Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl opakovat už vyslovené. S Ianem Richardsonem i Donaldem Churchillem jako Holmesem a Watsonem jsem zcela spokojen, charismatičtějšího baskervillského psa jsem zcela jistě neviděl, humor je přítomen alespoň v dialozích, zdánlivě je tedy vše v pořádku. Přesto musím říct, že zatímco u verze Psa baskervilského z roku 1958 jsem si liboval, jak je přímočará, verze 1983 poslušně projde všemi slepými uličkami příběhu. Pietně zachovává všechny postavy, které Doyleovi umožnily zpracovat námět na povídku v rozsahu románu, i když příběh zhruba půlku z nich vůbec nepotřebuje. Všechny jsou dobře charakterizované (a často odlišně od starších verzí), jejich jednání je zdůvodněno, ale je jich zkrátka moc a aby se každá postava dostala ke slovu a každá doklopýtala ke své vlastní pointě, film se v druhé polovině místy příliš vleče. Znamení čtyř se stejnou dvojicí se mi líbila přece jen víc. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nadmíru vydařená adaptace snad nejznámějšího příběhu Sherlocka Holmese. V roli mladého sira Henryho může každý lehce identifikovat Martina Shawa a.k.a. Raye Doyla z Profesionálů, v roli slečny Stapletonové zase Glynis Barber a.k.a. Makepeaceovou ze seriálu Dempsey a Makepeaceová. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Strašidlá neposielajú listy.“ Čítal som pár kníh a komiksov so Sherlockom Holmesom, videl som filmy s Robertom Downeym a seriál s Benedictom Cumberbatchom, ale vyložene baviť ma vždy bavil len jeden príbeh: hororový Pes Baskervillský. Holmes má ešte prácu v meste a tak s dedičom baskervillského panstva do ponurej oblasti odchádza len starý dobrý Dr. Watson. Prostredie je pre mňa ako hororového fanúšika dokonalé. Temné močiare, do ktorých už mnohí išli... a nevyšli. V ich tesnej blízkosti sa nachádza sídlo Baskverille, opradené starými a najmä strašnými legendami o šialencoch a pekelnej príšere, zabíjajúcej ľudí. Jej desivé zavíjanie sa nesie nad hrôzostrašnými, nočnými „blatami“. Wow. Môžem tento príbeh vidieť sfilmovaný stokrát a vždy ma baví. Prirodzene, vytráca sa moment prekvapenia, keďže už dávno viem, ako to dopadne. Ale aj tak ma to baví. Spracovanie z roku 1983 je vydarené, ale jemne pokrivkáva výprava. Nie, že by nebola atmosférická, ale proste som čakal ešte niečo lepšie. Predsa len je tu poznať starší rok výroby a televíznu produkciu a miestami to až moc pripomína to, čím to aj naozaj bolo: filmové kulisy. Naopak, potešil ma fajn kasting (v akom inom filme uvidíme Doylea a Makepeaceovú?). Scenár: Charles Edward Pogue (Psycho 3, Kull dobyvateľ, Mucha, Dračie srdce). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Chytíme ho při činu. Dostaneme ho, Watsone! Dostaneme! Dávno jsem si přísahal, že se bude třepetat v naší síti jako jeho ubozí, nevinní motýlkové. Pak špendlík, krabička a lístek, aby ozdobil naši sbírku v Baker Street..“ Dartmoorská kynologická legenda v lehce zastaralém televizním zpracování a s decentními odklony od literární předlohy. Oceňuji Holmesův smysl pro fair play, že se při absenci Dempseyho a Bodieho na chvíli zašil a tak alespoň částečně vyrovnal síly při klání vyšetřovatelských dvojic. Vítěz je nakonec jasný, ale Doyle si alespoň pro jednou užil, že po něm jde pes se žhnoucíma očima a není to Cowley.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejzdařilejší zpracování nejzdařilejšího příběhu o detektivovi z Baker Street. Atmosféra by se dala krájet jako mlha z blat, pes působí opravdu hrůzostrašně, Ian Richardson skutečně JE Sherlock Holmes, Donald Churchill skutečně JE dr. Watson, Martin Shaw opravdu působí jako navrátilec z Ameriky, Stapleton je slizoun prvního řádu a slečna Stapletonová je prostě neodolatelná. 100%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na začiatku dvadsiateho storočia napísal škótsky spisovateľ sir Arthur Conan Doyle jeden zo svojich najznámejších románov z cyklu príbehov geniálneho súkromného detektíva Sherlocka Holmesa. Svetlo sveta uzrel "Pes Baskervillský". Záhadný a tajomný prípad starej kliatby šľachtického rodu ho zavedie, spoločne so svojim asistentom doktorom Watsonom, do chladných, hmlistých a nebezpečných močiarov v juhozápadnom Anglicku, kde sa nachádza rozľahlé sídlo Baskervillovcov. V roku 1983 sa chopil tejto témy režisér Douglas Hickox. Podarilo sa mu natočiť veľmi kvalitnú filmovú verziu tohoto strašidelného detektívneho románu. "Pes Baskervillský" sa dočkal viacerých filmových spracovaní, no myslím, že najlepšie je práve toto z roku 1983. **** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mohu klidně doporučit všem, když máte chuť na tajemný večer. Pokud tedy film seženete. Spisovatel Arthur Conan Doyle, by měl určitě radost a sotva mohl tušit, že dvojice Sherlock Holmes a dr. John H. Watson po svém literárním zrodu bude díky filmovým realizacím ještě za sto let slavná. V tomto případě jde o zdařilou verzi, která se přidržuje tajemné atmosféry podle knižní předlohy a chytře vymyšleného scénáře. Co dodat závěrem? PES BASKERVILSKÝ je brilantně vypointován. Určitě pro mne nejlepší zfilmovaný příběh od Doyla s prvky gotické příměsi. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Sice televizní zpracovaní asi nejlepšího příběhu Sherlocka Holmese, ale velmi kvalitní. Příjemné je Glynis van der Rie aka Glynis Barber vidět jinde než Makepeaceovou. Potěší i Martin Shaw aka Doyle. Samozřejmě Donald Churchill jako Watson a Ian Richardson jako Holmes. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh ma celkom zaujal a Sherlocka mám rád, lenže aj keď je tu fajn hmlistá atmosféra anglických močiarov a celkom fajn Holmes a Watson, nebavilo ma to toľko ako som čakal. Je to proste TV film a s 80tých rokoch. Nič proti týmto rokom nemám, pretože väčšia mojich obľúbených filmov je s tohoto obdobia, ale prišlo mi to dosť nezáživne, malo hororové a skoro vôbec nie napínavé. Aj keď uznávam, že zaujímavé, minimálne príbehom, to bolo. 65% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo nade vše miluje knižní předlohu, je tento snímek věrným vyobrazením slavného Doylova příběhu s vynikajícími scénami ze zamlžených blat, s originálními a svéráznými detektivními postupy geniálního Holmese a s atmosférou, která by se místy dala krájet. Vůbec nevadí, že zub času už trošičku zapracoval. I díky výborně zobrazenému a strašidelnému přízraku je film působivý pořád. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Asi třetí nejlepší zpracování. Příběh o BAskervilovy mám dost rád. A i když tohle nedosahuje kvalit filmu z roku 58 ani kvalit Holmese s Jeremy Brettem tak kvalita to rozhodně je. Hlavně co se atmosféry močálů týká, tak v těchto scénách by se dala krájet. Navíc i ten pes vypadal jako pořádnej hajzl. Bohužel film mě neměl už čím překvapit protože jsem věděl úplně všechno ale to samozřejmě nemůžu počítat moc za chybu. Herec ztvárňujícího Holmese mi moc nevyhověl ale zas tak hroné to nebylo. Ostatní herci byly fajn. Pro mě celkem vydařená atmosférická podívaná která mě bavila. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dielo Arthura Conana Doyla leží v troch zväzkoch SPKK z konca päťdesiatych rokov v mojej knižnici. Je to detektívna klasika a ako každá klasika sa ťažko prevádza na filmové plátno. Asi je to tým, že väčšina divákov má veľmi konkrétnu predstavu ako by malo prostredie diela vyzerať, ako by mal hrdina vyzerať a konať, takže vôbec nie je jednoduché týmto divergentným názorom vyhovieť. Videl som staršiu verziu z roku 1959 a dnes televíznu verziu z roku 1983. Je nepomerne lepšia, postavy sú bližšie mojej predstave a už nepotrebujem vidieť žiadnu ďalšiu verziu. Okrem toho klasické diela ostávajú aktuálne iba v prípade, že sa zaoberajú nestarnúcimi témami. Takou detektívka určite nie je. Preto som ani pri tomto vydarenom prepise nesiahol po štyroch hviezdičkách. Aj keby sa za to prihovárali Cowley so Spikingsom. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podle mě nikoliv nejlepší zpracování slavného příběhu. Samozřejmě, setkání a propojení Martina Shawa s lehounce prošedivělými spánky a Glynis Barber je opravdu pikantní, Dalimil Klapka, Ilja Prachař, Ilja Racek, Zlata Adamovská, Antonín Molčík, Jan Skopeček, Stanislav Fišer či Jiří Štěpnička v dabingu (Filmové studio Barrandov dabing, 1986) jsou skvělí, ale filmu hrozně moc chybí atmosféra, a z močálů a blat trčí jevištnost a studiovost na sto honů. V tomhle byl mnohem lepší Fisherův film z konce 50´s s Peterem Cushingem a André Morellem. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film se nedrží předlohy nijak striktně, ale díky atmosféře a vynikajícímu hereckému obsazení je to moje nejoblíbenější zpracování známého románu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nejznámější a nejpopulárnější případ slavného detektiva v jednom z těch nejlepších zpracování. Velice dobře zahrané a na TV produkci i slušně natočené. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

No, už to byl nějaký ten pátek, co jsem viděl Psa naposled, dnes jsem si ho zopakoval, a jen jsem se ujistil, že jsem to s hodnocením nepřepálil. Film má jeden základní nedostatek- jde o televizní verzi, a to je velká škoda. Pro mě jde o nejlepší zpracování tohoto příběhu, které by si zasloužilo rozmáchlejší rozpočet. Takto bylo dnes hodně znát, že si zub času pěkně zahlodal. Přesto jsem si dnešní reprízu znovu užil, připomněl jsem si, jak se mi vždycky líbila Makepeace, opět mě potěšila účast Martina Shawa i Connie Booth a Brian "Cheswicku, čerstvé koně!" Blessed znovu řádil jako černá ruka. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování a také nejlépe obsazený klasický příběh. Výborná a tajemná atmosféra, jako dítě jsem se u toho dost bál ... ()

Reklama

Reklama