Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva japonští vědci, Akira Ushioda (Ken Takakura) a Kenjirô Ochi (Tsunehiko Watase), si během expedice v Antarktidě vytvoří pouto se svými psy. Ushioda a Ochi nakonec Antarktidu opustí, aby se vzápětí vrátili a pátrali po psech, kteří tam nechtěně uvízli. (sator)

Recenze (13)

Vavča 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli hafíci, kteří uvázli na Anktartidě, protože ačkoliv sloužili jako potah, vyprošťovací expedice vzala zpátky jen lidi. Úchvatná kamera, skvělá hudba od Vangelise, nádherné prostředí, dokumentární ráz celého filmu je polhcující. Ta atmosféra prostředí je velmi vemlouvavá, psům drží člověk palce a pochybujji, že by se našel někdo, kdo by byl jen nezúčastněným divákem sledující jejich zápas o přežití v kulisách jižního pólu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších svetových hitov toho roku, ANTARCTICA, je majestátnym filmom. Trošku síce spomaleným zbytočne dlhou minutážou ( avšak aj tak posúvajúcou dej dopredu ), ale technická stránka veci je geniálna. Nepostrehol som žiadny vizuálny trik ( zrejme až na štúdiové zábery, ale tie boli aj tak In Camera ) a žiadny špeciálny efekt, poďme pekne do zimy a točme. Herecké výkony dvojnohých tu niesu vôbec zaujímavé, to čo robí film umeleckým skvostom, sú tie psie. A buď boli herecky talentované od prírody, alebo mali perfektných trénerov. A ešte jedna vec. Ide o ďalší dôkaz toho, že Vangelis je neskonalým, hudobným pánom Majstrom. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události. V roce 1958 musela japonská vědecká expedice v důsledku neúnosného počasí neočekávaně opustit antarktickou základnu a nechat zde 15 svých tažných psů. Toto je příběh jejich boje o přežití v drsných polárních podmínkách a zároveň příběh výčitek těch, kteří byli nuceni je zde zanechat - Ken Takakura jako geolog Akira Ushioda, Tsunehiko Watase jako meteorolog Kenjiro Ochi. Ti se zhruba po roce vracejí s další expedicí, aby mohli své psí partnery alespoň pochovat... Nádherná polární krajina severního Hokkaida si svou ledovou monumentálností v ničem nezadá se skutečnou a(nta)rktickou a boj opuštěných psů o přežití je impozantní a dojemný, snímek přitom diváka nijak citově nevydírá. Zatímco "psí" část příběhu je samozřejmě pokusem o rekonstrukci, ta "lidská" reflektuje skutečnost podle všeho dosti přesně a je silné si uvědomit, jak mocné pouto mezi člověkem a zvířetem může vzniknout v podmínkách, kdy se na sebe musí skutečně vzájemně spoléhat. I otrlejší povahy budou mít zřejmě chvílemi nakrajíčku, zejména milovníci psů promočí několik kapesníků. V mých očích jde po Annaudových Medvědech patrně o nejlepší snímek, kde hrají klíčovou úlohu zvířata. Z Vangelise si na zadek zrovna nesedám, ale tentokrát se trefil do černého a hudba výtečně koresponduje s atmosférou a k filmu se přesně hodí. ()

bibbi 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbí, jak je ve filmu vystihnutá odpovědnost za cizí život, byť se jedná o život psí. Průstřihy s příběhem pejsků bojujících o život na antarktidě a ze života jejich někdejších "páníčků", kteří se nehodlají vyrovnat s tím, že nebyli schopni nenechat je napospas osudu jsou dobře zpracované a divák má opět o čem přemýšlet. ()

Reklama

Reklama