Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V době studené války byla napadena americká  jaderná ponorka a uvázla v hloubce 20 000 stop. Námořnictvo požádalo speciálně vybavený tým ropných těžařů, kteří pracují nedaleko, aby se ji pokusili lokalizovat a určit příčinu havárie. Ti při riskantním sestupu pod hladinu zjišťují, že mořské hlubiny skrývají tajemství, které nepochází z tohoto světa... Posádka americké nukleární ponorky Montana zaznamená na svých přístrojích cizí plavidlo, které se k nim pohybuje nezvykle velkou rychlostí. Náhle se všechny přístroje vypnou a nefunguje vůbec nic. Když se neznámé plavidlo vzdálí, činnost všech přístrojů se obnoví. Ale to už ponorka naráží do skály a vzápětí klesá nenávratně ke dnu… Poté, co americké námořnictvo zachytí signál z vypuštěné bóje, zahájí záchrannou akci. Z důvodu blížící se bouře požádá o pomoc i posádku nedaleké podmořské ropné plošiny. K posádce plošiny se přidává skupina vojáků a také Lindsey Brigmanová, konstruktérka plošiny. Po pobytu v přetlakové komoře se začne u velitele vojenské jednotky, poručíka Hirama Coffeye, projevovat přetlakový syndrom způsobující šílenství. Snaží se za každou cenu skrýt. Z plošiny, jejímž velitelem je Bud Brigman, ex-manžel Lindsey, se vydává původní posádka spolu s vojáky k potopené ponorce. Na místě ale zjišťují, že nikdo nepřežil. Během průzkumu ponorky se znovu objevuje neznámé světelné plavidlo způsobující výpadek proudu. Po návratu na plošinu dostane poručík Coffey rozkaz od velitele odmontovat z ponorky jednu jadernou hlavici. Domnívá se totiž, že jde o ruské plavidlo. Původní posádka se o tom ale nemá dovědět… Kvůli zuřící bouři nad hladinou se ulomí jeřáb kotvící plošinu. Zřítí se do vody a dopadne přímo na plošinu, která je tím velmi poškozena. Začne do ní vnikat voda a při vzniklém chaosu pár členů posádky zahyne. Zbylí členové se snaží plošinu opravit. Během oprav mimo plošinu se před Lindsey objeví mimozemské plavidlo. Její zážitek jí však nikdo z posádky nevěří… (TV Prima)

(více)

Recenze (650)

Lima 

všechny recenze uživatele

Když si Cameron něco zamane, např, že natočí celý film ve vodní nádrži, tak to prostě udělá a výsledek bude vždycky dokonalý. I když tenhle film nebyl ani zdaleka takový hit jako TERMINATOR 2, stavím ho v Cameronově filmografii výše. Další z důkazů nesmírného perfekcionalismu Jamese Camerona, který prostě NEUMÍ natočit špatný film. A jelikož jsem viděl i director´s cut, musím říct, že prodloužený konec s vystřiženou úchvatnou trikovou scénou (na svoji dobu) staví tenhle film do úplně jiného světla. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Po Vetřelcích se James Cameron ocitl ve svém oblíbeném prostředí - pod hladinou oceánu. Vzniklo tak skvěle natočené Sci-Fi, která má na DVD v režiséské verzi o hodně minut víc a jen ku prospěchu (hlavně v závěru). Také podrobný popis zatopeného atomového reaktoru, ve kterém se film točil stojí za to ! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Krásně natočené, prefektní triky, kamera, technická stránka, skvělý Ed Harris. Je vidět, že k magickým hlubinám oceánu má pan režisér blízko, ale ten příběh je... no, ono vlastně o něj tady asi tolik nejde, ale přesto, zdál se mi tak torchu víc akčně pohádkový, než jsem čekala, se závěrečným ponaučením jako od Disneye. Škoda, protože s lepším scénářem by se "Propast" mohla zařadit mezi nejlepší sci-fi, takhle jde o zdlouhavý film, při kterém jsem se hodněkrát nudila a hodněkrát kroutila hlavou nad blbostmi v ději. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nádhera od začátku až do konce. Tedy, konce...zajímalo by mě co je pravdy na tom, že ten o dvacet minut delší director's cut úplně změní celý film. Až ho uvidím, dám pětihvězdu, takhle jenom 4* :) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vyvážený mix thrilleru a sci-fi vyčnívá z hlubin zapomnění stále slušivými digitálními triky a výbornou režií. 80% Zajímavé komentáře: 902 10, PALINO ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Viděna prodloužená verze. Naštěstí - nevynechal bych z ní totiž ani minutu. Ačkoli úplně přesně nevím, co ta kratší "normální" verze neobsahuje, pouvažuji-li však nad tím, co se z prodloužené mohlo vystřihnout, aby film dával nějaký smysl, vychází mi, že film tím v podstatě musel přijít o pointu. Propast je velice dobré a napínavé sci-fi, plné drobných klišé momentů, které mi sice neudělaly radost, ale smířil jsem se s nimi. Cameron holt dá spíše na vizuální stránku (triky samozřejmě úchvatné), než na chytrou nečitelnost scénáře. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dokonale natočená sci-fi, fascinující triky (i po těch letech), úžasné scenérie z podmořské základny mimozemšťanů, zkrátka super. Od Camerona je to (podle mě) asi nejlepší, co zatím natočil. (o 10 let později: edit 7/2012 - poslední věta už od Avataru neplatí) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $69,500,000Tržby USA $54,461,047Tržby Celosvetovo $90,000,098║ __Majstrovské dielo!__ James Cameron dokazuje z každej možnej scénky vyždímať možné maximum, rovnako tak z hercov, kde si opäť významnú aj keď tento krát psychopatickú postavu suverénne zahral Michael Biehn, ten fakt exceluje. Trikovo prvotriedna práca, ten rozpočet tam je veľmi cítiť. __/100%/__ __Režisérska verzia spočiatku ponúka len malé rozšírené scénky, ktoré len zľahka obohacujú dej a nijak nespomaľujú tempo vyprávania, tá najsilnejšia a veľmi obohacujúca scénka príde samým záverom filmu, táto scénka poskytne úžasné posolstvo, ktoré dodáva tomuto príbehu ešte hlbší a veľkolepejší rozmer, nečakal som to že rozšírená verzia až tak so mnou zamáva , Cameron je génius. __/120%/__ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pro mne to nejlepší z Camerona. Výtečná režie, perfektní atmosféra a docela příjemný příběh, který kazí jen přihlouple otevřený závěr, zjevně udělaný na zakázku "aby to dobře dopadlo". Jïnak ale považuju tuhle podmořskou variaci na Blízká setkání třetího druhu za jeden z nejlepších dobrodružných filmů made in Hollywood, k čemuž rozhodně přispívá i výtečný Ed Harris v roli chlapáckého kapitána podmořské stanice. K onomu zmíněnému závěru – ve speciální edici je rozšířen a dokreslen do sice velice naivně proklamativního, ale přesto lepšího tvaru. Přinejmenším se dozvíte, proč to ti malí průhlední mužíčci všechno dělají. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Cameron a téma propasti a mimozemstanů??? Výborný výlsedek, který však může nějaké příznivce tvrdé akční jízdy unudit, ale pokud se tak nestane budete příjemně překvapeni.O hvězdičku méně než maximum jen kvůli rozvleklosti a chvílemi nudění diváka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čistě po filmařské stránce muselo být peklo natáčet v tak stísněných prostorech. A když už se skulinka prostoru objeví je hned vyplněna vodou v jakémkoli množství. Ovšem z čistě diváckého hlediska je dobře, že se Cameron toto martýrium rozhodl podstoupil. Pozitivní dopad na atmosféru to má totiž naprosto zásadní. O to více zamrzí závěr, jelikož Cameron takovéto sdělení neumí p(r)odat. Přeci jen Kubrick v něm není a na tom nic nemění ani delší a lepší režisérský sestřih. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny v podání Jamese Camerona utečou jako voda. Je až s podivem s jakou lehkostí to do nás znovu a znovu šije a vždycky mu to vyjde. Malinko mi drhla akorát vypsychovaná postava Michaela Biehna, co tam ty atomovky prostě pustit musela. Jinak ale opět precizně zrežírovaná a napsaná záležitost s postavami z masa a kostí. Mary Elizabeth Mastrantonio byla spektakulární a Ed Harris má rozhodně nejsympatičtější roli kariéry. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Propast je filmem sakra hollywoodským, a to tím, jak neustále nabourává vážný koncept různými vtípky a odlehčováním. Jak na jedny znaky neustále používá dvojí kódování – vážné a komediální – a námořníky profiluje buď jako kamarády od vedle, anebo jako ostré hochy, se kterými nechcete nic mít. Tohle je posílený i rozvracením norem, kdy vědátoři nejsou zas tak vědečtí a nechají klidně uvolněné koleso. S tím souvisí binární opozice aktivní-pasivní, dominantní-submisivní, smělý-zdrženlivá, kdy si svoje můžou takzvaně vyhmátnout ženy i muži. V neposlední řadě Propast umožňuje čtení politické, protože potápěčské obleky vypadají stejně jako skafandry a klima ruský ofenzivy není než otevřená aluze na studenou válku a závody v dobývání vesmíru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Operace SALVOR. Věc národní bezpečnosti…. Dřív než se J.Cameron rozhodl potopit TITANIC, provedl zkoušku na americké ponorce. Podmořský svět, napínavý boj o přežití s poselstvím a varováním. Mám dojem, že je to trochu zapomenutý film, který je - hlavně v režisérské verzi, ÚŽASNÝ! I když by se právě ona mohla zdát zdlouhavá, za ten pohled do ,,emzácké“ duše rozhodně stojí! MĚLI BY S NÁMI NĚCO UDĚLAT! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Opravdu rok 1989 ? Nemohu uvěřit vlastním očím jak atraktivní a přitažlivý vizuál film má. Tipoval bych tak rok 2005, škoda, že i horory v 80 letech nebyly na tak vysoké technické stránce jako právě Abyss. Zpočátku jsem si myslel, že se bude jednat o vesmírné Sci-Fi, nakonec se film odehrává v jaderné ponorce( což příliš nemusím), ale naštěstí byl film okořeněn mimozemskou návštěvou i spousta jinými prvky, které mi sedí. Ke své stopáži má film slušné tempo a nenudí. Highlightem je pro mě emotiviní resuscitace a průzkum dna oceánu Edem Harrisem. Jako mínus vnímám pouze, že thrillerová psychóza se nevyvinula v nějaký ráznější masakr. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nádherné triky, vynikajúce herecké obsadenie (Michaela Biehnea s fúzmi som na prvý raz vôbec nespoznal, výborný Ed Harris a jeho chlapi a najmä ženy), silné scény (podchladenie Mary Elizabeth Mastrantonio, finálny zostup do priepasti), kultové pasáže (myš dýchajúca vodu), či parádna výprava (mám slabosť pre podobné podmorské stavby). Na výslednom pozitívnom celku sa určite kladne podpísalo i bláznivé nakrúcanie: štáb perfekcionistu Camerona znenávidel natoľko, že bežne do roboty chodil v tričkách s vulgárnymi nápismi o režisérovi, všadeprítomná voda, z ktorej ste chytali zápaly pľúc a ničili drahú filmovú techniku. Dnes by herci vďaka CGI do vody zrejme nenamočili ani prst, ale koncom 80-tych rokov to bolo inak a práve autenticita snímke dáva silu. Rozpočet 7O miliónov, celosvetová tržba 9O. ()

Reklama

Reklama