Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (195)

  • James Cameron ve filmu použil některé fráze z knihy „Hvězdná pěchota“ od Roberta A. Heinleina a herci hrající mariňáky měli za úkol si knihu přečíst. Také nakladač, který Ripley (Sigourney Weaver) používá ke konci filmu v boji s královnou, je inspirovaný silovými obleky z knižní předlohy. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Mezi nejzjevnější vliv války ve Vietnamu patří ve filmu způsob, jakým jsou prezentováni Koloniální Mariňáci: technologicky nadřazená síla, která ovšem v nepřátelském cizím prostředí narazí – jejich výcvik a technologie nejsou uzpůsobeny pro místo a styl boje, což lze považovat za analogii k neschopnosti americké špičkové palebné síly porazit neviditelného nepřítele ve Vietnamu. Američané měli hodně palebné síly a velmi malé povědomí o nepříteli, což je kombinace, která nemůže dobře fungovat. Ve filmu jsou Mariňáci najímáni k ochraně obchodních zájmů Weyland-Yutani Corporation, což odpovídá názoru, že zájmy společností, které sídlily v Jižním Vietnamu, byly hlavním důvodem, proč tam byly vyslány americké jednotky. Vietnamskou válkou byl ovlivněn i postoj Mariňáků: jsou zobrazováni jako domýšliví a jsou si nevyhnutelně jistí svým vítězstvím před misí, ale když se něco pokazí a ocitnou se před nepřítelem, který je sice technologicky méně vyspělý, ale mnohem odhodlanější, výsledek nemusí být takový, jaký očekávají. (Jan.Kanak)
  • Scéna, kde jsou Mariňáci přepadeni uvnitř Úlu, byla později téměř přesně předělána na scénu, kde je Peter Keyes se svými muži napaden City Hunterem ve filmu Predátor 2 (1990). V obou případech velitelská osoba dohlížející na operaci (poručík Gorman ve filmu Vetřelci, Adam Garber ve filmu Predátor 2) sleduje události na obrazovkách ve svém velitelském centru (v obou případech se jedná o vozidla), které se nachází mimo akci a rychle ztrácí kontrolu nad situací, kdy může jen bezmocně sledovat, jak mimozemšťan(é) postupně zabijí jeho tým. Obě sekvence také končí tím, že někdo, kdo je mimo velitelskou strukturu (Ripley ve Vetřelcích, Harrigan v Predátorovi 2), vezme věci do svých rukou a pokusí se pomoci napadenému týmu. Způsob, jakým jsou sekvence natáčeny, je také velmi podobný, přičemž skutečný boj byl upraven tak, aby byl záměrně matoucí a nejasný. (Jan.Kanak)
  • Režisér James Cameron čelil velkému problému při natáčení Vetřelců, když se snažil získat respekt a důvěru štábu, který točil předchozí film s režisérem Ridley Scottem. Aby štáb přesvědčil o svých kvalitách a schopnostech, uspořádal pro jeho členy promítání svého snímku Terminátor (1984). Nicméně většina štábu jeho pozvání ignorovala a neobtěžovala se přijít. (HawkeyP)
  • Režiséru Jamesi Cameronovi se nelíbilo, jak Ray Lovejoy stříhal film, a vážně uvažoval o jeho propuštění. Chtěl požádat o spolupráci Marka Goldblatta, který měl na starosti střih filmu Terminátor (1984). Když se Lovejoy dozvěděl, že je jeho práce v ohrožení, vzal všechny záběry z finální bitvy, zamkl se na celý víkend do střižny a následně Cameronovi odprezentoval výsledek své práce. Režisér byl natolik ohromen, že nechal Lovejoye v týmu, a dokonce mu svěřil dohled nad konečnou úpravou střihu. (HawkeyP)
  • Herečka Sigourney Weaver nechtěla před kamerou používat zbraně. Nemá je ráda a lobovala u Jamese Camerona, aby její postavu nechal celý film beze zbraní. Režisér se nenechal a vzal herečku na střelnici, kde jí ukázal, jak zábavné střílení může být. Nakonec souhlasila. (HawkeyP)
  • Signál, který Nostromo zavedl k opuštěné lodi, by měla slyšet plavidla zapojená do počáteční kolonizace LV-426 nebo lodě zásobující kolonii, přesto zůstává po dobu 57 let nezjištěný. Režisér James Cameron již několikrát uvedl, že zařízení generující signál bylo poškozeno nebo zničeno sopečnou činností v době mezi prvním filmem a kolonizací LV-426, zatímco videohra „Alien: Isolation“ z roku 2014 říká, že maják vypnul Henry Marlow z lodi Anesidora, která v mezidobí signál detekovala. Samotný film však neposkytuje žádné vysvětlení. (Jan.Kanak)
  • James Cameron se během natáčení potýkal s rozsáhlými problémy ohledně autority a respektu svých kolegů vůči jeho osobě. Například jeho asistent Derek Cracknell mu dával často najevo svou nelibost, že je právě třicetiletý Cameron jeho nadřízeným, až ho režisér musel nakonec vyhodit. To ale vyvolalo hromadnou stávku celého štábu, kterou Cameron žehlil jen těžko. I když se nakonec obě strany dohodly, režisér se po premiéře nechal slyšet, že pro něj natáčení bylo velmi nepříjemné a už nikdy nechce mít se zmíněným štábem co do činění. (Azurovydrak)
  • Sigourney Weaver se do role Ripleyové původně vracet nechtěla, měla totiž obavy, že pokračování pošlape odkaz prvního filmu. Nakonec na nabídku kývla, ale jen pod podmínkou, že jí studio zaplatí milion amerických dolarů, což bylo asi 30krát více, než obdržela za původní snímek. Studio proto Camerona přemlouvalo, aby se obešel bez ní, ten ale odmítl. (Azurovydrak)
  • Herečka Jenette Goldstein (vojín Vasquez) na přání režiséra Jamese Camerona skutečně udělala několik shybů, aby její postava dostala tvrdší rysy. Herečka byla v té době na vrcholu své fyzické kondice díky dvěma letům bodybuildingu. (ShamanS1000)
  • Ve filmu měla být scéna společné sprchy probuzených mariňáků na palubě Sulaca a právě při mytí rozebírali, že Ripley (Sigourney Weaver) už předtím Vetřelce viděla. Sekvence byla pro film naplánována, ale před natáčením byla vyřazena, protože herečky nebyly ochotny hrát nahé. (Jan.Kanak)
  • O událostech na LV-426 před příjezdem Ripleyové (Sigourney Weaver) a koloniálních námořníků pojednává knižní prequel Christophera Goldena „Vetřelec: Peklo“ (v originálním názvu „Alien: River of Pain“) z roku 2014. (st4nford)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. července 1986 ve Westwoodu v Kalifornii. (Varan)
  • Speciální edice filmu obsahuje původně vystřiženou několikaminutovou scénu, kde vojín Hudson (Bill Paxton) instaluje a použije 4 robotické kulomety UA-571-C (Automated Sentry Guns; Robot Sentry) k zastavení vetřelců lezoucích přístupovými tunely do věže hlavního komplexu, kde se posádka opevnila. (8mm)
  • Po výsadku z obrněného vozidla rekognoskuje okolí Sgt. Apone (Al Matthews) pomocí přístroje pro noční vidění BM8028 FERO D-51 ZUB Gen2+, jenž byl vyvinut pro speciální jednotky německého Bundeswehru. Zvláštností přístroje je elektromotorické ostření obou objektivů zároveň pomocí ozubeného řemenu. (8mm)
  • Při scéně, kdy transportér vjíždí do výrobníku atmosféry, kde jej kamera snímá shora, se nejedná o miniaturní modely, nýbrž o obrázek namalovaný dekoratérem. Transportér je do obrázku naanimován. Taktéž některé záběry na výrobník atmosféry jsou namalované obrázky/kulisy - nejedná se o model. (SsgtJira)
  • Sigourney Weaver (Ellen Ripley) si vyžádala zrovna ne obvyklé právo zamítnout šíření jakýchkoli propagačních materiálů. Tohoto oprávnění pak užila např. při zákazu použití plakátu, ve kterém v jeskyni plné vetřelčích vajíček drží v náručí malou Newt (Carrie Henn). (Larrysbride)
  • Vasquezové (Jenette Goldstein) musel během přestávek mezi scénami někdo z členů štábu nadlehčovat její obří kulomet. Byl natolik těžký, že byla vyčerpaná už jen z jeho nošení. (DexMASTER094)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama