stejnou dvojicí se mi líbila přece jen víc. 70% ()

Reklama

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Na téma Doylova Psa baskervillského bylo natočeno 9 filmů, z nichž bych vyselektovala ty, které mají nádech toho starého správného horroru a také pro milovníky Sherlocka Holmse a jejich představitelů. Takže nepochybně tento tv film a jako druhý film z roku 1959 s Peterem Cushingem v roli Holmse a dr. Watsona André Morel, a v roli fešného baroneta - představitel hororrových Dráculů Christopher Lee, nebo stará americká verze z roku 1939, opět skvěle obsazené hlavní role. MHCB ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší adaptace jedné z nejslavnějších detektivek na světě, našimi televizemi bůhvíproč opomíjená (o distributorech nemluvě). Navíc s Doylem v jedné z hlavních rolí. :) Ve filmových zpracováních Psa baskervillského jsou rozhodující dva faktory: Sherlock Holmes a Pes. Holmes musí být gentleman i výstředník, a Pes musí být reálný i děsivý – a oba musí budit bezvýhradný respekt. Nelehký úkol, ale v tomto případě splněn. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejzdařilejší zpracování nejzdařilejšího příběhu o detektivovi z Baker Street. Atmosféra by se dala krájet jako mlha z blat, pes působí opravdu hrůzostrašně, Ian Richardson skutečně JE Sherlock Holmes, Donald Churchill skutečně JE dr. Watson, Martin Shaw opravdu působí jako navrátilec z Ameriky, Stapleton je slizoun prvního řádu a slečna Stapletonová je prostě neodolatelná. 100%. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)
  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Reklama

Reklama