Reklama

Reklama

Adi Shankaracharya

  • USA Philosopher, The
všechny plakáty

Obsahy(1)

Prvý a jediný indický film nakrútený v sanskrite. Zobrazuje život a dobu Sankaru - zakladateľa nedualitnej indickej filozofickej školy Advaita. (matriosa)

Recenze (3)

majo25 

všechny recenze uživatele

Hinduistické životné múdrosti oblečené v takmer nepozerateľnom háve, takmer až v dokumentárnom. O spevoch, tancoch a všemožných slovných odriekaniach ani nehovoriac - majú viac uspávajúci účinok. V dialógoch bolo neustále pripomínané, ako chcú učenie silno uchovať, pretože podľa nich z Indie pomaly mizne. Dostavia sa aj niektoré úsmevnosti - v jednej napríklad učiteľ, ktorý dobrovoľne trpí v akejsi tlejúcej halde, sa vychvaluje, ako to kedysi natrel budhistickému učiteľovi, samozrejme slovne. Po hereckej stránke pôsobí film amatérsky a obsahuje tiež množstvo postáv, ktoré dosť splývajú. Určené fakt iba pre nadšencov. ()

Qualdezar 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný životem a učením jednoho z největších důchovních učitelů Indie - Adi Šankary, zakladatele filosoficko-duchovního směru, který interpretoval učení indických véd ve smyslu absolutního monismu, nedvojnosti (advaita vedanta). Podobně jako třeba u Ježíše nebo Buddhy, i zde sledujeme příběh duchovního učitele, který dosáhl takové moudrosti, že překročil vlastní náboženství (nebo jeho běžné lidské chápaní), aniž by se proti jaho základům někdy vymezoval. Naopak, zasvětli svůj život zachování pravdy, ze které vychází a jejíž poznání se ze světa pomalu vytrácí, kvůli zvyšujícímu se upřednostňování formy před obsahem. Největší předností filmu je, že dokáže vzbudit autentický pocit starobylého, indického, náboženého světa. Je to takový dokument, duchovní poselství a příběhový film v jednom. Obsahuje filosofické odkazů na základní hinduistické texty i na náboženské představy jejich následovníků. Samořejmě se jedná o pouhé zjednodušení, odpovídající filmovému formátu. Pro každého zájemce o védskou filosofii to určitě bude živá exkurze do exotického světa náboženských rituálů, kosmické pravdy a vlastního já, který sice nezprotředkuje žádné osvícení, ale přijatelně autentickou chuť ano. Poselstvím podobně přesahující jako třeba Svatá hora, i když mnohem srozumitelnější a blíže zemi, protože nesleduje výhradně iniciační rovinu, ale i tu "dokumentární" a příběhovou. Křesťané se sklony k mystice a spiritualitě mohou u filmu vyzkoušet malý filosofický experiment (v rámci mezináboženského sbližování): a nahradit slová átman a brahma slovy duše a Bůh (bude to sice značně liberální přístup, nicméně pro některé určitě zajímavý). ()

Reklama

Reklama