Reklama

Reklama

El espanto surge de la tumba

  • USA Horror Rises from the Tomb (více)

Obsahy(1)

Gróf Alaric de Marnac a jeho spoločníčka Mabille sú v 15. storočí obvinení z čarodejníctva a upírstva a krutým spôsobom usmrtení. Popravcovom velia Alaricov brat Armand a jeho priateľ Andre Roland, ktorým obaja odsúdenci pred smrťou prisahajú strašnú pomstu na ich potomstve. Prbiližne 500 rokov po týchto krvavých udalostiach sa potomkovia niekdajších samozvaných inkvizítorov Hugo de Marnac (Paul Naschy) a Maurice Roland spolu so svojimi priateľkami vydávajú na dobrodružný výlet, ktorého cieľom je nadviazať kontakt s duchom nebohého bosoráka Alarica a nájsť jeho oddelené pozostatky. Zďaleka si však neuvedomujú, aké hrozivé následky môže toto ich ľahkovážne konanie mať... (Karamanlis)

(více)

Recenze (18)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale také nic, z čeho bych měl šílet. Stojím si na názorem, že staré horory umí udělat poctivou atmosféru a mají slušný nádech, ale co se týká gore a vraždění, tak v tomhle prostě kolabují. Jestli někoho vzrušují temperové barvy, okay your choice, navíc skoro všichni zde tak šíleně přehrávají, postavy umírají po malém škrábnutí či sotva doteku, to dnes třeba záporáka sundávat na 3x a pořád vstane, tohle mi šíleně vadí a nedokážu to překousnout. Nuda to není, je to originální revenge flick, ale po stránce gore pro mne neuspokojivé. 55% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Naschyho Alaric de Marnac se poprvé zhmotňuje na filmovém plátně a dopadá to o poznání lépe, než u o deset let staršího Latidos de pánico. Příběh nijak nevybočuje z tradičních intencí španělské větve eurohorroru, ale naštěstí to neplatí jen pro něj a tak se dočkáme skvělé a zcela nenapodobitelné atmosféry, charismatických herců a specifickým způsobem krásných hereček. Pro fanoušky nejlepšího španělského herce (nediskutujme o tom!) jasná povinnost. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mne naprosto dostalo, fantistická španělská oldschoolová horrorová záležitost!!! Tohle jsem fakt nečekal ... Ten film má prostě všechno, co má správný eurohorror mít a nechybí mu vůbec nic!!! Mysticismus, úúžasá atmosféra, napětí, neuvěřitelná syrovost a brutalita, duchařská a zaklínačská témata, perfektní nehostinné prostředí, spousta krásných nahých hereček, brutalita jako prase (na svoji dobu), gore-efekty překračující snad svoji domu o dobrých 5 let, no prostě všechno a přitom to není žádná spatlanina, ale vynikající film, který svým věkem pouze získal ... Navíc v hlavní roli krásná a úžasná Emma Cohen, herečka, která se často objevovala na počátku 70. let v drsných horrorech/filmech obecně ... Osobně nejsem na "eurohorror" nijak přímo zaměřený, ale rozhodně mi nevadí a co se týče španělské produkce z počátku 70. let, můžu mít jen slova chvály ... Když Italové točili teprvá gialla a v nepřímých záběrech vrahové probodávali své oběti, Španělé již sekali v horrorech hlavy a vytrhávali srdce z těl za živa ... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

C.Aured namíchal vskutku pestrý a výživný horrorový koktejl! Čarodějnickým procesem počínaje, přes kletbu, reinkarnaci,upíry, vlkodlaky a zombie konče. P.Naschy je s vousem opravdu démonický (i když občas připomene vzhledem Rumburaka). Krásnými ženami se nešetří, nahotou a krví rovněž ne. Horrorová klišé jsou vítána - mlha, les, hory, nepřístupná vila, ruiny kláštera, podzemní chodby, močály... Při některých scénách měla už zřejmě španělská cenzura oči zavřené - odvážné je nekrofilní znovuzrození Mabille. Snímek se nese na vlně španělsko-italského horroru. Poněkud nezvyklý je talisman ke zničení démonů. Příběh se odehrává ve Francii, talismanem je Thorovo kladivo. Pravda, Vikingové část Francie obsadili a dostali se až k Paříži, přesto bych očekával spíše amulet spojený s křesťanskými či artušovskými legendami. Ale nechť, na celkové vyznění filmu to nemá zásadní vliv. Kupodivu nejstrašidelnější jsou obyčejnější scény - bouře, vichr, vystrašená dívka v pokoji a kroky za zavřenými prosklenými dveřmi. Objeví se silueta, klika..... prostě nádhera! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Celkově zvrácenost. Směsice krváku s gumovými figurínami a erotiky s lehkými herečkami. Podle mého názoru tento pokleslý film nezasluhuje vyšší hodnocení, je vysloveně brakový a neumělecký (gradace napětí a atmosféra nulová!, jde jen o rychlý sled většinou nechutných scén), staví jen na dobře démonicky namaskovanému herci, hororovém guru Paulu Naschym, šokujících scénách násilí a krve, a samozřejmě erotiky. Scénář prý vznikl během jedné noci, kdy si jeho autor vzal prášky proti spaní a ráno jej odevzdal. Myslím, že to celkem odpovídá jeho úrovni. Film má dvě verze, vystříhanou, která byla pouštěna v konzervativním frankistickém Španělsku, a plnou s brutálními a nahými scénami, která byla ve své době pouštěna jen v některých kapitalistických zemích Evropy. V dnešní době všeobecného morálního úpadku si ji může pořídit i dítě...a na těchto stránkách mohou uživatelé takové filmy vychvalovat. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Nesporne exkluzívna záležitosť, kombinujúca prvky gotického hororu s brutalitou a nahotou, aká bola možno bežná v osemdesiatych rokoch, nie však počiatkom 70-tich. Všetko čo som mal ohľadom El Espanto surge de la tumba na srdci už vo svojom komentári výstižne opísal užívateľ Flipnic, takže snáď už len toľko, že mňa osobne dosť zaujala jedna zo záverečných sekvencií, v ktorej sa objavili oživlé mŕtvoly (jedna z najlepších scén vôbec). Režisér Carlos Aured bol pravdepodobne obdivovateľom diela majstra Maria Bavu, nakoľko z El Espanto surge de la tumba je cítiť istú inšpiráciu práve Bavovými filmami ako Black Sunday či Baron Blood. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Neskutečně atmosferická, i když levná věc. Naschy v trojroli je king, dočkáme se řady zcela obnažených krasavic a bezpočtu překvapení. Partička hrdinů je, až na Emmu Cohenovou, zcela nevýrazná (včetně kladné Naschyho postavy), ale Naschy jako Alaric a Helga Liné jako jeho milenka filmu zcela vládnou. (Naschy si zahrál i Alaricova bratra na začátku filmu.) Hudba jednoduchá, ale působivá. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Naschyho démonická kreácia grófa de Marnac je naozaj chuťovkou pre milovníkov žánru. Kiežby sa to dalo povedať o celom filme. Trestuhodne nevyužité nápady ( zombies ) sa strácajú a namiesto nich tu máme polosnové sekvencie, ktoré značne nudia. Atmosféra tu je, ale v nej toho nieje nič moc. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Vizuál parádny,dialógy sprostučké,príbeh nebol prepracovaný a na rovinu ani zaujímavý.Nechýbali aj nežné erotické scény len filmu chýbala originalita,lebo vobec nevybočoval zo zabehnutých šlapají podobných filmov.Bolo tu aj viacero nezmyslov a herci sa tiež nepredviedli v tom najlepšom svetle okrem Paula Naschyho. Tak tento film ma vobec nebavil,či kvoli nezaživnosti,alebo úbohemu spracovaniu. ()

Jindros 

všechny recenze uživatele

Sada krásných (odhalujících se) hereček, nádherné sladění barev, super záporáci, slušné mordy... ke štěstí nic nechybí. :] ()

topi 

všechny recenze uživatele

Moje první větší setkání se satanášem Paulem Naschym a musím říct, že vůbec nedopadlo špatně! Film má hodně zvláštní atmosféru, moc pěknej obraz a mystickej nádech. Dojde dokonce i na zombíky, kteří jsou opravdu hrůzunahánějící! Příběh začíná v 15. století, kdy Naschyho odsuzují za pojídání lidského masa a rouhání proti křestanství, stínají mu hlavu a jeho družku upalují za stejné věci. Pak se děj přesouvá do současnosti, kdy potomek st´atého Naschyho (hraje ho taktéž Naschy) odjíždí se svými přáteli na staré rodinné sídlo. Pak už se rozjíždí stará rodinná kletba a začíná se vraždit, mimochodem mordy jsou hodně dobře udělaný a vše je hezky vidět! Každopádně se těším na další setkání s démonickým Paulem! Jo a málem bych zapoměl,hvězdičku navíc za nádherný, ale opravdu nádherný baby, který se svlíkají jedna radost!!! ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Španielsky hororový klenot, ktorému síce musíte odpustiť tu trošku neodmysliteľnej naivity a tiež "drevnú" hudbu, ale inak je na legendu Naschyho a jeho verného režiséra Aureda spoľahnutie. Pochmúrna, šedá, zimná atmosféra, dej, odohrávajúci sa na krásnych historických lokalitách, pomerne jednoduchý, ale dostačujúci, klasický príbeh a samozrejme, krásne herečky. Gore na tú dobu priekopnícke, myslím, že Naschy a spol. posúvali, nielen v tomto ohľade, ale napríklad aj v nápaditom spracovaní, žáner dopredu. Bod dolu za rýchlu likvidáciu záporáka. Ale i tak- klasika, ktorú by nemal minút žiadny fanúšik eurohororu. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Eeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!! Pán se srpem asi v 38 minutě vyndává slečně srdíčko a přitom potom drží v ruce kuřecí stehno… No na to, jak se film bere vážně…ehm… Ale teď už vážně i tady. Jsem rozpolcený, neboť se tu míchá do jedné hromady okultismus, zombie, severská mytologie (Thorovo kladivo) a kdo ví, co ještě. A čím víc toho přibývalo, tím víc mě film přestával bavit. Kdyby se scénárista neutrhl ze řetězu, snad by to byl pěkný okultní film, protože první polovina má slušnou atmosféru. Gore efekty až na již zmíněnou výjimku jsou fajnové. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Ten film byl velice špatný. Tak špatný, že snad ani špatnější být nemohl. No dobrá mohl. Naschy je vážně pusinka k pohledání a neoblečených děvčat si ve filmu divák užije plnými hrstmi, ale jinak? Efekty směšné, herci nehráli (kromě Naschyho), dialogy byly naprosto debilní a jakž takž zajímavý příběh byl pohřbený použitím Thorových kladiv, což jako fanoušek mytologie nemůžu odpustit. Čekal bych alespoň nějakou atmosféru, ale ta se taky nepovedla a slovy strýčka verbala, 80 minut bezhlavého čurákování po opuštěném sídle a okolí ve mě nebudilo ani strach ani napětí, jenom jsem se těšil, až to skončí. Jedna hvězda za skvělýho Naschyho ksicht a druhá za nadstandardní množství bobrů. Jinak jestli si nějak představuju filmový brak, tak je to přesně toto. ()

Taškář 

všechny recenze uživatele

kdybych tohle viděl ve 13 letech, tak bych byl asi nadšený, v současnosti však tyhle starší filmy vyznívají již směšně, škoda ... ()

curil 

všechny recenze uživatele

Tak tento hororový příběh ze sedmdesátých let se mi hodně líbil. Ačkoliv je v něm namíchán koktejl žánrových klišé jako vampirismus, kanibalismus, nekrofilní svádění, zombie, bezhlavý rytíř neblahé pověsti a nezbytná (zde překvapivě dobře fungující) nahota, dává příběh jakýsi smysl a logiku. Horové zámky, hrady se sklepeními, lehce zastoupí tísnivá venkovská atmosféra statku ve španělském vnitrozemí. ()

Reklama

Reklama