Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.

Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.

Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Dnes mám narodeniny, dáme si bravčové!..." Nedávna premiéra na stv1 ma veľmi potešila. Film bol odvysielaný v pôvodnom českom dabingu, čo mi celkom vyhovuje, ak už teda nemôžem vidieť verziu s titulkami v pôvodnom znení. Film o prežití a priateľstve v jednom z mnohých táborov som túžil vidieť už dávno, knižná predloha sľubovala kvalitný film. Soundtrack od J. Barryho poznám už dlhé roky. Film neobsahuje žiadne akčné scény, z tohto dôvodu môže byť pre niektorých divákov nezáživný, ale mňa dokázal zaujať i bez nich. Napríklad záchrana ruky bola napínavejšia než v inom film záchrana stoviek životov. O čosi viac priestoru mohli venovať krysám a kšeftom z ich mäsa. Podľa názvu som tipoval, že to bude jedna z hlavných dejových liniek, ale mýlil som sa. 80%. ()

smajly 

všechny recenze uživatele

Po přečtení výborné knihy Král krysa jsem se dověděl, že existuje i stejnojmenný film natočený právě podle zmíněné knihy. Člověka v takové chvíli vždy zajímá, zda jeho představy vyvolané četbou korespondují s vizuálním ztvárněním....a u tohoto filmu se tomu tak stalo. Můj Král krysa a Král krysa od Bryana Forbese se neuvěřitelně shodovali. Bylo to tím, že se režisérovi podařilo skvělým způsobem ztvárnit náladu v zajateckém táboře a charaktery jednotlivých postav. Škoda jen, že zápletka s diamantem byla odbyta v poměrně krátké době vzhledem k celkové délce filmu. Navíc závěr filmu, kdy konec války a osvobození tábora znamenají pro hlavního hrdinu ztrátu všeho pro co dlouhou dobu žil, je hodně zajímavý. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Což o to, film byl natočen dobře, ale je skok z epizody do epizody bez hlubšího kontextu. Jakmile člověk jednou zná knihu, tak to nemůže vůbec srovnávat. Navíc, zfilmování předlohy by bylo na hodně dlouhý seriál, ale ten by bel beze sporu skvělý. Nicméně knihu vřele doporučuji, celý děj popisuje mnohem barvitěji a hlouběji než tento snímek. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Film na motivy neméně legendární válečné knihy J. Clavella o amerických a britských zajatcích v japonském táboře během druhé světové války. Knihu jsem nečetl, takže bohužel nemohu srovnávat, film mě nebavil až nudil. Táborový život i vztahy mi přišly příliš umělé, neživé, vykonstruované, vyumělkované. Hlavní hrdinové a jejich osudy včetně Krále mě nezajímaly ani nebavily. Celkově mě snímek vůbec nezaujal. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který lze zařadit i po bok takových legend vězeňského subžánru jako je Velký Útěk nebo Stalag 17. Vzhledem k tomu co sem o věznici věděl z přednášek a měl o ní nastudováno jsem si ale myslel, že film o ní pojednávající bude spíš syrová brutální studie, tomu tak ale vůbec nebylo a naservírováno jsem dostal brilantní psychologickou tahanici. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Denholm Elliott (podplukovník Larkin) má také zkušenosti z války, a to když sloužil v Royal Air Force. Jednou byl sestřelen a zajat Němci. (sator)
  • Když Timy přijde ošetřit Petrovi ruku, vyndá si z tašky bílou dečku s injekcí a dalšími léky. Po scéně, kdy si umyje ruce, ji vyndá z tašky opět. (Miki8888)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama